JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streiken ved hoteller, restauranter og kantiner:

Svein Frode har tenkt streik døgnet rundt i fire uker

Svein Frode Pettersbakken er organisasjonsarbeider. Han er ikke i streik, men få jobber så mye med streiken som han.
Hege Espe, Svein Frode Pettesbakken og Sissel Brandsæter synger av full hals om samhold på streikemarkeirngen utenfor hotel Edderkoppen.

Hege Espe, Svein Frode Pettesbakken og Sissel Brandsæter synger av full hals om samhold på streikemarkeirngen utenfor hotel Edderkoppen.

Sissel M. Rasmussen

torgny@lomedia.no

Karl Johans gate er helt tom for folk. Bare en enslig fyr med hvit caps har plassert seg midt mellom restaurantene Tre brødre og Scotsman. Klokka er seks om morgen. Byen har ennå ikke våknet til liv, men det har Svein Frode Pettersbakken.

Pettersbakken er organisasjonsarbeider i Fellesforbundets avdeling 10. Avdeling 10 organiserer hotell og restaurantarbeiderne i Oslo og Akershus. Hotell- og restaurantstreiken har vart i 18 dager. Pettersbakken er en av de mest aktive streikeaktivistene. Det paradoksale er at han ikke er i streik. Han er på jobb.

Normal drift

Det er åtte ansatte i avdeling 10. Tre organisasjonsarbeidere, to saksbehandlere, avdelingens leder og to kontoransatte som blant annet tar seg av medlemsregisteret. Det daglige arbeidet er som i de fleste andre avdelinger: drive organisasjonen, hjelpe tillitsvalgte og medlemmer i konkrete konfliktsaker og tariffsaker.

Herfra styres streiken. Møte i streikekomiteen i Oslo. Rommet er fullt så Svein Frode Pettersbakken får ikke sitte når han kommer rett fra streikevakt.

Herfra styres streiken. Møte i streikekomiteen i Oslo. Rommet er fullt så Svein Frode Pettersbakken får ikke sitte når han kommer rett fra streikevakt.

Sissel M. Rasmussen

Vanligvis starter ikke Pettersbakken jobben på Karl Johan før seks. Vanligvis møter han på kontoret i Møllergata. Grunnen til at han står der, er for å stoppe øl-leveransene til de to restaurantene som begge fortsetter driften mer eller mindre som normalt, til tross for at de er omfattet av streiken.

– Vi skulle vært flere her, men det er vanskelig å få folk opp om morgen, sier han.

Expert måtte gi seg. Butikkene får tariffavtale

Tankbil med øl

Det er stille i gata, bare en og annen varelevering. Karl Johans gate er gågate. Det er bare lov til vareleveranser fram til klokka 11 på formiddagen.

 Pettersbakken diskuterer med en sjåfør fra Ringnes som vil levere varer til Scotsman på Karl Johan. Klubben på Ringnes har vedtatt at en ikke skal levere varer der en møter streikevakter. Sjåføren er en vikar som ikke er organisert.

Pettersbakken diskuterer med en sjåfør fra Ringnes som vil levere varer til Scotsman på Karl Johan. Klubben på Ringnes har vedtatt at en ikke skal levere varer der en møter streikevakter. Sjåføren er en vikar som ikke er organisert.

Sissel M. Rasmussen

Ti over sju svinger en tankbil fra Ringnes opp for an Scotsman. Pettersbakken får på seg streikevesten. Han har tatt den bak-fram slik at teksten «streikevakt» er godt synlig over brystkassa hans. Han henvender seg til sjåføren og spør om han skal levere øl til Scotsman. Når sjåføren bekrefter det, henstiller Pettersbakken til ham om å kjøre videre fordi restauranten er omfattet av streiken. Sjåføren som er fagorganisert, svarer at det vil han gjøre. Han vil bare ta et bilde som kan dokumentere at det er streikevakter som har stoppet ham.

Flere streikevakter

Etter hvert dukker det opp flere streikevakter, og når den samme lastebilen dukker opp igjen med beskjed om at «distriktssjefen i Ringnes» har beordret ham til å levere, flokker flere streikevester seg om sjåføren. Snart dukker daglig leder på Scotsman opp, Pettersbakken forklarer vennlig å bestemt at de ikke ønsker øl-forsyninger til restauranten så lenge det er streik.

Scotsman er ikke en tilfeldig pub. Det er ifølge Pettersbakken det stedet i Norge hvor det selges mest øl i løpet av et år. Det er eid av en av de store hotelleierne, Olav Thon, om seks dager er det 17. mai med skyhøye priser og skyhøy omsetning.

Mens Pettersbakken argumenterer med Scotsmannen, svinger en ny lastebil fra Ringnes opp Karl Johan. De parkerer utenfor 3 brødre.

– Det er de samme som vi hadde en svært uheldig opplevelse med utenfor hotellet Scandic Ederkoppen i går, forklarer organisasjonsarbeideren.

Etter hvert kommer det flere streikevakter til. De har stått på Plaza, men Plaza er stengt så der trengs det ikke så mange. Pettersbakken forlater Karl Johan. Morgenmøte i foreningas lokaler er allerede i gang. Møterommet er pakka så siden han kommer så seint, må han stå.

Hva skjer i tariffoppgjørene? Se tariffkalenderen vår

Gandhi-linja

Foreningas leder, Tore Skjelstadaune, leder møtet. Bak ryggen hans er en tavle over alle hotellene og restaurantene som er i streik. Dagens store sak er fanemarkeringen utenfor Scandic Edderkoppen. LO i Oslo tar ansvaret for å gjennomføre den. Fire forbundsledere skal holde appell.

På møtet går de igjennom streikevaktlistene. Noen er opptatt av boller og kaffe til streikevaktene. Situasjonen på Gardermoen diskuteres. De streikende kommer ikke inn til sine egne arbeidsplasser som er på innsiden av sikkerhetskontrollen.

– Vi skal ikke ha noen konfrontasjon. Vi kjører Gandhi-linja, blir det kommentert. Arbeidsoppgaver fordeles rundt bordet, og så er møtet over.

– Jeg har tenkt meg ut på noen hoteller, men først må jeg svare noen e-poster og ringe noen telefoner, sier Pettersbakken.

Størstedelen av avdelingens 3700 medlemmer er i streik. Noen jobber på steder uten tariffavtale. De er ikke i konflikt. De to saksbehandlerne, Marie Anette Amundsen og Ida Marie Hervåg, må sørge for at den vanlige saksbehandlinga fortsetter og frister overholdes. De to andre organisasjonsarbeiderne Ingrid Berg Buan og Ann Kristin Utgaard er fullt opptatt med streikearbeid.

– De spør om alt mulig. Når kommer streikebidraget? Når skal jeg stå streikevakt? Hvordan skal jeg være på streikevakta, forklarer Pettersbakken.

Slik unngår du AFP-smellen

Pølser fra direktøren

Etter en time er vi på vei til hotell Opera. Det er et Thon hotell. Her er det god tone med ledelsen. Ledelsen har nettopp vært ute med pølser til de streikende. Direktøren kommer ut og hilser på. Hun bare ønsker at denne streiken skal bli slutt. Men hun har ikke noe hun skulle sagt.

Svein Frode Pettersbakken, organisasjonsarbeider for Oslo Hotell- og restaurantarbeiderforening avd. 10 av Fellesforbundet utveksler erfaringer med klubblederen på Thon hotel Opera, Odd Martin Lange Karlsen.

Svein Frode Pettersbakken, organisasjonsarbeider for Oslo Hotell- og restaurantarbeiderforening avd. 10 av Fellesforbundet utveksler erfaringer med klubblederen på Thon hotel Opera, Odd Martin Lange Karlsen.

Sissel M. Rasmussen

Vi kommer midt i vaktskiftet. Klubbleder Odd Martin Lange Karlsen viser fram vaktlistene. De prøver å følge de samme vaktturnusene som de jobber etter til vanlig slik at det blir mindre forskjell. Pettersbakken snakker med alle de streikende og hører om hva som er problemet. Det er 54 i streik på hotellet.

Partly effected

Vi drar videre til Hotel Victoria som er et Scandic hotell. På vei for han en telefon fra nestlederen i klubben på Victoria. De er fortvilet over at hotellet holder oppe. Det er bra med streikevakter utenfor.

På inngangsdøra henger det en plakat: «The Hotel is Partly effected by strike». Det er 25 personer i streik ved hotellet.

En mann som går forbi kommer med oppmuntrende tilrop. Ut fra hotellet kommer deltakere på et kurs som barnehagekjeden Espira holder. Espira og Scandic har samme eier, den svenske Wallenberg-familien.

Pettersbakken deler ut noen effekter, noen gode ord og en ekstra streikevest til en som trenger det.

– Hvis det kommer vareleveranser, vær litt forsiktig, oppfordre sjåførene til ikke å levere varene. Hør om han er fagorganisert, forklarer organisasjonsarbeideren.

Anita (21) må jobbe til hun er 75 år

Fanemarkering

Pettersbakken må tilbake til kontoret igjen e-poster og telefoner før fanemarkeringa kl. 15.00.

I mellom der rekker han innom Rådhuset og støtte havnearbeidernes demonstrasjon. De krever et nytt havnestyre.

St. Olavs plass er full. Foran Scandic Edderkoppen har LO i Oslo rigget til høyttaleranlegg. Tidligere leder i Tømrernes fagforening, Egil Mongstad, drar i gang allsangen. De gule streikevestene lyser opp foran hotellet som er oppkalt etter Leif Justers gamle revyteater.

Svein Frode Pettersbakken står sammen med nestleder i foreningen, Sissel Brandsæter, og hører først Fellesforbundets leder Jørn Eggum. Deretter er det NNN-leder Jan Egil Pedersen som svinger seg opp til uante høyder: «Dette er den mest rettferdige streiken som har vært i Norge på flere ti-år». Så kommer Jan Olav Andersen fra EL og IT-forbundet og Mette Nord fra Fagforbundet. Alle støtter streiken fullt ut.

Arrangementet avsluttes.

Pettersbakken går tilbake på kontoret etter en lang arbeidsdag. Nå kan kveldsskiftet begynne.

Sjekk lønna i over 100 bransjer

Slik vil NHO øke lønnsforskjellene

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse