JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Havvind kan berge elektrifisering av Melkøya

Elektrifiseringen av Melkøya er en politisk nøtt. Næringsminister Terje Aasland mener en forutsetning for elektrifisering av Melkøya er at det ikke går på bekostning av krafttilførselen i Finnmark.
Olje- og energiminister Terje Aasland er fornøyd med vedtakene på Ap-landsmøte.

Olje- og energiminister Terje Aasland er fornøyd med vedtakene på Ap-landsmøte.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Senterpartiet vedtok på sitt landsmøte at man ikke skal elektrifisere gassanlegget på Melkøya med strøm fra land. Nå mener olje- og energiminister Terje Aasland at havvind kan bli redningen for å redde prosjektet.

– Vi har en krevende situasjon for krafta i nord. Det er lite kraftproduksjon og dårlig nett. Det er et forsømt energipolitisk område gjennom veldig mange år som kommer til uttrykk i Finnmark. Det må vi rette opp i. Vi må bygge ut nett raskere i nord, og spesielt i nord, sier Terje Aasland.

Terje Aasland mener dette også er viktig med tanke på den sikkerhetspolitiske situasjonen, i forhold til befolkningsutvikling, befolkningsvekst og industri- og næringsvekst.

Frykter kraftunderskudd

Equinor har planer om å elektrifisere og oppgradere anlegget på Melkøya i Hammerfest. Dermed skal gasskraft byttes ut med ren strøm. 

Men planene om å elektrifisere er omstridt fordi det krever mye kraft. Flere nordnorske kommuner frykter kraftunderskudd og høyere strømpriser i regionen. At Melkøya ikke må elektrifiseres med strøm fra land, har vært viktig blant annet for Finnmark Ap.

På landsmøtet vedtok Arbeiderpartiet at elektrifisering av sokkelen skal skje på en måte «som ikke svekker fastlandsindustriens konkurransekraft og muligheter for omstilling og vekst».

Der det er nødvendig skal det foreligge konkrete planer for utbygging av mer kraft og forsterket nett i forbindelse med elektrifiseringsprosessen, slår uttalelsen fast.

I dag sysselsetter Melkøya rundt 600 personer. Uten elektrifisering kan gassanlegget bli nødt til å stenge ned, advarer tillitsvalgte.

En av mulighetene til å berge arbeidsplassene på Melkøya, er havvind. I uttalelsen fra landsmøtet heter det at elektrifisering bør «fortrinnsvis gjennomføres parallelt med en storstilt utbygging av havvind som også kan bidra til å styrke kraftsystemet på land».

Aasland mener debatten om Melkøya må handle om hvordan vi kan realisere industriprosjekt på en måte som gjør regionen sterkere. Ikke om hvilke begrensninger vi har.

– Vi kan ikke forstyrre kraftsituasjonen i nord. Da må vi finne gode løsninger, sier Aasland.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse