JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rettigheter i arbeidslivet

Jeg har fått for lite lønn. Er det lønnstyveri?

Lønnstyveri kan straffes med bøter eller fengsel. Det holder ikke å skylde på dårlig økonomi.
Arbeidsgiver vet at lønna er for lav, men vil ikke etterbetale og skylder på dårlig økonomi, skriver innsender.

Arbeidsgiver vet at lønna er for lav, men vil ikke etterbetale og skylder på dårlig økonomi, skriver innsender.

Brian Cliff Olguin

SPØRSMÅL: Som bartender har jeg nylig oppdaget at jeg får lavere lønn enn minstelønn etter allmenngjøringsloven. Arbeidsgiver vet at lønna er lavere, men vil ikke etterbetale og skylder på dårlig økonomi. Jeg har nå avsluttet arbeidsforholdet, og har heller ikke fått utbetalt feriepenger. Kan jeg anmelde arbeidsgiver for lønnstyveri og kreve etterbetaling? Jeg vet det gjelder flere enn meg.

SVAR: Den såkalte lønnstyveribestemmelsen kom inn i straffeloven så sent som i januar 2022. Den innebærer at arbeidsgivere som utilbørlig og med forsett om en uberettiget vinning misligholder sin plikt til å yte lønn og feriepenger, kan straffes med bøter eller fengsel inntil to år.

Som ansatt i restaurantbransjen er ditt arbeidsforhold innenfor virkeområde til allmenngjøringsloven, og det gir deg rett til minstelønn. Når arbeidsgiver også erkjenner for lite utbetalt, men kun skylder på dårlig økonomi, vil det som et utgangspunkt ikke være tilstrekkelig til å frita for straff.

Nylig (september 2023) ble det avsagt en dom i Oslo tingrett, som var den første straffedommen for brudd på lønnstyveribestemmelsen. Her hadde arbeidsgiver over en periode på to år fått ubetalt for lite lønn (over 200.000) i henhold til allmenngjøringsforskriften.

Retten konkluderte med at det ikke var noe utnyttelsesforhold fra arbeidsgivers side, utover at lønna var for lav. Likevel ble arbeidsgiver dømt til betinget fengsel i 30 dager, samt inndragning av skyldig lønn og feriepenger.

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med din fagforening for bistand med krav overfor arbeidsgiver, herunder en nærmere vurdering av om forholdet også bør politianmeldes.

Dersom det er flere enn deg som har opplevd for lite utbetalt lønn over tid, kan det tyde på at arbeidsgiver bevisst innretter seg i strid med loven. Det vil innebære at det er viktig at lovbruddene opphører så raskt som mulig. Lykke til!

Les også: Kan sjefen forby synlige tatoveringer på jobben?

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse