JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Historie

Hvis veggene på Sørmarka kunne fortelle, ville vi blitt servert en viktig del av norgeshistorien

Nå kan vi i alle fall se sporene av hva som har skjedd.
HISTORIEHUSET: Her inne i den gamle personalboligen, er Sørmarkas historie samlet.

HISTORIEHUSET: Her inne i den gamle personalboligen, er Sørmarkas historie samlet.

26.10.2022
15:13
26.10.2022 15:14

martin.slordal@lomedia.no

Hvor mange fagorganiserte som har tråkket inn og ut av dørene på Sørmarka, eller Sørmarka konferansehotell, som det heter i dag, finnes det ikke tall på.

Helt fra 1939 har stedet spilt en viktig rolle for arbeiderbevegelsen i Norge. Det har vært, og er fortsatt, et av de viktigste stedene der LO-tillitsvalgte møtes for å få skolering.

Når tillitsvalgte forlater konferansehotellet i skogen sør for Oslo, reiser de tilbake til sine arbeidsplasser enda bedre rustet til å ta kampen for ordna lønns- og arbeidsforhold på arbeidsplassene. Og de sitter også igjen med nye ideer, kunnskap og kamerater.

Stille på Sørmarka

Marianne Gotaas er administrerende direktør på Sørmarka konferansehotell. Gotaas hadde så vidt startet opp i jobben som hotelldirektør før koronapandemien traff Norge.

Den 12. mars 2020 stengte samfunnet ned, og Gotaas hadde ikke noe annet valg enn å permittere 50 av de 55 ansatte. Det ble stille i skogen på Siggerud. Sammen med de gjenværende ansatte gikk Marianne Gotaas mye rundt på eiendommen på Sørmarka konferansehotell. Da dukket ideen om et historiehus opp.

– Under pandemien fikk jeg tid til å gå mye rundt og kikke i kjeller og loft. Det slo meg fort hvor mye historie det er her. Det sitter bokstavelig talt i veggene. Alle disse tingene kom ikke til sin rett der de lå, tenkte Gotaas når hun fant skatter fra arbeiderbevegelsen og Sørmarka.

LO og EF: LO-kongressen i 1994 rystet hele det politiske Norge. Hør historien om den dramatiske EU-kampen

Historiehuset

Når du går inn på hotellområdet, ligger det et sort hus på høyre hånd, hundre meter før du ser ryggen til Martin Tranmæl. Dette har tidligere vært både bestyrerbolig og personalbolig. Huset er ikke egnet for å være en del av hotellet, sier Marianne Gotaas. Det er der mange av skattene fra Sørmarka nå befinner seg.

ARBEIDSPLASSEN: Hotelldirektør Marianne Gotaas kan ønske velkommen inn i Sørmarkas eget historiehus.

ARBEIDSPLASSEN: Hotelldirektør Marianne Gotaas kan ønske velkommen inn i Sørmarkas eget historiehus.

Martin Guttormsen Slørdal

– Det er tatt vare på veldig mye med tanke på fremtidige generasjoner. Utviklingen som har vært fra starten av Sørmarka og fram til i dag, har vært enorm. Jeg tenkte at vi må forene Sørmarkas historie med arbeiderbevegelsens historie. Dette må vi få fram som en historiefortelling, sier Gotaas.

I hotellets kriker og kroker dro Marianne Gotaas og øvrige avdelingsledere fram gamle skatter og kuriositeter som vitnet om tidligere tider på Sørmarka.

GODT BRUKT: Sørmarka var tidlig ute med å holde talekurs for deltakerne. Denne talerstolen har vært flittig brukt.

GODT BRUKT: Sørmarka var tidlig ute med å holde talekurs for deltakerne. Denne talerstolen har vært flittig brukt.

Martin Guttormsen Slørdal

Laila Endresen, som i dag er IT- og informasjonsansvarlig på Sørmarka, begynte her i 1999 som arkivar og bibliotekar. Hun har hatt en sentral rolle i prosjektet, forteller Gotaas.

Gamle gjestebøker, symbolske rariteter, porselen, vimpler, nips, statuer i gips, bøker, gamle menyer, fotografier, talerstoler, faksmaskiner, malerier og møbler, for å nevne en brøkdel. Alle disse gjenstandene skal komme allmennheten til gode.

– Dette er et hus som skal være åpent for alle som er interessert i å lære historie, sier Gotaas.

KLASSIKER: Statuen er laget av Emil Lie og er et utkast til Ankerbroens utsmykning.

KLASSIKER: Statuen er laget av Emil Lie og er et utkast til Ankerbroens utsmykning.

Martin Guttormsen Slørdal

Skal ha åpning

Det har vært delte meninger om hva Sørmarka skal være for fagbevegelsen, og hvordan stedet skal organiseres. I dag er det et konferansehotell som er viktig for fagbevegelsen, men som også kunder utenfor fagbevegelsen benytter seg hyppig av. Marianne Gotaas tror «det nye» huset blir et verdifullt tilskudd til utviklingen av hotellet.

TRERETTERS: Mange fremmedord, men god mat.

TRERETTERS: Mange fremmedord, men god mat.

Martin Guttormsen Slørdal

– Vi er et kommersielt hotell som må utvikle oss videre. LO og forbundene er våre største kunder, men vi er også avhengige av andre kundegrupper. Sørmarka er et unikt sted med stort potensial. Historiehuset er for alle våre gjester her, både nye og gamle, sier hun.

VELKOMMEN INN! Hotelldirektør Marianne Gotaas kan ønske velkommen inn i Sørmarkas eget historiehus.

VELKOMMEN INN! Hotelldirektør Marianne Gotaas kan ønske velkommen inn i Sørmarkas eget historiehus.

Martin Guttormsen Slørdal

Allerede nå kan de som vil, ta seg en tur innom historiehuset. Hotelldirektøren forteller at de planlegger å knytte til seg noen som kan fortelle om Sørmarkas historie inne i huset. Da kommer man enda nærmere innpå epokene som har vært i skogen på Siggerud. Alt dette er ikke spikret, men det kommer, lover Gotaas. Det samme gjør en offisiell åpning.

– Vi planlegger en skikkelig åpning der vi blant annet ønsker å invitere LO-ledelsen. Vi må ha en snor å klippe og vi må ha litt i glasset. Det blir fint å gjøre stas på Sørmarkas historie, sier Marianne Gotaas.

Kunnskap er makt: Pionerer i fagbevegelsen forsto at kunnskap var deres viktigste våpen i klassekampen. Det ble starten på AOF

Sørmarka

• Landsorganisasjonens skole, Sørmarka, startet opp i 1939.

• Arbeiderbevegelsens folkehøyskole ble drevet på Sørmarka fra starten og fram til 1955. I 1960 ble skolen tatt opp igjen, og den fungerte fram til 1964.

• Mellom 1964 og -68/-69 ble skolen drevet av LO for vanlig tillitsmannsopplæring.

• I 1989 ble skolen en selvstendig enhet underlagt LO, og navnet ble endret til SØRMARKA LOs studie- og konferansesenter.

• 1. januar 2001 ble Sørmarka omdannet til et aksjeselskap og skulle rendyrkes som et kurs- og konferansesenter. Dette innebar at undervisningsavdelinga og toppskoleringen ble skilt ut som en større enhet som ble flyttet til AOF i 2004.

Kilde: sormarka.no