JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streikelederne sa unnskyld til samferdselsministeren, men ikke for fingeren

Forbundslederne i Jernbaneforbundet og Lokmannsforbundet ba samferdselsministeren om unnskyldning for ukvemsordene han ble møtt med, men ikke for fingeren til Janne Håkonsen.
Janne Håkonsen viser fingeren til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen under markeringa mot jernbanereformen utenfor Stortinget mandag 15. juni.

Janne Håkonsen viser fingeren til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen under markeringa mot jernbanereformen utenfor Stortinget mandag 15. juni.

Arne Ove Bergo, Dagsavisen

torgny@lomedia.no

Janne Håkonsens stunt under demonstrasjonen mot jernbanereformen har vakt adskillig debatt. Lokfører Håkonsen viste fingeren til samferdselsminister Ketil Solvik Olsen.

– Mange har reagert positivt på det, noen synes det var å gå over streken, men jeg angrer ikke. Men det var først og fremst uttrykk for en enorm frustrasjon, sier Håkonsen til LO-Aktuelt.

– Hva synes du om at samferdselsministeren viser tommelopp når han skal presentere reformen?

– Det er ufattelig og useriøst. Han legger fram reformen som en gave. Enten lyver han eller så vet han ikke bedre, sier lokføreren.

Les mer: Viste fingern til Solvik-Olsen

Trafikale situasjoner

Leder i Norsk Jernbaneforbund, Kjell Atle Brunborg, er ikke like positiv.

– Jeg synes ikke vi skal vise fingeren til noen politiske motstandere. Men det var ikke det verste som skjedde. Det verste var de som ropte diverse ukvemsord mot statsråden som for eksempel «Landssviker». Lokomotivmandsforbundet og vi har hatt møte med statsråden onsdag, og da beklaget vi dette.

– Men dere beklaget ikke «fingern»?

– Nei, det gjorde vi ikke, sier Brunborg som sier han aldri bruker å vise fingeren til noen – unntatt i «helt spesielle trafikale situasjoner».

Twitter-minister

Samferdselsministeren kommenterer Håkonsens stunt på Twitter: «Det har vært en begivenhetsrik dag. Ikke alle fant tilstrekkelig med ord for å uttrykke seg.» og henviser til frifagbevegelse.no's artikkel.

– Generelt sett mener jeg at en ikke skal vise fingeren til noe, men innenfor de rammene som var på Eidsvolds plass framsto det nærmest som en del av et revynummer, og da var det forsvarlig, sier Rolf Jørgensen leder i Norsk Lokomotivmannsforbund.

Men han skryter uhemmet av Håkonsens appell.

– Det var en veldig bra appell.

– Jeg synes det var flott å slippe til en lokfører som får arbeidsplassen sin ødelagt av regjeringa. Jeg synes hun på en elegant og forståelig måte ga uttrykk for en saklig forbannelse, sier Stein Guldbrandsen, mangeårig medlem i Arbeidsutvalget i Fagforbundet.

Må tåle

Kommunikasjonsekspert Øystein H.S. Moen i Solmo Consulting er ofte rådgiver for fagbevegelsen.

– Det er ikke lurt å bruke finger'n for å vinne fram i politiske saker, det er først og fremst gode politiske argumenter som gjelder, og de burde det være nok av her, sier Moen.

– Men slik det ser ut er det gjort med et smil om munnen, og det bør en statsråd tåle, avslutter Moen.

Les mer: 2000 ga klar beskjed til Solvik-Olsen (15.06.15)

Alle tog sto under streiken (se bilder): (15.06.15)

Derfor streiket de jernbaneansatte (27.05.15)

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse