JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommunevalg 2023

LO vil ha ny medlemsdebatt foran neste års kommunevalg

Sentralt har LO hatt medlemsdebatt foran hvert stortingsvalg siden 2004/2005. Nå skal det samme gjennomføres ved neste års lokalvalg.

Brian Cliff Olguin

helge@lomedia.no

I løpet av året vil alle LOs medlemmer bli spurt om hvordan de vil ha det i sin kommune.

– Hvordan skal vi ha arbeidslivet lokalt? Hvordan vil vi ha velferdstjenestene våre? Det som skjer i kommunene og fylkene har stor betydning for tryggheten til vanlige folk. Vi vil mobilisere for rause kommuner som stiller opp for innbyggere og ansatte, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til LO-Aktuelt. 

Partimåling for september: Rødt og SV sikrer flertall. Nå leder de rødgrønne igjen

Skoen trykker

Hun poengterer at LOs medlemmer og tillitsvalgte vet hvor skoen trykker. 

– Sammen med våre lokalorganisasjoner og regioner vil vi utfordre de politiske partiene lokalt. Målet er å få partiene til å støtte de sakene som LO-medlemmene er opptatt av, sier hun.

Det er første gang LO gjennomfører en stor medlemsdebatt foran et lokalvalg. Tiltaket ble vedtatt i Sekretariatet sist mandag - LOs høyeste organ mellom representantskapsmøtene og kongressen.

– Vi ser at måten kommunene styres på er av stor betydning for våre medlemmer. Både direkte ved at mange av våre medlemmer har kommunen som arbeidsgiver, men også fordi kommunene kan spille en viktig rolle i å stille krav til næringslivet, mener LO-lederen.

Medlemsdebatten gjennomføres av LO og forbundene. Målet er å engasjere enkeltmedlemmer til debatt om hvilke saker som er viktig for dem og skape forståelse for LOs rolle i den fagligpolitiske valgkampen.

Resultatene skal bli en oversikt over «LO medlemmenes 10 viktigste saker», og skal danne grunnlag for spørsmål til de politiske partiene sammen med de øvrige vedtakene på kongressen.

Svarene fra partiene har vært et viktig verktøy i LOs valgkamp.

Varierende deltakelse

Sentralt har medlemsdebatten hatt mellom 27.000 deltakere (på det minste) til nærmere 150 000 (på det meste).

Målet er å øke valgoppslutningen blant LOs medlemmer i lokalvalget og bidra til flertall for partier som ønsker robuste offentlige velferdsordninger og offentlig engasjement for et seriøst arbeidsliv i kommunene.

LO mener kommune- og fylkestingsvalget neste høst er viktig både for at fagbevegelsen skal bli hørt og lyttet til også lokalt, og at faglige og politiske saker settes på dagsorden i forkant av valget. Det er viktig både med tanke på kommunene som arbeidsgivere og kommunene som tjenestetilbydere.

Også indremedisin

Medlemsdebatten er i tillegg ment å være litt indremedisin – et verktøy for regioner og lokalorganisasjoner for å kunne styrke det lokale fagligpolitiske arbeidet.

Debatten skal gjennomføres i perioden oktober 2022 – februar 2023, og skal oppsummeres i lokalorganisasjoner og regioner i perioden februar – april.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse