JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
INGEN JOBBER: "There are no jobs on a dead planet", er slagordet fra internasjonal fagbevegelse, men det grønne skiftet krever rettferdig omstilling mener Jan Olav Andersen, forbundsleder i EL & IT Forbundet og Anne-Beth Skrede, LOs klimapolitiske rådgiver

INGEN JOBBER: "There are no jobs on a dead planet", er slagordet fra internasjonal fagbevegelse, men det grønne skiftet krever rettferdig omstilling mener Jan Olav Andersen, forbundsleder i EL & IT Forbundet og Anne-Beth Skrede, LOs klimapolitiske rådgiver

Knut Viggen

LO tror vi skal holde på med olje og gass ganske lenge

Hvor er de 300.000 nye grønne arbeidsplassene? Skjebnen til de britiske gruvearbeiderne på 80-tallet skremmer fagbevegelsen. Rettferdig omstilling og trygghet er viktige stikkord.



16.10.2015
16:03
19.10.2015 15:27

knut.viggen@lomedia.no

– Oljealderen er over, nå kommer det grønne skiftet, hevder deler av miljøbevegelsen. Men hvor er de nye grønne arbeidsplassene? Spør LO og fagbevegelsen.

Fører klimakrisen til en grønn og rettferdig omstilling eller massearbeidsløshet, som i Storbritannia etter gruvestreiken på 80-tallet da britene nærmest over natten skrotet gruveindustrien og sendte 180.000 gruvearbeidere ut i ledighet.

Det var bakteppet for debatten på Kulturhuset tirsdag 13. oktober i regi av Broen til framtiden-samarbeidet, et samarbeid der også LO og Fagbevegelsen er godt representert.

Les også: Handel og Kontor stevner LO for retten

Tung lærdom

Til å sette det britiske bakteppet for diskusjonen innledet stipendiat Aled Dilwyn Fisher med å fortelle om lærdommene fra omstillingen i gruvesamfunnene i Wales på 80- og 90-tallet En omstilling som på ingen måte tok hensyn til de mange som hadde sitt daglige arbeid i gruvene. Selv flere tiår etter streiken og nedleggelsen av gruvene er arbeidsløsheten i de mest utsatte områdene i Storbritannia svært høy. Mange av dem som ble rammet av den knallharde politikken forble senere utenfor arbeidslivet.

– Vi har et ansvar alle sammen for at vi ikke ender opp på samme måte som i Storbritannia, mener Anne-Beth Skrede, LOs klima- og miljørådgiver. Hun delte podiet på Kulturhuset med EL & IT Forbundets leder, Jan Olav Andersen, som har skrevet forordet til boken Broen til framtiden, som ble lansert under Arendalsuka i sommer.

Den samme boken inneholder også en artikkel som omhandler nettopp gruvestreiken og den urettferdige omstillingen som skjedde i Storbritannia.

Nedleggelsen av gruvene i Storbritannia førte riktignok til at klimautslippene i Storbritannia ble kraftig redusert, men kullproduksjonen flyttet seg bare til andre land.

Også i Norge er debatten om klimakrisen i full gang, og i kjølvannet av nedgangen i oljepris og redusert aktivitet på norsk sokkel, er det mange som tar til orde for å flytte arbeidsplasser over i grønne næringer.

Les også: Her blir det krangler mellom regjeringa og fagbevegelsen

"No solar-jobs"

Jan Olav Andersen var nylig i Hellas sammen med ansatte på forbundskontoret. Der møtte EL & ITerne blant annet greske fagforeningskamerater.

– Hellas står med ryggen mot veggen og har en ungdomsledighet på 60 prosent. 95 prosent av Hellas' energibehov dekkes i dag av fossil energiforsyning. Øyene er 100 prosent dieselfyrte, men grekerne erstatter nå diesel med kull på grunn av stort el-overskudd. Så skulle man tro at de greske øyene ville være glimrende steder å etablere solenergi på, med 300 dager eller noe sånt med soldager hvert år. Men slik er det ikke, forteller Andersen.

– Spør du fagbevegelsen i Hellas svarer de "there are no jobs in solar energy". Sol-alternativet vil skyve tusenvis av gruvearbeidere i kullindustrien ut i ledighet og erstattes av en stort sett importert teknologi. De går mot det fordi det truer arbeidsplassene, fortsetter Andersen, som mener den greske krisepakken egentlig kun handler om en storstilt privatisering. Fagbevegelsen står med ryggen mot veggen.

– Det er en gedigen systemfeil. Det finnes ikke et snev av rettferdig omstilling, ingen omstillingstrygghet, mener Andersen.

– Har dette noen som helst relevans for norske forhold? Ja, på den måten at olja i likhet med kullreservene er en begrenset ressurs, sier Andersen.

Les også: EL & IT fronter krav om pensjonsoppgjør i 2016

Uten retning

Han mener regjeringens forslag til statsbudsjett ikke peker i noen ny retning, utover at det er bra at det foreslås en reduksjon av el-avgiften. Det blir blant annet enklere å etablere grønne datasentre i Norge.

– Men det må langt hardere reguleringer til. I statsbudsjettet øker skatten på vannkraft for å finansiere senket selskapsskatt. I hovedsak peker man i gæern retning, sier Andersen.

Anne-Beth Skrede er heller ikke imponert over grepene som gjøres fra regjeringens side

– En satsing i retning privatiseringsfella, svekkede lønns- og arbeidsvilkår, liten styrking i miljøteknologifondet, det er små satsinger. Skal man få til innovasjon må man tåle å feile, mener Anne-Beth Skrede.

Transport

EL & IT-lederen trekker fram transportsektoren som et område der det kan brukes langt tyngre virkemidler for å få ned utslippene.

– Jeg savner at man tar fram noen store visjoner, skaper litt begeistring ute blant folk. Det må for eksempel gå an å lage et regelverk som tvinger fram krav om elektrisk drift i forbindelse med anbud i fergedriften. Her i Oslo havn kunne man fått ned utslippene fra cruisetrafikken med både å gi tilbud om og kreve påkobling når cruiseskipene ligger til havn.

Anne-Beth Skrede tror det er mulig å komme fram til lavutslipsssamfunnet.

– Men det vil kreve en del grep. Vi trenger systemer som legger til rette for at vi kan gjøre ting i lag. Det må lønne seg å handle miljøvennllig. Massiv utbygging av ladepunkt for elbiler, massiv satsing på buss og tog. Lærlingeløft, kompetansehevning som nytter.

Fortsatt olje og gass

Hverken Skrede eller Andersen tror olje- og gassindustrien i Norge har trukket sitt siste sukk.

– Jeg tror vi skal holde på med olje og gass ganske lenge. Det kommer fortsatt til å være viktig med teknologiutvikling og karbonfangst i denne sektoren. Hvis noen kan vise meg det helt nye som skal skape 300.000 nye arbeidpslasser så fortell meg gjerne det, sier Anne-Beth Skrede, og viser til at Norge har en velferdsstat som har fått god hjelp fra disse inntektene.

– Jeg er ikke i stand i dag til å se hvilken stor teknologi som skal ta over for dette.

Grønne jobber

Andersen mener det er viktig at man ikke tenker på fagbevegelsen som én stor størrrelse. LO består av forskjellige interesser og ståsteder. Men LO er sammen om et stort klimaengasjement.

– Når det gjelder grønne jobber er det viktig å huske på at også dagens jobber kan bli grønne. Hvis en linjebygger bygger kraftlinje fra et vannkraftverk til et ladesystem for batteridrevne ferger er det en grønn arbeidsplass. Gjør han det fra et kullkraftverk er det ikke grønt, påpeker Andersen.

Heller ikke han er med på å legge ned norsk olje- og gassindustri, kommer selv fra en fortid som oljearbeider og har mange medlemmer i forbundet som jobber i sektoren. Men Jan Olav er også medlem av SV og tidligere sentralstyremedlem i partiet.

– Vi skal fortsatt ha en oljeindustri, men det betyr ikke at vi nødvendigvis skal flytte iskanten eller åpne Lofoten og Vesterålen. For min del høres det ut som det allerede skjer et skifte utenfor oss. Det satses på sol i USA, på havvind i Europa. Og det høres ut som om vi ikke er interessert i å være med. Jeg synes det blir for risikabelt å legge alle eggene i oljekurven. Oljen stenger for utvikling i andre sektorer, mener Jan Olav Andersen.

Les også: – AFP-tap er en skam for fagbevegelsen

Lov å prøve

Anne-Beth Skrede viser til at Norge har vært et foregangsland på sol-teknologi.

– Men ting endrer jo seg. Nå er prisene på sol blitt så lav at det ikke lønte seg for oss å være store på det, men teknologien lever videre andre steder og sol-energi er i skuddet som aldri før. Men det må være lov å prøve og feile, sier hun.

Jan Olav Andersen irriterer seg over begrepet "næringsnøytralitet" og mener Norge trenger en næringspolitikk som vil noe.

– Skal du nå et mål må du være villig til å bygge de broene, som fører til framtiden. Og det kommer ikke til å skje uten at det etableres en større grad av konsensus, sier Jan Olav Andersen.

Les også: – Robert Eriksson kutter trygda til arbeidsløse hvis de ikke vil flytte

Debatt om omstilling

Broen til framtiden-samarbeidet inviterte til frokostmøte 13. oktober på Kulturhuset i Oslo.

Spørsmålene som ble stilt i debatten var:

• Hvordan kan vi bekjempe arbeidsløsheten og bekjempe klimakrisen - samtidig?

• Legger regjeringens forslag til statsbudsjett opp til en grønn og rettferdig omstilling?

• Hvilke langsiktige strategier trengs for å sikre en grønn og rettferdig omstilling i landet?

Stipendiat Aled Dilwyn Fisher innledet med å fortelle om lærdommer fra omstilling i Storbritannias gruvesamfunn.

Deretter ble det en faglig samtale med forbundsleder Jan Olav Andersen, EL & IT Forbundet, Anne-Beth Skrede, LO, før forkostmøtet ble avslutett med en politisk debatt med Else May Botten (Ap), Gunnar Gundersen (H), Sveinung Rotevatn (V) og Ingunn Gjerstad (SV).

Spør du fagbevegelsen i Hellas svarer de "there are no jobs in solar energy"

Jan Olav Andersen, leder EL & IT Forbundet

16.10.2015
16:03
19.10.2015 15:27



Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn A. Grimstad

Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

SAS

SAS

Tormod Ytrehus

Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

Morten Hansen

Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige


Flere saker