JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Verve, rekruttere eller organisere?

Heter det verve, rekruttere eller organisere i fagbevegelsen?

Språk er makt og signaliserer hvordan vi tenker og hva vi er. Derfor heter det organisering, mener LO Innlandet.
ORDBRUK: Hva heter det når LO-forbundene jakter på nye medlemmer som her på Gardermoen? Den debatten går mange steder og kan bli tema på neste LO-kongress.

ORDBRUK: Hva heter det når LO-forbundene jakter på nye medlemmer som her på Gardermoen? Den debatten går mange steder og kan bli tema på neste LO-kongress.

Tri D. Nguyen

sym@lomedia.no

LO Innlandet behandlet på sin Regionskonferanse i høst innsendte forslag til LO-Kongressen i 2022. Ett av dem dreide seg om språkbruk og hvilket ord som skal brukes i arbeidet med å øke medlemstallet.

Klar begrunnelse

I regionrådets innstilling som ble enstemmig vedtatt, heter det følgende:

«Vi i LO skal verken verve eller rekruttere medlemmer. Verving gjør man til bokklubber, og rekruttering til militæret. Vi sier til stadig at vi er organiserte, og derfor skal vi også organisere medlemmer. Det handler om hvilken språkbruk vi har, fordi språk er makt, og det påvirker måten vi tenker organisasjon på, hvis det er snakk om medlemspleie, verving og lignende. For at vi skal være en sterk og mektig organisasjon, så krevet det stolte, sterke og organiserte medlemmer og tillitsvalgte, som er bevisst på sitt medlemskap, og solidariteten som ligger i det å være fagorganisert. Det handler om hvordan vi snakker om våre medlemmer og hvordan de aktiviseres, konstaterte regionskonferansen».

Les også: Handel og Kontor jubler for nyttårsrekord: Nå har forbundet 77.781 medlemmer

En kamporganisasjon

Videre i begrunnelsen tas det et oppgjør med oppfordringer som «Meld deg inn, så skal vi hjelpe deg». Her oppfordrer man medlemmene til å være passive, mener LO i Vestoppland som står bak forslaget. De ønsker aktive medlemmer.

– Vi skal være en kamporganisasjon, ikke en serviceorganisasjon, konkluderer forslagsstilleren i begrunnelsen.

«LO for alle»: De skal doble antallet LO-medlemmer. Nå må de verve per telefon og epost

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse