JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sommerpatruljen:

LO-lederen: – Større fare for at sommervikarer utnyttes i år

I dag starter LOs sommerpatrulje.
SOMMERPATRULJEN BLIR SPESIELT VIKTIG I ÅR: Ungdomsrådgiver i LO Bjarne Lagesen og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sier at årets sommerpatrulje blir viktigere enn på lenge.

SOMMERPATRULJEN BLIR SPESIELT VIKTIG I ÅR: Ungdomsrådgiver i LO Bjarne Lagesen og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sier at årets sommerpatrulje blir viktigere enn på lenge.

Martin Guttormsen Slørdal

martin@lomedia.no

Det nærmer seg sommer og sol, men koronakrisa gjør utsiktene til unge som skal sikre seg sommerjobb, eller sin første jobb, dårlige.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sier at LOs erfaringer fra finanskrisa i 2009 og oljekrisa i 2014, viser at unge arbeidssøkende risikerer problematiske arbeidsforhold i krisetider.

– De som er nye i arbeidslivet, har ofte mangelfulle kunnskaper om hvilke rettigheter de har og hvilke lover og regler som gjelder. Erfaringen vår viser at de risikerer å bli utnyttet, og derfor er det ekstra viktig med LOs sommerpatrulje i år, sier Gabrielsen.

Nyutdannet til sommeren

Inger Vig er student ved Høgskolen Kristiania. Fra før av har hun fagbrev som verktøymaker, og hun er medlem av Fellesforbundet. Da Vig jobbet «på gølvet» i industrien så hun at god ledelse er viktig. Til sommeren er hun ferdig med en mastergrad i ledelse. Studenten skal ut i et arbeidsmarked med nær 400.000 arbeidsledige og der halvparten av NHO-bedriftene har måttet permittere ansatte.

– I første omgang vil jeg søke på alle relevante stillinger, og jeg er også klar for kortere engasjementer. Men finner jeg ikke noe, er klar for å søke på alt, sier hun.

Inger Vig sier at det finnes noen stillinger der nyutdannede oppfordres til å søke, men hun tror de med erfaring har størst mulighet til å få disse. Hun har også erfaring fra resepsjonen og renhold på hoteller, og ser ikke bare mørkt på framtida.

– Foreløpig er jeg optimistisk og håper at jeg har en sjanse til å få meg en jobb. Men jeg er litt bekymra på alle nyutdannedes vegne, sier studenten.

Artikkelen fortsetter under bildet

SKAL UT Å SØKE JOBB: Inger Vig har fagbrev som verktøymaker og nå  gjør ferdig masteroppgaven sin i ledelse. Hun er optimistisk med tanke på å få seg en relevant jobb til utdannelsen.

SKAL UT Å SØKE JOBB: Inger Vig har fagbrev som verktøymaker og nå gjør ferdig masteroppgaven sin i ledelse. Hun er optimistisk med tanke på å få seg en relevant jobb til utdannelsen.

Martin Guttormsen Slørdal

Høyest ledighet blant unge

I en undersøkelse fra Virke kom det nylig dårlig nytt for unge arbeidssøkere som skal ut på jobbmarkedet. Hovedorganisasjonen forventer en halvering i antall sommerjobber i år.

Hans-Christian Gabrielsen sier at det er de yngste arbeidstakerne som har tatt en stor del av støyten under denne krisa. Tallene fra Nav viser at arbeidsledigheten er høyest i prosent blant de i 20-åra, i underkant av 102.000.

– Gjennom flere år har det vært en krevende for mange unge med en fallende tilgang på sommerjobber. Men i år er det virkelig et mørkt og dystert bakteppe med totalt over 400.000 permitterte og arbeidsledige, sier LO-lederen.

Antibac og ringepatrulje

LO har planlagt årets sommerpatrulje ekstra nøye. Den blir litt annerledes enn det vi vant til, forteller Bjarne Lagesen, ungdomsrådgiver i LO.

– Vi skal fortsatt møte folk og besøke bedrifter, men avstandsregelen skal overholdes, og vi har kjøpt inn 1.200 flasker med Antibac for å sirke håndhygienen til patruljedeltakerne, sier han.

Sommerpatruljen skal i år dele ut alt informasjonsmateriell digitalt, og det vil være strenge retningslinjer for hvordan bedriftsbesøk skal foregå. Patruljene skal heller ikke oppsøke arbeidsplasser som Nav, sykehus, institusjoner hvor det bor mennesker eller der hvor det jobber helsepersonell, forteller Lagesen.

Nytt av året blir også «ringepatruljen». På arbeidsplasser hvor patruljen ikke kan komme inn, vil de drive oppsøkende virksomhetene per telefon.

– Det kan også være deltakere fra oss som enten er i risikogruppen eller har familie som er det. Da kan de bidra med å ringe bedriftene og gjøre de samme undersøkelsene som vi bruker å gjøre, sier ungdomsrådsgiveren.

Starter på mandag

Allerede førstkommende mandag åpner LOs sommerpatrulje informasjonskanalene sine på telefon og chattfunksjonen på Facebook.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sier at sommerpatruljens hovedhensikt er å bidra til at unge arbeidstakere får en god start på arbeidslivet.

– Mange unge arbeidstakere og foreldrene deres har spørsmål om rettigheter og lover i arbeidslivet. Informasjonstjenestene våre er et viktig lavterskeltilbud der folk kan få svar på det de lurer på om dette, sier han.

Forventer flere henvendelser på telefon

Bjarne Lagesen opplyser at informasjonstjenesten til sommerpatruljen vanligvis mottar rundt 500 telefonhenvendelser. Allerede nå blir LO kontakta av mange unge som har blitt permitterte, og av studenter som har fått beskjed om at sommerjobben de var lovet, ikke blir noe av.

– Vi vet ikke, men vi antar at det vil være langt flere som vil kontakte LOs sommerpatrulje og informasjonstjenesten i år, sier Bjarne Lagesen.

LOs sommerpatrulje 2020

Årets patrulje er den 35. i rekken

Selve patruljen er fra 18.mai til 14.august, med arbeidsplassbesøk i uke 26-28.

En rekke smitteverntiltak er iverksatt for at sommerpatruljen skal gjennomføres.

Førstkommende mandag åpner informasjonskanalene til sommerpatruljen.

Du kan kontakte sommer på telefon 416 16 666, LOs sommerpatruljes facebook-side eller på epost sommerpatruljen@lo.no

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

LOs sommerpatrulje 2020

Årets patrulje er den 35. i rekken

Selve patruljen er fra 18.mai til 14.august, med arbeidsplassbesøk i uke 26-28.

En rekke smitteverntiltak er iverksatt for at sommerpatruljen skal gjennomføres.

Førstkommende mandag åpner informasjonskanalene til sommerpatruljen.

Du kan kontakte sommer på telefon 416 16 666, LOs sommerpatruljes facebook-side eller på epost sommerpatruljen@lo.no