JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rosenborg-spiller Ina Vårhus håper at hun en dag kan være fotballspiller på heltid

– Kvinnefotballen har fått stadig bedre vilkår og anerkjennelse. Men det er fortsatt et stykke igjen til vi blir vurdert på lik linje med gutta, sier Ina Lundereng Vårhus (24).
DUELLSTYRKE: Ina Lundereng Vårhus har duellstyrke, lese spillet, kommunikasjon og pasningsspill som sine fremste kvaliteter på fotballbanen.

DUELLSTYRKE: Ina Lundereng Vårhus har duellstyrke, lese spillet, kommunikasjon og pasningsspill som sine fremste kvaliteter på fotballbanen.

Ole Martin Wold

trond@lomedia.no

– Det gjelder både lønnsmessig og når det gjelder å legge forholdene til rette for å være heltidsutøver, forteller Ina. Hun understreker imidlertid at forholdene er veldig bra i Rosenborg.

Ina berømmer verdens beste fotballspiller, Ada Hegerberg, som har vært villig til å stå på barrikadene for at kvinnene skal bli likebehandlet.

– Ada er en av dem som har gått opp løypa for oss. Det er klart at jeg håper på en gang å kunne være fotballspiller på heltid, men også i Rosenborg er det et økonomisk spørsmål. Tre fotballspillere i Rosenborg er spillere på fulltid, mens vi andre har ulike typer kontrakter i kombinasjon med studier og jobb, sier hun.

Fått med deg denne? I mer enn 40 år har Roger Myhrvold vært grasrotas mann i Storhamar

KOMBINERER JOBB OG FOTBALL: Kun tre fotballspillere i Rosenborg kvinner er spillere på fulltid. Ina Vårhus har en 70 prosent stilling som produktingeniør ved siden av fotballen.

KOMBINERER JOBB OG FOTBALL: Kun tre fotballspillere i Rosenborg kvinner er spillere på fulltid. Ina Vårhus har en 70 prosent stilling som produktingeniør ved siden av fotballen.

Ole Martin Wold

70 prosent ingeniør

Ina har en bachelor som ingeniør fra NTNU. Hun arbeider 70 prosent som produktingeniør i brønnplugging-selskapet Interwell i Trondheim. Med jobben som fotballspiller i tillegg blir det langt mer enn det som tilsvarer en fulltidsstilling i det ordinære arbeidslivet

– Jeg har en fantastisk arbeidsgiver som gir meg anledning til å være fotballspiller på høyt nivå. Jeg har en fleksibel arbeidstidsordning, som gir meg muligheter til å trene når resten av laget er samlet til trening. Uten den velviljen fra arbeidsgiver hadde det vært vanskelig å få hverdagen til å gå opp, sier Ina.

– Interwell er et norskeid oljeserviceselskap med kunder over hele verden, og som en kompetansebedrift er vi stolte over alle ansatte som ønsker å utvikle talentet sitt, sier leder Mette Santamarta i HR-avdelingen hos Interwell.

– Vi er glade for at Ina kan kombinere det å være toppspiller i Rosenborg samtidig som hun utvikler sin faglige kompetanse. Vi har stor glede av å ha henne i teamet vårt, og for mange av våre ansatte er det ekstra spesielt at hun spiller for Rosenborg, en av landets beste toppserieklubber for kvinner, sier Santamarta.

Faktasjekk: Dette vet vi om dødstallene fra forberedelsene til fotball-VM i Qatar

Lærerikt å være tillitsvalgt

Ina synes det er lærerikt og givende å være tillitskvinne sammen med tre andre i spillerutvalget til Rosenborg. Det siste året med koronarestriksjoner har vært utfordrende for alle, også for fotballspillerne i Rosenborg. Ina har vært i kontakt med NISO (Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon) i løpet av denne perioden.

– Det har vært en trygghet å være fagorganisert i NISO. Det har vært mange usikkerhetsmomenter angående tolkning av kontrakter, permitteringsvarsel, smittevern, reising og relaterte saker. Kamper har blitt avlyst og satt opp igjen på en annen dato. Spillerutvalget har fått gode råd fra NISO både om juridiske og praktiske forhold. Samtidig har ledelsen i Rosenborg også gjort sitt beste for å organisere vår fotballhverdag, sier hun.

SPILLERUTVALGET: Ina Lundereng Vårhus er en av fire tillitskvinner i spillerutvalget til Rosenborg. Som medlem i NISO har hun og laget fått gode råd under koronapandemien.

SPILLERUTVALGET: Ina Lundereng Vårhus er en av fire tillitskvinner i spillerutvalget til Rosenborg. Som medlem i NISO har hun og laget fått gode råd under koronapandemien.

Ole Martin Wold

Optimist

Det er svært få yrker hvor hemmelighetskremmeriet er like utbredt som i fotball. Det gjelder både menn og kvinner.

– Det er nå en gang slik at fotball har en tradisjon for individuell avlønning, og det er store forskjeller i lønnsnivå mellom kvinner og menn.

– Men jeg tror det vil skje masse positivt for kvinnefotballen i årene som kommer. Jeg er selvfølgelig for heltidsutøveren. Jeg er likevel tilfreds med at jeg har tatt ingeniørutdanning i tillegg til å være fotballspiller. Det får jeg igjen for i dag, og forhåpentligvis også senere i arbeidslivet, sier hun.

Nylig inngikk Rosenborg kvinner den største sponsoravtalen noensinne i Norge. Det dreier seg om en 5 års avtale med Sparebanken Midt-Norge (SMN). Konkret beløp er ukjent, men det dreier seg om mange millioner kroner.

– Det er positivt og gir grunn til optimisme. Både for klubben, vi som er aktive i dag og fremtidige fotballspillere som vil spille for Rosenborg.

Kronikk: «Det er nok nå. Vi må boikotte fotball-VM i Qatar»

Ambisjoner

Ina har ambisjoner og legger ikke skjul på at det ville vært en drøm å bli profesjonell fotballspiller i utlandet.

– Kommer det et tilbud, vil jeg vurdere det. Det må passe, både sportslig og praktisk?

England eller Tyskland?

– Hvis jeg må velge, heller jeg i retning av England. Men, først og fremst er det Rosenborg som gjelder. For en trønder er det stort i seg selv å få spille for et lag som kjemper om å være best i Norge, sier hun.

I Toppserien i 2020 ble Rosenborg nummer 2 bak Vålerenga. Rosenborg skal ut i Champions League-kvalifisering denne sesongen.

– Det blir en spennende sportslig utfordring. Samtidig må vi prøve å få revansj på Vålerenga og bli seriemester i år, sier hun.

RBK kvinner spiller sine hjemmekamper på Koteng Arena, oppkalt etter styreleder og milliardær Ivar Koteng. Han betalte 3 millioner kroner for rettighetene til navnet for seks år i 2019.

– Vi har et flott anlegg med gode treningsforhold. Rosenborg-klinikken holder også til her. Det er praktisk at det er kort vei til fysioterapeut og medisinsk behandling, sier hun.

KORONARESTRIKSJONER: Det er fortsatt strenge koronarestriksjoner i klubbhuset på Koteng Arena, hvor Rosenborg spiller sine hjemmekamper.

KORONARESTRIKSJONER: Det er fortsatt strenge koronarestriksjoner i klubbhuset på Koteng Arena, hvor Rosenborg spiller sine hjemmekamper.

Ole Martin Wold

Toppidrettsutøvere

Norge har fostret en haug med toppidrettsutøvere fra små plasser i Norge. Ina er én av mange. Interessen for å drive med forskjellige idretter er ekstrem i Norge i forhold til folketallet.

Ina Vårhus har i likhet med tusenvis av andre unger fått sin spillerbakgrunn fra «løkka». Her drev hun ikke bare med fotball, men også slalåm og håndball. Men, etter hvert ble det fotball som ble prioritert.

– Da jeg var lita jente, spilte jeg på blandet lag med gutta. Det har nok vært medvirkende til at en av mine fremste ferdigheter som fotballspiller er duellstyrke. Jeg har vært heldig og unngått alvorlige skadeavbrekk, sier hun.

Hør ukas podkast: Nina (25) vil leve av avkastning på bolig og pensjonere seg før 40

Hun gikk på Røros videregående skole. Samtidig var hun spillende trener for kvinnelaget til Ålen.

– Det er ofte slik på små plasser. Alle må ta i et tak for at idrettslaget skal fungere. Det var en bratt læringskurve å være trener, men det er en god erfaring å ta med seg i dag. Det gir en helt egen erfaring å få ansvar så tidlig, sier hun.

Etter hvert viste KIL/Hemne interesse, og Ina havnet i klubben som 19-åring i 2015. Nå ble det fart på karrieren.

– Jeg stortrivdes fra første stund. Prestasjonskulturen ga meg motivasjon til å satse for fullt. Vi rykket rett opp fra 3. divisjon til 2. divisjon. Den største prestasjonen var likevel at vi rykket opp i 1. divisjon året etter. Som midtbanespiller og senere midtstopper fikk jeg utfolde meg og scoret også en del mål (13). Da tilbudet fra Rosenborg (eller Trondheims/Ørn som klubben het før navneskiftet) kom, var jeg klar for et nytt steg, og i ettertid har det vist seg å være på rett tidspunkt i karrieren, sier hun.

UNG TRENER: Ina Vårhus var spillende trener for kvinnelaget til Ålen mens hun gikk på videregående. – Det gir en helt egen erfaring å få ansvar så tidlig, sier hun.

UNG TRENER: Ina Vårhus var spillende trener for kvinnelaget til Ålen mens hun gikk på videregående. – Det gir en helt egen erfaring å få ansvar så tidlig, sier hun.

Ole Martin Wold

Fikk kulturstipend

Hun har spilt seg til fast plass som midtstopper i forsvaret, og fikk i Adresseavisen og Nidaros utover høsten 2020 stadig mer rosende omtale.

– Jeg har funnet meg godt til rette. I tillegg til duellstyrke, pasningsspill, kommunikasjon, er det å lese spillet noe jeg behersker godt.

Ina ble hedret med Holtålen kommunes kulturstipend i 2019. Tidligere ordfører Jan Håvard Refsethås sa blant annet følgende under utdelingen: «Det er utrolig mange egentreningstimer som er lagt ned for å komme dit vinneren er i dag».

Ina kommenterer prisen på følgende måte:

– Det er hyggelig å bli verdsatt i lokalsamfunnet. Det er artig at kommunen og hjemstedet følger med og heier på meg, sier Ina Lundereng Vårhus.

Koronapandemien har satt tålmodigheten på prøve for lagene i Toppserien. Første serierunde er 22. mai. Dette er tredje gang terminlista må endres i år.

Ina Kamilla Lundereng Vårhus

Alder: 24 år.

Aktuell med: Seriestart for Toppserien. Vårhus spiller for Rosenborg Kvinner og er tillitsvalgt i Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO).

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Ina Kamilla Lundereng Vårhus

Alder: 24 år.

Aktuell med: Seriestart for Toppserien. Vårhus spiller for Rosenborg Kvinner og er tillitsvalgt i Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO).