JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
DIALOGKONFERANSE: Fredag arrangerer LO en heldags dialogkonferanse. – Jeg er veldig stolt av LO som er seg sin rolle bevisst og bidrar til å føre debatten inn på et mer konstruktivt spor, sier Asghar Ali som skal være en av innlederne.

DIALOGKONFERANSE: Fredag arrangerer LO en heldags dialogkonferanse. – Jeg er veldig stolt av LO som er seg sin rolle bevisst og bidrar til å føre debatten inn på et mer konstruktivt spor, sier Asghar Ali som skal være en av innlederne.

Tri Nguyen Dinh

LO med stor dialogkonferanse:

Når ekstremismen rykker nærmere

– Det burde gå ut en marsjordre til alle tillitsvalgte om å ta ansvar for å skape inkluderende holdninger på arbeidsplassene, sier forbundssekretær Asghar Ali i El & IT Forbundet.03.12.2015
08:37
03.12.2015 12:33

ragnhild@lomedia.no

«Hva slags samfunn vil vi ha?» Det er tittelen på invitasjonen til LOs store dialogkonferanse 4. desember.

I innledningen til programmet vises det til den siste tids uro med millioner av mennesker på flukt og terrorister som rammer uskyldige i Paris, Egypt og Beirut:

Vi er kommet i en destruktiv spiral som følge av terrorfrykt og polarisering i samfunnet. Muslimer mistenkeliggjøres. Jødehatet øker. (…) Er det dialog, forsoning, tillit og fri meningsbrytning som er løsningen? Eller bevæpning, overvåkning og en mer utstrakt bruk av forsvaret?

Blant bidragsyterne finner vi statsminister Erna Solberg, generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, professor Hans Petter Graver og LO-leder Gerd Kristiansen. Og vi finner Asghar Ali.

Les også: – Flyktningene truer ikke velferden vår

Polarisering kan bekjempes med kunnskap

Ali er forbundssekretær i El & IT Forbundet og tidligere nestleder i Islamsk Råd. Som muslim med langt, svart skjegg – noen ville kanskje kalt det mullah-skjegg – har han opplevd å få mistenksomme blikk fra ukjente nordmenn. Og han forteller at norske muslimer frykter at den siste tidens terrorangrep, utført av ekstremister, vil føre til økt stigmatisering også i Norge.

– Det er nesten uunngåelig, mener Ali.

På dialogkonferansen er han, sammen med preses Helga Haugland Byfuglien fra Den Norske Kirke og Ervin Kohn fra Det mosaiske trossamfunn, invitert til å snakke om trossamfunnenes rolle. En av de viktigste oppgavene for å hindre økt polarisering, er kanskje å formidle hva islam egentlig handler om, mener Ali.

– Det står i Koranen at «den som dreper et menneske, skal anses som hadde han drept hele menneskeheten. Den som redder et menneske, skal anses som hadde han reddet hele menneskeheten».

Les også: Pegida utfordrer tysk fagbevegelse

Han tror mye av mistroen som finnes mellom muslimer og etniske nordmenn bunner i grunnleggende misforståelser. I 2006 skrev han en kronikk sammen med Shoaib Sultan, senere generalsekretær i Islamsk Råd. I kronikken påpeker de to at muslimer og majoritetsbefolkningen i mange sammenhenger snakker forbi hverandre. Et eksempel er bruken av ordet «jihad», som mange i Vesten forstår som «hellig krig». Dette er galt, forteller Ali.

– Jihad betyr å anstrenge seg. Når jeg faster fra fire om morgenen til elleve på kvelder under ramadan, er det «jihad» med meg selv. Jihad er først og fremst rettet innover. Det er anstrengelsen for å bli en bedre muslim, forklarer han.

På samme måte mener han at majoritetsbefolkningen misforstår begrepet «sharia».

– Nordmenn forbinder gjerne sharia med brutale straffer, men sharia dreier seg om all organisering av samfunnet. En iransk professor rangerte alle land i verden etter hvor muslimske de er. Norge kom ut på fjerde plass i den rangeringen. Det er fordi sharia er å ta vare på de svakeste, det er sosial boligpolitikk, det er arbeidsmarkedspolitikk. Det er et ufarlig begrep, sier Ali.

SKJEGG: – Hadde jeg klippet skjegget i en litt annen vinkel, hadde det vært hipster-skjegg, ler Asghar Ali som opplever at folk kan se rart på ham når han er på reise i distrikts-Norge.

SKJEGG: – Hadde jeg klippet skjegget i en litt annen vinkel, hadde det vært hipster-skjegg, ler Asghar Ali som opplever at folk kan se rart på ham når han er på reise i distrikts-Norge.

Tri Nguyen Dinh

– Tillitsvalgte er moralske fanebærere

I en tid da ekstremister får lov til å sette dagsorden, har fagbevegelsen en kjempeviktig rolle å spille når det gjelder å motvirke polarisering og fremmedfrykt, mener forbundssekretæren.

– En tillitsvalgt er en moralsk fanebærer. Rundt de tusen kantinebord er den tillitsvalgte en person som blir lyttet til, og han blir sett.

De tillitsvalgte må ha øyne og ører med seg, oppfordrer Ali. Hva skjer rundt kantinebordet når en med innvandrerbakgrunn kommer inn i rommet? Stilner samtalen? Skifter tema? Og hva sies når det ikke er noen flerkulturelle i nærheten?

– Det de tillitsvalgte da sier – eller ikke sier – det blir stående som godkjent atferd. Hvis en person er frekk i kjeften mot muslimer eller innvandrere, og ingen sier imot, så er det stilltiende aksept. Hvis tillitsvalgte rundt det ganske land hadde begynt å utfordre de holdningene, tror jeg de kunne gjort en formidabel innsats for å legge til rette for at muslimer og andre med flerkulturell bakgrunn blir integrert i samfunnet. Den jobben må fagbevegelsen ta, sier Ali.

Han viser til kronikken «Det nye norske vi» som daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre skrev i 2007. «Når vi snakker om vi eller oss, når vi snakker om å fremme norske interesser, så må det handle om alle oss, også de av oss som har røtter i Pakistan eller Russland. (…) Vi kan ikke bare være de av oss som ser ut som nordmenn gjorde for 50 år siden», skrev Gahr Støre den gang.

– Vi må være tydelige på at det er noen ting som står fast: menneskerettigheter, trosfrihet og ytringsfrihet. Men utover det, kan du velge hvordan du vil leve ditt liv. Det ene er like greit som det andre. «Det nye norske vi» må romme mer enn bestemors kjøttkaker i brun saus og skiturer på søndagene, påpeker Ali.

PÅ GUTTEROMMET: – Ungdom som radikaliseres går ikke i moskeen. De sitter på gutterommet. Derfor er den største utfordringen faktisk å få ungdommen inn i moskeene, mener Asghar Ali som selv er aktiv i moskeen.

PÅ GUTTEROMMET: – Ungdom som radikaliseres går ikke i moskeen. De sitter på gutterommet. Derfor er den største utfordringen faktisk å få ungdommen inn i moskeene, mener Asghar Ali som selv er aktiv i moskeen.

Tri Nguyen Dinh

En blendahvit fagbevegelse

For å komme dit er det behov for muslimske forbilder.

– Det må være helt naturlig at når du drar på legevakta, så er det en muslimsk lege som tar deg imot. Eller når du oppsøker retten, at det er en muslimsk jente som er aktor. Eller at du har en forbundssekretær i El & IT Forbundet med innvandrerbakgrunn.

Også her har fagbevegelsen en jobb å gjøre, mener forbundssekretæren. Det må feies for egen dør: Nylig skrev Vårt Land at bare én av 288 forbundsstyremedlemmer i LO-forbundene har ikke-europeisk bakgrunn.

– Når omlag femten prosent har innvandrerbakgrunn i arbeidsmarkedet, bør andelen blant de tillitsvalgte være omtrent den samme. Det er den definitivt ikke, uttalte Fafo-forsker Inger Marie Hagen, som sammen med Ragnhild Steen Jensen hadde gjennomført opptellingen.

Asghar Ali mener minoritetsbefolkningens svake representasjon i fagbevegelsens toppsjikt er svært uheldig.

– Signaleffekten er at du er ikke integrert. Din bakgrunn, dine holdninger, dine meninger er ikke viktige. Vi – hvite nordmenn – vet hva som er viktig, og vi bestemmer det vi vil.

Forskere avliver myter

I forbindelse med Fafo-undersøkelsen gjennomførte forskerne intervjuer med ledere og tillitsvalgte i åtte virksomheter. De skriver: «Det er mange forestillinger om hvorfor innvandrere ikke blir tillitsvalgte. Men vi har funnet lite belegg for de fleste av disse.»

De tillitsvalgte som ble intervjuet i prosjektet, la vekt på at det ikke er vanskeligere å rekruttere innvandrere enn nordmenn. På arbeidsplasser der det er vanlig å være organisert, er også innvandrerne organisert. Og på arbeidsplasser der flertallet av arbeidstakerne har innvandringsbakgrunn, finner forskerne flere tillitsvalgte med innvandrerbakgrunn.

«Likevel er det altså få som gjør karriere oppover i systemet. Det betyr kanskje at det er ett eller annet glasstak som hindrer denne klatringen?» spør forskerne.

Les også: – Innvandrerne må bli spurt om å ta verv

Asghar Ali etterlyser et mer systematisk arbeid for å sikre innvandrere bedre representasjon. På samme måte som en har jobbet målrettet for å øke andelen kvinnelige tillitsvalgte, må fagbevegelsen sette seg konkrete mål for å få flere tillitsvalgte med innvandrerbakgrunn.

– Hvis fagbevegelsen setter seg en plan for arbeidet sitt, så pleier den å oppnå noe, sier Asghar Ali som ikke er fremmed for at en form for kvotering kan være nødvendig.

– I den tiden vi lever i nå, er det ekstremt viktig at tillitsvalgte viser positive holdninger til integrering og inkludering, sier Asghar Ali.

LOs dialogkonferanse

Hva: En konferanse om tillit og trygghet i samfunnet.

Tid: Fredag 4. desember kl. 10.30-17.15

Sted: Oslo kongressenter.

Innledere: Blant andre LO-leder Gerd Kristiansen, statsminister Erna Solberg, generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, professor Hans Petter Graver og generalløytnant Robert Mood.

Asghar Ali

• Forbundssekretær i El & IT Forbundet.

• Tidligere nestleder i Islamsk Råd.

• Norsk-pakistansk bakgrunn.

• Har vært aktiv i AUF og Oslo arbeiderparti.

En tillitsvalgt er en moralsk fanebærer.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.12.2015
08:37
03.12.2015 12:33Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie

Kommentar

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

Katharina Dale Håkonsen

Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard

FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.

FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.

Marius Fiskum

Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam

SKIDE GODT: Lillestrøm kommune kuttet kraftig i dopapirutgiftene og sparte renholderne mye jobb ved å bli smartere til å telle papirmetere.

SKIDE GODT: Lillestrøm kommune kuttet kraftig i dopapirutgiftene og sparte renholderne mye jobb ved å bli smartere til å telle papirmetere.

Stockthings/Colourbox

Dopapiret de sparte med ett enkelt triks tilsvarer reisen fra Hamar til Roma

Malin Brusveen og Mette Nordahl savner mer anerkjennelse for jobben de gjør.

Malin Brusveen og Mette Nordahl savner mer anerkjennelse for jobben de gjør.

Amanda Iversen Orlich

Barnehageansatte Malin og Mette fortviler: – Det kommer stadig nye veiledere om hvordan vi skal gjøre jobben vår


Flere saker