JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Martin Guttormsen Slørdal

Fotoreportasje

Høye strømpriser har satt fyr på vedsalget

Hos Ny Vekst og Kompetanse i Kongsvinger er lageret snart tomt.

martin.slordal@lomedia.no

Glenn Raymond Johansen tar en 60 liter sekk med ved og hiver over skulderen. Han merker at folk fyrer mye med ved denne vinteren. Han er hos en kunde rett utenfor Kongsvinger som har bestilt 15 sekker tørr bjørkeved. Sammen med kollegene Magnus Haugland og Odd Inge Vestby, er Glenn Raymond med på en av sine utallige transporter med ved denne vinteren.

– Jeg har gode kolleger og liker å pakke og lempe. Det blir mye løfting, sier Fellesforbundet-medlemmet.

Glenn Raymond, Magnus og Odd Inge har alle varig tilrettelagt arbeid. De er uføretrygdet ved siden av å være ansatte hos Ny Vekst og Kompetanse. Arbeidskarene har ulike behov for tilrettelegging og veiledning i arbeidshverdagen sin. Men de vært her såpass lenge at de fikser det meste av arbeidsoppgavene sine sjøl. De har lært seg å leve med koronaviruset og er flinke til å holde avstand. Går ikke det, finnes det alltid munnbind å bruke.

Martin Guttormsen Slørdal

Vedavdelingen har totalt seks ansatte på varig tilrettelagt arbeid. For å få arbeidsoppgaven unnagjort må de kunne samarbeide. Her pakker Magnus og Odd Inge et vedlass til utkjøring.

Martin Guttormsen Slørdal

Langs Glommas bredder er innbyggerne godt vante med minusgrader som får det til å knake godt i gradestokken. De rekordhøyde strømprisene denne vinteren har ført til ekstra mange kunder. Telefonen til vedavdelingen gikk varm allerede i begynnelsen av september. Nå begynner lageret deres å bli tomt. Magnus sier at han hører kundene prater mye om strømpriser. Han har jobbet hos Ny Vekst og Kompetanse siden 2012. Magnus betjener også kappmaskina på bruket.

Martin Guttormsen Slørdal

Jan Trøbråten er veileder hos Ny Vekst og Kompetanse. Han hjelper til hvis de ansatte står fast med arbeidsoppgavene eller behøver hjelp til å løse en utfordring. Det kan hende han må være litt hobbypsykolog for å få arbeidsmiljøet til å fungere optimalt. Sykefravær på vedavdelingen er nesten lik null, forteller han.

Martin Guttormsen Slørdal

Kundene har snakket mye om strømprisene, forteller Jan. De har aldri opplevd maken til pågang som de har gjort forrige høst. En fredag i september solgte de ved for 52.000 kroner, rundt 800 sekker.

– Det sto biler med tilhengere i kø, og det var nesten litt panikk her. Da hadde vi ukontrollert kontroll, humrer Jan.

Vedkara Glenn Raymond, Magnus og Odd Inge drar på seg munnbind og hiver seg inn i lastebilen som er fylt til randen med ved. De forteller at de har hatt hjemkjøring helt til Oslo-området denne vinteren.

Martin Guttormsen Slørdal

Magnus forteller at han kan få vondt i ryggen av all bæringen, spesielt når de må opp alle trappene til øverste etasje i ei boligblokk. Odd Inge legger til at kundene virker fornøyde med jobben de gjør. Det gjør han glad.

– De blir fornøyde når vi legger veden der de skal ha den, sier han.

Det nærmer seg seg bunnen av vedlageret. Lagerhallen var fylt opp til taket med ved i september. De ansatte har allerede begynt å produsere vedsekker til neste sesong.

Martin Guttormsen Slørdal

Trond-Ove Hanssen er truckfører i bedriften. Hvor mange paller med ved han har flyttet på denne vinteren har han ikke tall på. Han har jobbet hos Ny Vekst og Kompetanse i 20 år.

Martin Guttormsen Slørdal

Varig tilrettelagt arbeid

Varig tilrettelagt arbeid (VTA) er arbeid som NAV eller kommunen tilbyr til personer som har fått innvilget varig uførepensjon, og som har behov for en arbeidsplass der oppgavene er individuelt tilpasset.

Ny Vekst og Kompetanse

• Kompetansebedrift med avdelinger i Kongsvinger, Nord-Odal og i Grue kommune.

• Avdelingen i Kongsvinger tilbyr varig tilrettelagte arbeidsplasser (VTA) og og arbeidsforberedende trening (AFT), samt tilbud til lærlinger. Bedriften selger blant annet fyringsved, bakerivarer og hjemmelaget middag.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss