JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt om navn

LO-rådgiver Kjetil Gåsemyr Staalesen inn i ekspertutvalg

Spesialrådgiver i LO, Kjetil Gåsemyr Staalesen, skal sitte i et regjeringsoppnevnt utvalg som skal se på trygge og enkle betalinger for alle.
Spesialrådgiver i LO, Kjetil Gåsemyr Staalesen skal sitte i et regjeringsoppnevnt utvalg.

Spesialrådgiver i LO, Kjetil Gåsemyr Staalesen skal sitte i et regjeringsoppnevnt utvalg.

Ole Palmstrøm

helge@lomedia.no

Ekspertutvalget ble utnevnt i statsråd fredag, og skal vurdere framtidas betalingssystem, kontantenes rolle og «finne ut hvordan vi kan sikre at Norge også i framtida kan sørge for at alle har tilgang til trygge og enkle betalinger».

Utvalgets arbeid skal danne grunnlaget for en offentlig utredning som skal leveres før jul i 2024.

Gleder seg

Staalesen arbeider til daglig i LOs næringspolitiske avdeling. Han er også fast spaltist i Dagsavisen, hvor han ofte skriver om økonomi.

Han gleder seg til arbeidet i utvalget.

– Jeg er glad og stolt over å ha blitt spurt om å bli en del av et så kunnskapsrikt utvalg. Det blir en veldig lærerik opplevelse for meg. Men jeg håper det også blir det for de som skal lese utredningen vi skal lage, sier Kjetil Staalesen til FriFagbevegelse.

Det er store spørsmål utvalget har fått i oppgave å se på, sier han. Fordi veldig mye av utviklingen i både betalingsmidler og i selve pengeinstituttet, er i endring. 

– Folk tror de vet hva penger egentlig er, men det er ikke sikkert alle gjør det. Penger er langt mer enn papir, sedler eller mynter. Ja, selv kontopenger er langt mer enn bare bits og bytes på en harddisk. Penger er en ekstremt avansert sosial konstruksjon. Rekkevidden av endringer er enorm. Det er mye tillit bygget inn i denne institusjonen, som penger er.

Opptatt av tema

De som kjenner Staalesen, vet at han har skrevet mye om dette og har vært opptatt av problemstillingen i svært mange år.

– Jeg ser masse muligheter, men også utfordringer og reelle problemer med den forrykende teknologiske utviklingen vi har opplevd innen betalingsmidler og faktisk selve pengeinstituttet, poengterer han.

– Både de endringene som kommer av teknologisk utvikling og innovasjon, men også av politiske beslutninger, angår hver eneste norske kvinne og mann. Unge og gamle, privat og på jobb. Dessuten er selvsagt både private og offentlige virksomheter avhengige av å ha et betalingssystem som er enkelt og til å stole på, legger han til.

– Jeg både håper på og forventer mange innspill fra så vel næringsliv som organisasjoner til arbeidet vi skal gjøre, sier Kjetil Gåsemyr Staalesen.

Går raskt

Utviklingen på betalingsfeltet går raskt og er preget av internasjonalisering og nye aktører og betalingsmåter, mener finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Han poengterer viktigheten av at folk også i fremtiden skal kunne betale på en trygg og enkel måte.

– Det er store muligheter i teknologien, samtidig som vi må ivareta også de gruppene som synes den digitale overgangen er krevende. Dette blir en bred og god gjennomgang for å sikre et godt betalingssystem for fremtiden, for samfunnet og for den enkelte i hverdagen, sier finansministeren i en pressemelding.

Lite kontanter

– Selv om kontantbruken i en normalsituasjon er lav, har kontanter viktige funksjoner i betalingssystemet i dag, og egenskaper som andre betalingsmidler ikke har, legger Vedum til.

– Mulighet for å betale med kontanter kan blant annet være viktig for finansiell inkludering og beredskap. På den annen side er kontanter forbundet med risiko for blant annet hvitvasking, ran og arbeidslivskriminalitet. Kontanthåndtering innebærer også store faste kostnader, legger han til.

Utvalgets leder er direktør Torbjørn Hægeland. Han er direktør for avdeling for finansiell stabilitet i Norges Bank.

Utvalgets mandat

Utvalget som ble nedsatt fredag skal

* beskrive og vurdere tilbudet av og muligheter for bruk av kontanter og kontantenes bidrag til trygge og enkle betalinger for alle.

* Beskrive og vurdere hvordan trygge og enkle betalinger for alle på lengre sikt kan ivaretas og utvikles gjennom kontanter og andre løsninger.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse

Utvalgets mandat

Utvalget som ble nedsatt fredag skal

* beskrive og vurdere tilbudet av og muligheter for bruk av kontanter og kontantenes bidrag til trygge og enkle betalinger for alle.

* Beskrive og vurdere hvordan trygge og enkle betalinger for alle på lengre sikt kan ivaretas og utvikles gjennom kontanter og andre løsninger.