JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
 – Vi overlater jorda i en krevende stand til våre etterfølgere, sier Åslaug Haga. Hun er administrerende direktør i Fornybar Norge.

– Vi overlater jorda i en krevende stand til våre etterfølgere, sier Åslaug Haga. Hun er administrerende direktør i Fornybar Norge.

Helge Rønning Birkelund

Strøm

Norge styrer mot kraftunderskudd, advarer Fornybar Norge

– Politikerne har sovet i timen, sier Åslaug Haga i Fornybar Norge. Hun setter spørsmålstegn ved viljen til å satse fornybart.31.01.2023
13:11
31.01.2023 13:11

helge@lomedia.no

Onsdag legger den regjeringsoppnevnte Energikommisjonen fram sin rapport. Det er ingen hemmelighet at den vil gi uttrykk for at det kreves langt mer kraftproduksjon i framtida, og at mye av det vil være fornybar kraft.

Administrerende direktør i Fornybar Norge, Åslaug Haga, mener Norge har de aller beste forutsetningene for å lykkes med havvind, men advarer mot at det går for sakte.

– Havvind blir stort uansett – med eller uten Norge. Vi begynner allerede å bli akterutseilt. Mens Storbritannia skal produsere 50 GW (gigawatt) i 2030, skal vi etter planene bare produsere 3 GW. Hva blir konsekvensen av dette? spør Haga.

På oljekonferanse

Åslaug Haga var leder i Senterpartiet fra 2003 til 2008 og satt på Stortinget i to perioder. Hun var kulturminister i Bondeviks regjering fra 1999 til 2000, kommunal- og regionalminister i Stoltenberg-regjeringen fra 2005 til 2007, og olje- og energiminister fra 2007 til 2008.

I dag leder Haga den landsomfattende interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Fornybar Norge, som skal samle hele fornybar-familien inkludert vindkraft til havs og på land, sol og hydrogen. Formålet er å bidra til å kutte klimagassutslipp og skape nye arbeidsplasser og inntekter for Norge.

– I krevende stand

– Klimaendringene kommer. Kommende generasjoner arver noen helt formidable utfordringer, spesielt i den fattige delen av verden. Men vi begynner å kjenne det på kroppen her også, sier Åslaug Haga til FriFagbevegelse.

Nylig innledet hun på LOs olje- og gasskonferanse. Der var det satt av betydelig med tid til å snakke om fornybar energi.

Åslaug Haga mener norske politikere er for defensive og peker på manglende vilje til å gjøre det som trengs for å sikre nok fornybar kraft.

– Vi står overfor en fenomenal utfordring i landet vårt. Dette er dramatisk for landet. Vi går mot et kraftunderskudd om tre til fire år. Det er et problem for alle. Det må politikerne skjønne og ta innover seg. De har sovet i timen når vi har endt opp i denne situasjonen, sier Åslaug Haga til FriFagbevegelse.

– Beklageligvis er det noen som fortsatt sover. Vi har ingen plan for dette. Det handler ikke om å «ta» noe bestemt parti eller noen bestemt regjering. Dette har gått over tid, legger hun til.

En del av løsningen er vind både på land og til havs, mener Haga.

– Men det er veldig vanskelig å se hvordan vi skal kunne håndtere kraftutfordringen før vi får havvind inn i systemet i 2030.

– Derfor må farten opp. En av utfordringene er det lange konsesjonsløpet i Norge. Det er i grenseland om det er mulig å komme i gang før 2030. Da har vi gjort oss selv helt avhengig av kraftimport, mener Åslaug Haga.

Les også: Når renta går opp, straffes disse gruppene hardest

Essensiell del

Uansett blir havvind en helt essensiell del av det framtidige globale kraftsystemet.

– Landet vårt bygde seg opp på vannkraft og ble steinrike på olje og gass. Nå er havvind det nye 3.0, mener hun.

– Havvind kan bidra til at landet vårt blir selvforsynt med kraft. Havvind kan i realiteten dekke rundt en femtedel av Europas behov for fornybar energi, legger hun til.

Men Norge er allerede i ferd med å bli akterutseilt på havvind, mener Haga. Det har konsekvenser for industrien, påpeker hun.

– En ting er utbyggersiden. En annen ting er leverandørindustrien. De store vil klare seg i det globale markedet som kommer. Men hva med den lille leverandørindustrien, spør Haga.

Hittil er det lyst ut tre havvind-prosjekter på Utsida Nord. Samtidig skal Utsira Nord og Sørlige Nordsjø utlyses snart.

Slår tilbake

Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, mener det er altfor lettvint av kraftbransjen å lempe ansvaret for det kommende kraftunderskuddet over på politikerne.

Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi.

Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi.

Petter Pettersen

– Fornybar Norge må gjerne få mene at politikerne har sovet i timen. Men da vil jeg minne dem på at det er bransjen selv som har presset gjennom politikken som har ført oss dit vi er i dag, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.

Han viser til at det var nettopp kraftbransjen som hevdet at vi gikk mot et gedigent kraftoverskudd i Norge, og at vi derfor måtte bygge flere utenlandskabler.

– Det er kraftbransjen som har vært for treige med å investere i mer fornybar produksjon. Og det er kraftbransjen som akkurat nå sitter på gedigne overskudd. Mitt budskap er: Stikk spaden i jorda og sett i gang bygginga, sier han.

– Så må både vi, industrien og kraftbransjen samarbeide om å spille inn tiltak til politikerne som gjør at vi kan få opp tempoet. Jeg er helt enig i at mye tar for lang tid, men kraftbransjen står selv i sentrum for den utviklingen som nå må komme. Da er det ingenting å hente på å skyve ansvaret over på andre, mener Frode Alfheim.

– Har skjedd mye

Statssekretær i Olje- og energidepartementet, Andreas Bjelland Eriksen (Ap), forstår at Åslaug Haga og Fornybar Norge er utålmodige. Men han mener det er på sin plass å minne om at det har skjedd mer med havvindsatsingen det siste året enn de foregående åtte.

– Vi setter oss ambisiøse, men gjennomførbare mål som vi strekker oss etter. Regjeringen jobber langs flere spor for å realisere prosjekter raskt. Vi har også varslet at vi ser på muligheten for å effektivisere konsesjonsprosessen, sier Andreas Bjelland Eriksen til FriFagbevegelse.

Regjeringen har en ambisjon om å tildele 30 GW innen 2040 og har satt i gang hele myndighetsapparatet for å nå dette målet, poengterer han.

30 GW tilsvarer om lag hele dagens vannkraftproduksjon.

– Dette er det motsatte av nedskalering. I tillegg er det en tydelig målsetting at hele den første utlysningen bygges ut, samtidig som vi sikrer effektive støttemodeller med gode insentiver for innovasjon og kostnadsreduksjoner, poengterer han.

Regjeringen har som mål at Norge skal bli attraktiv som havvindnasjon i sterk internasjonal konkurranse.

– Det gjøres fantastisk godt arbeid blant utviklerne, i leverandørindustrien og på myndighetssiden. Men vi skal også være ydmyke for at dette er første gang vi lyser ut områder for havvind. Vi må ta oss tid til å gjøre det skikkelig. Det innebærer at vi må bygge nett og sikre at produksjonen kommer norske strømkunder til gode gjennom lavere priser. Vi stiller også strenge krav til prosjektenes bærekraft og til sameksistens med andre havnæringer, fortsetter han.

– I løpet av første kvartal i år kommer utlysningene av Utsira Nord og første fase på Sørlige Nordsjø II. Vi har allerede varslet at det kommer nok en utlysningsrunde i 2025. Parallelt med dette er vi godt i gang med å identifisere nye områder. NVE kommer med sin rapport som identifiserer nye områder for havvind i slutten av april. De vil også se på mulighetene for utvidelse av kapasiteten i de åpnede områdene, sier Andreas Bjelland Eriksen.

Han er enig med Åslaug Haga om at havvindutbygging krever en langsiktig tilnærming.

– Jeg mener vi har funnet en god balanse for regjeringens havvindsatsing og at vi bruker statens verktøykasse effektivt, avslutter han.

Mye lest: Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser

31.01.2023
13:11
31.01.2023 13:11Mest lest

I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.

I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.

colourbox.com

Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger

Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.

Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.

Brian Cliff Olguin

Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret

Colourbox.com

36.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Erlend Angelo

«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår

Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.

Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.

Eirik Dahl Viggen

Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk

USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.

USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.

Alf Ragnar Olsen

Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

Se hvem som skal forhandle om din nye lønn

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

Bjørn A. Grimstad

Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år

– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.

– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.

Brian Cliff Olguin

Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken

– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.

– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.

Hanna Skotheim

Ina hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Når hun selv måtte ringe Nav, fikk hun en aha-opplevelse

«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten

«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten

Skjermdump

Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen

Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.

Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.

Bjørn A. Grimstad

Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.

Leif Martin Kirknes

Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene

Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)

Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)

André Kjernsli

Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden

De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.

De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.

Bjørn A. Grimstad

Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner

Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.

Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.

DHL

Lønnsfest for tyske postansatte – eierne blar opp for å avverge streik

De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.

De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.

Lise Åserud / NTB

Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av

Hovedtillitsvalgt for SL, Svein Olav Farstad (til venstre) og verneombud Stig Rune Lothe er begge selv lærere ved Eid ungdomsskole. Nå ber de på nytt om at basestasjonen med tre mobilantenner på taket til skolen blir fjernet.

Hovedtillitsvalgt for SL, Svein Olav Farstad (til venstre) og verneombud Stig Rune Lothe er begge selv lærere ved Eid ungdomsskole. Nå ber de på nytt om at basestasjonen med tre mobilantenner på taket til skolen blir fjernet.

Anders Tøsse

Lærere frykter stråling: Nå ber de ordføreren om hjelp

En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.

En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.

Leif Martin Kirknes

Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik

Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.

Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.

ConocoPhillips Company

Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping


Flere saker