JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiets landsmøte

Slik blir Aps kraftpolitikk: – Norge skal ha lavere energipriser enn Europa

Sentrale folk i Arbeiderpartiet har samlet seg om et kraftkompromiss. Partiet åpner for å bruke handlingsrommet i EØS-avtalen for å få strømprisene ned.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

jan.erik@lomedia.no

Redaksjonskomiteen på Arbeiderpartiets landsmøte har samlet seg om en felles uttalelse om energipolitikken. Her slås det fast at dagens høye strømpriser må ned. Men forslaget fra redaksjonskomiteen vil ikke si hvordan dette konkret skal skje.

«Arbeiderpartiet vil bruke handlingsrommet i EØS-avtalen for å ivareta Norges interesser og vurdere tiltak som kan dempe prissmitten. Forutsetningen for dette er at vi sikrer vår egen forsyningssikkerhet», heter det i den enstemmige innstillingen fra redaksjonskomiteen.

Både olje- og energiminister Terje Aasland og Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, sier at de er fornøyd. Men Jørn Eggum hadde nok innerst inne håpet at man kunne komme litt lenger i konkretiseringene.

Jan-Erik Østlie

– Men jeg føler nok at vi har fått trukket partiet så langt som det var mulig å gjøre, sier han til FriFagbevegelse.

Jan Christian Vestre, næringsminister og påtroppende nestleder i partiet, har ledet komiteen. Han sa i sin tale til landsmøte at strømprisene i Norge skal ned og være lavere enn i Europa.

– Vi slår fast at strømprisene skal ned. Vi slår fast at strømprisene skal være lavere i Norge enn i Europa, sier Vestre på landsmøtet.

«Vi skal ivareta og sikre norske interesser og aktivt påvirke regelverk som angår oss. Samtidig skal vi ha et sterkt energisamarbeid med landene rundt oss. Forutsetningen for dette er at vi fortsatt sikrer nasjonal kontroll og eierskap til våre felles energi- og naturressurser», heter det i uttalelsen.

Bruke handlingsrommet

Arbeiderpartiet lister opp fem overordnede mål for energipolitikken:

* Sikre tilstrekkelige mengder med rimelig energi slik at fornybar energi fortsatt blir et konkurransefortrinn for norsk industri og næringsliv og gir trygghet for norske husholdninger.

* Energiressursene skal eies av fellesskapet og komme hele landet til gode.

* En storstilt satsning på energieffektivisering som sikrer en rettferdig omstilling der alle får delta.

* Strømnettet må forsterkes over hele landet, og utbyggingen foregå så raskt at vi sikrer nett i tide.

* Sameksistens mellom natur, øvrige næringer, folk og lokalsamfunn må ivaretas.

Prisene må ned

«Arbeiderpartiets mål er å ha lavere energipriser enn Europa og at ren og rimelig energi fortsatt skal være et konkurransefortrinn for Norge gjennom en aktiv energipolitikk og sterk politisk kontroll over våre felles energiressurser», heter det i uttalelsen.

Det skal skje gjennom å sikre et betydelig kraftoverskudd gjennom «en historisk utbygging av fornybar energi og gjennomføring av en storstilt satsing på energieffektivisering».

Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, er ikke i tvil om at dette vil gi billigere strømpriser.

– Mer kraft vil selvsagt gi billigere strøm. Det er snakk om tilbud og etterspørsel. Når kraft i Europa og i Norge er en mangelvare, er det selvsagt vanskeligere å få ned prisene. Får vi et kraftoverskudd, vil det gi billigere strøm, mener Frode Alfheim.

Opp til bransjen

Forbundslederen er godt fornøyd med uttalelsen. Han avviser at det bare er snakk om prat og lite handling.

– De sier egentlig det samme som vi har krevd i det siste. Det understrekes her at det som skal til for at vi skal sikre både dagens og framtidig industri, er mer kraft og mer nett. Samtidig har vi også krevd at vi må ha en bedre prioritering av hva kraften skal brukes til. At det ikke skal være første mann til mølla som gjelder. Mer kontroll med de regulerbare vassdragene har vi også fått, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.

Nå må energibransjen komme i gang med arbeidet med oppgradering av eksisterende vannkraft, mener Alfheim.

– At det vil være lønnsomt å gjøre den investeringen er jeg ikke i tvil om, sier han.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse