JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hun kan bli ny LO-leder i Sverige

Elisabeth Brandt Ygeman anses som favoritt til å ta over som ny LO-leder i Sverige.
Elisabeth Brandt Ygeman er i dag øverste administrative leder i svensk LO. Hun har lang faglig erfaring, både fra LO og fra fagforbundet Handels.

Elisabeth Brandt Ygeman er i dag øverste administrative leder i svensk LO. Hun har lang faglig erfaring, både fra LO og fra fagforbundet Handels.

LO i Sverige

ragnhild@lomedia.no

Det oppgir flere kilder til Dagens Arena.

Elisabeth Brandt Ygeman er i dag kanselli-sjef, altså øverste administrative leder, i svensk LO. Hun har imidlertid lang faglig erfaring, både fra LO og fra fagforbundet Handels, hvor hun har vært forbundssekretær og nestleder.

– Hun anses som en person som kan samle denne gjengen. Jeg tror at det er en fordel at hun jobber som kanselli-sjef, sier en kilde til Dagens Arena.

Elisabeth Brandt Ygeman vil ikke bekrefte om hun er en kandidat til toppvervet. I en SMS til svenske Arbetet skriver hun: «Det er bare spekulasjoner. Det er ellers ikke noe å si».

Hele ledelsen skal fornyes

Svensk LO avholder kongress 17. til 20. mai, og det er her ny LO-leder skal velges. Det spesielle i år er at hele den svenske LO-ledelsen skal skiftes ut.

I januar i år ble det kjent at den sittende LO-lederen, Susanna Gideonsson, trekker seg etter bare én periode. Hun begrunnet avgjørelsen med at 2023 hadde vært et «riktigt skitår».

Foruten LO-lederen består LO-ledelsen av tre poster: To nestledere og en forhandlingssekretær.

I tillegg til Susanna Gideonsson går også første nestleder, Therese Guovelin, og forhandlingssekretær Torbjörn Johansson av på kongressen.

Stillingen som andre nestleder står fra før ledig etter at andre nestleder Lisa Bengtsson trakk seg av helsemessige årsaker i 2021.

Mer enn 20 nominerte

Valgkomiteen har med andre ord en vanskelig jobb å gjøre fram mot kongressen.

Ifølge Dagens Arena er over 20 personer blitt nominert til ledelsen, men så langt er det bare to personer som åpent har bekreftet at de er kandidater til toppledelsen.

Forbundsleder Malin Ackholt i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet har tidligere sagt at hun stiller seg til disposisjon for et av toppvervene. Veli-Pekka Säikkälä er av IF Metall nominert til vervet som forhandlingssekretær.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse