JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømpris

LOs reaksjon på strømtiltakene: – Bra, men ikke nok

Regjeringen presenterte onsdag kveld en forsterket strømstøtteordning. En del av omleggingen er kommet etter initiativ fra LO.
LO-sekretær Are Tomasgard

LO-sekretær Are Tomasgard

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

– Regjeringens grep er en klar styrking av dagens strømpakke og sørger for mer forutsigbarhet for folk, sier LO-sekretær Are Tomasgard i en kommentar til regjeringens utvidede strømpakke.

Tomasgard satt i den regjeringsoppnevnte Energikommisjonen, hvor han i en stor grad var en del av flertallet.

Onsdag la regjeringen fram en forbedret strømstøtteordning.

– Dette skal gi folk trygghet om at fellesskapet kommer til å fortsette å stille opp i en tid med energikrise og høye strømpriser, melder statsminister Jonas Gahr Støre.

* Strømstøtteordningen forlenges ut 2024.

* Innslagspunktet i støtteordningen blir den samme som i dag, 70 øre per kilowattime. Strømstøtten blir satt til 90 prosent støtte over 70 øre hele året. Moms kommer i tillegg.

* I dag blir forbrukerne kompensert på grunnlag av en månedlig gjennomsnittspris. Nå blir det en kompensasjon time for time. Denne ordningen vil ikke bli innført før til høsten, trolig fra 1. september. Grunnen er at den er komplisert å få til.

* Fastprisavtalen for industrien forbedres. Det skal ikke lenger måtte avtales på forhånd hvor mye strøm kundene skal kjøpe til fastpris og når.

* Regjeringen nedsetter nok et strømutvalg, som skal ledes av administrerende direktør Inge Gran i Sintef Energi. Utvalget skal vurdere dagens system for å fastsette strømprisen og vurdere tiltak som kan sikre strømforbrukere lavere og mer forutsigbare priser innen 15. oktober.

Ny kompensasjon

I dag blir forbrukerne kompensert på grunnlag av en månedlig gjennomsnittspris. Nå blir det altså en kompensasjon time for time. Nettopp dette er et forslag som LO har spilt inn, og som vil øke strømstøtten for mange. Spesielt i enkelte måneder.

– Det er bra at regjeringen er tydelige på at strømstøtten skal gjelde sommer som vinter ut neste år. Det betyr mer trygghet og mer forutsigbarhet, sier Tomasgard.

Ifølge Jonas Gahr Støre skal det nå bli enklere å følge med på hva som blir strømprisen man faktisk betaler for.

– Og du får strømstøtte for det strømmen faktisk koster den timen du bruker den, forklarer han.

På spørsmål om dette er bra nok for LO, svarer Tomasgard:

– Dette er bra, men ikke nok. LO forventer at regjeringen jobber videre med strømstøtteordningen. Det viktigste grepet nå er at husholdningene skal få kompensert time for time først slår inn til høsten, svarer Tomasgard.

Han forstår at det er arbeid som gjenstår for nettselskapene for å få til den nye måten å avregne strømstøtten på, men da mener han det må jobbes med parallelle tiltak samtidig.

Tomasgard peker på at LO har spilt inn flere forslag, blant annet å justere dagens strømstøtte-satser og kutt i avgifter som aktuelle tiltak på kort sikt.

Bedre fastprisavtale

LO er fornøyd med at fastprisavtalene for bedriftene nå forbedres.

 – Det er bra at regjeringen er aktive og hele tiden jobber for å få på plass kraftløsninger som kan få næringslivet igjennom den krevende energisituasjonen Norge og Europa står i. For LO handler dette om arbeidsplassene til medlemmene våre. Regjeringen legger nå enda bedre til rette for langsiktige kraftkontrakter med stabile priser for bedriftene. Det er bra, og har vår støtte, sier Tomasgard.

Opposisjonen på Stortinget både til høyre og venstre er misfornøyd. Bare SV, som er samarbeidspartiet til Ap og Sp på Stortinget. er fornøyd. Lars Haltbrekken, energipolitisk talsperson for SV, er glad for den forsterkede strømstøtten.

– Mange sliter med strømregningen. Utfordringene er blitt større siden det meste er blitt dyrere. Nå må vi se på strukturelle grep som gjør at vi får strømprisene ned. Og ikke minst sikrer gode støtteordninger for energisparing så raskt som mulig, sier Haltbrekken til NTB.

Rødts energipolitiske talsperson, Sofie Marhaug, kaller endringene småtteri.

Hun reagerer på at det mest konkrete grepet, strømstøtte beregnet per time, må utsettes til høsten.

– Det er noe Rødt har ment lenge, og som sist ble nedstemt i desember, påpeker hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse