JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valgkamp 2021:

Høyre i Innlandet vil styrke skognæringen: – Kan gi mange flere arbeidsplasser

Stortingskandidat for Høyre, Yngve Sætre, advarer mot at arbeidsplasser kan gå tapt, dersom Sp kommer til makta.
PÅ UTKIKK ETTER HØYRE-VELGERE: Yngve Sætre er 2.-kandidat på Høyres stortingsliste i Hedmark valgdistrikt.

PÅ UTKIKK ETTER HØYRE-VELGERE: Yngve Sætre er 2.-kandidat på Høyres stortingsliste i Hedmark valgdistrikt.

Martin Guttormsen Slørdal

martin.slordal@lomedia.no

Det er stille i Storgata i Elverum sentrum en formiddag i begynnelsen av august. I et av byggene jobber Yngve Sætre, 2. kandidat på Høyres stortingsliste i Hedmark valgdistrikt. Sætre forbereder seg på valgkamp. Stortingskandidaten skal bruke den til blant annet å overbevise velgerne om at Høyre har de beste løsningene for å skape flere arbeidsplasser i Innlandet.

– Det handler om å bruke naturressursene i regionen. Vi har skogen og skogsindustrien, og i det grønne skiftet kan vi skape mange nye arbeidsplasser her. Vi kan utnytte ressursene fra skogen enda bedre enn vi gjør i dag, mener stortingskandidaten.

Vil innføre gründerpermisjon

Til daglig jobber Yngve Sætre som bedriftsrådgiver i Sør-Østerdal Næringshage, og han har en liten, tilsvarende stilling i Klosser Innovasjon. Sætre hjelper små og mellomstore bedrifter i regionen med å utvikle virksomhetene sine. Sør-Østerdal Næringshage er en del av næringshageprogrammet til det statlige foretaket Selskapet for industrivekst (SIVA), som jobber med å tilrettelegge for utvikling av industri og næringsliv i distriktene.

En studie fra Handelshøyskolen BI fra 2017 viser at to av tre nye arbeidsplasser her i landet skapes i nye og unge bedrifter. Yngve Sætre sier at Høyre ønsker å gjøre det enda lettere for gründere å komme i gang. Mange gründere opplever barrierer og utfordringer i etableringsfasen. Høyre ønsker derfor å innføre en gründerpermisjon etter en svensk modell. Den går ut på å gi heltidsansatte med faste stillinger seks måneders ulønnet permisjon til å jobbe med gründerideen sin, forklarer Sætre.

– Folk som er i jobb, kan oppleve overgangen til å bli gründer som tung. De sliter med nok tid til å starte opp, og det kan være vanskelig å få det økonomiske i hverdagen til å gå i hop. En permisjon vil gjøre det lettere å komme i gang, og dette vil bidra til å skape flere arbeidsplasser, sier han.

– Setter arbeidsplasser i fare

Yngve Sætre har fått med seg Senterpartiets (Sp) oppslutning på meningsmålingene i Innlandet. På en måling utført av Norstat for NRK i april gikk Sp før første gang forbi Arbeiderpartiet i fylket som vanligvis har vært farget rødt. I juni var Senterpartiets oppslutning i Hedmark på hele 34,1 prosent, mens Sætres parti hadde en oppslutning på 11,4 prosentpoeng.

Sætres kommentar til målingene er at det er tydelig at Senterpartiets budskap treffer folk, men at det er viktig at velgerne setter seg inn i konsekvensene av Sp-politikken. Hvis Sp kommer til makta, ønsker partiet å «erstatte EØS-avtalen med handels- og samarbeidsavtaler med EU, etter reforhandlinger». Da kan det spøke for mange arbeidsplasser også i Innlandet, mener Yngve Sætre. Dette vil han snakke mye med velgerne om.

– Rundt 19.000 arbeidsplasser i Innlandet er direkte knyttet til eksportnæringen. 70 prosent av all norsk eksport går til EU eller EØS-området. EØS-avtalen er veldig viktig for disse arbeidsplassene, og jeg blir veldig bekymret når Sp sier de vil erstatte avtalen. Du vil aldri få en avtale som er like god som den vi har i dag, mener Sætre.

Svaret ligger i skogsindustrien

Yngve Sætre har klimapolitikk som en av sine hjertesaker under valgkampen, og mener at Høyre allerede har fått til mye i regjering. Han peker på at Solberg-regjeringen har redusert norske klimagassutslipp til det laveste nivået på 30 år.

– Det er mye bra på gang, men vi må gjøre mye mer, sier han.

Høyre-politikeren mener at noe av svaret ligger i skogsindustrien

– Når olje og gass etter hvert skal fases ut, vil skogsindustrien bli enda viktigere. I Innlandet er det mange ressurser å ta av, og det finnes dyktige aktører i skogsindustrien her, sier Sætre.

Politikeren nevner at hovedkontoret til Glommen Mjøsen skog ligger i Elverum, og i nærheten finner du bedrifter som Moelven som blant annet produserer limtre og alt av trelast til byggeindustrien, og Forestia som produserer sponplater til markedet i store deler av Europa.

– Vi må bli flinkere til å foredle ressursene fra skogen i Norge. Det vil gi oss enda flere arbeidsplasser. Skogen er viktig i det grønne skiftet, sier Sætre, og viser til at rapporten «Skog 22» som konkluderer med at omsetningen fra skogsindustrien har potensial til firedoble seg fra 2012 til 2045.

Satse på kompetanse

Skal vi få mer ut av skogsindustrien i Norge, må det satses enda mer på kompetanse og utdanning, mener Sætre. Han nevner at i en NHO-undersøkelse i 2020 oppga 58 prosent av bedriftene at de hadde et udekket kompetansebehov.

Stortingskandidaten mener at det må være tydeligere krav til elevene, også på videregående skole.

– Det er for mange elever som ikke fullfører videregående. Jeg mener at vi må tilpasse undervisningen til den enkelte eleven mest mulig, sier Sætre.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse