JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arendalsuka

Oljeindustrien vil bestå selv etter det grønne skiftet 

Oljeindustrien må utvikles ikke avvikles var konklusjonen på Industri Energis debatt om oljeindustrien plass i det grønne skiftet.
Sjeføkonom Eirik Wærness Statoil mener at det er behov for oljeproduksjon i lang tid framover selv om en når klimamålene.

Sjeføkonom Eirik Wærness Statoil mener at det er behov for oljeproduksjon i lang tid framover selv om en når klimamålene.

LO-Media

torgny@lomedia.no

Da Industri Energi arrangerte debatt om oljeindustriens plass i det grønne skifte, fikk Statoils Eirik Wærness anledning til å legge fram sitt syn på framtida.

Han er sjeføkonom i Statoil og arbeider med ulike scenarier for hvordan framtida for næringen han representerer ser ut. På Industri Energis møte som ble holdt i Bankgården under Arendalsuka la han fram hvordan han ser på mulighetene for å nå togradersmålet innen 2050.

Disse ti grafene viser Forskjells-Norge

Togradersmålet

Han avviste raskt at dette ville bli en framtid uten hydrokarboner. Produkter basert på oljeprodukter er noe som vi omgir oss med hele tida, sa han.

Men han mente at selv om en når klimapanelets målsetting om to grader vil det være bruk for mye olje i framtida.

- Det vil bli store forandringer. For å få til det må 90 prosent av alle biler være elektriske innen 2050, og energieffektiviseringen må skyte

fart. Det må bli tre ganger så raskt som det som har skjedd de siste 35 årene.

Få nyhetsbrevet vårt

Kullforbruket må reduseres

- 90 prosent av alle personbiler må drives av elektrisitet innen 2050, vi må førtidoble energiproduksjonen fra solceller og 13-doble vindkraft. Da er halvparten av verdens energibehov dekket av solcelle og vind. Kullforbruket må også reduseres med to tredjedeler.

Dette er bakgrunnen for at Statoil i dag satser på fornybar energi, forklarte Wærness.

Utvikle industrien

LO-sekretær Arne Tomasgård ledet debatten og innledet med å fortelle om bakgrunnen sin fra Odda den gang den trange dalen var fyllt av industrirøyk og fjorden så forurenset at den var helt rød. Det som skjedde var at industrien tok tak i problemet og renset forurensningen slik at det ble rein luft og rein fjord.

- Vi må ikke avvikle industrien, vi må utvikle den, sa Tomasgård.

I paneldebatten var det bred enighet om at industrien må omstille seg, men ikke legges ned.

 

Industri energis omtale av seminaret

 

 

Disse 27 yrkene gikk ned i lønn i fjor

Svenn-Erik ble syk og måtte slutte i jobben. Nå får han tidenes skattesmell

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse