JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Synnøve er ny forbundsleder i Norsk Flygerforbund

Flykaptein Synnøve Egeness Lilleli mener at bransjen fortsatt sliter med ettervirkningene av pandemien.

André Kjernsli

martin@lomedia.no

Synnøve Egeness Lilleli er valgt som forbundsleder i Norsk Flygerforbund (NF) av et enstemmig årsmøte. Tidligere har hun sittet i styret og hun er tillitsvalgt i Luftambulansetjenestens Flygerforening.

Egeness Lilleli sier at hun fikk forespørsel tidligere i våres om hun var en aktuell kandidat til ledervervet.

– Det har vært en del grubling fram og tilbake med meg sjøl og med familien for å se om dette var mulig. Nå er jeg glad for at jeg er i gang som forbundsleder, sier hun.

Kommer fra luftambulansetjenesten

Egeness Lilleli er flykaptein i luftambulansetjenesten og ansatt i selskapet Avincis (tidligere Babcock). Hun har vært på vingene for pasienter i hele landet i snart 18 år.

Forbundslederen husker ikke akkurat når hun begynte å engasjere seg i tillitsvalgtarbeid.

– Jeg har vært engasjert i veldig mange år i lokalforeninga i før jeg kom inn i forbundet. Det å være engasjert i disse spørsmålene har jeg hatt med meg fra jeg begynte å jobbe i luftfarten, forteller hun.

Må evne å se alle

I NF er det 18 ulike foreninger som representer ulike grupper innen yrkesflygere i Norge. En viktig oppgave for den nye forbundslederen og styret, er å evne å se alle gruppene, sier hun.

– Det mange ulike segmenter i luftfarten, og vi må la alle få sin plass i forbundet slik alle blir hørt, sier Egerness Lilleli.

Det å lytte til folk er egenskap og en styrke hun tror hun er i besittelse av.

Egeness Lilleli har akkurat tatt fatt på forbundsleder-vervet og er opptatt av å finne ut hvordan hun kan sette sitt preg på vervet.

– Jeg vil få med meg hele laget. Jeg har et styre og ei ledergruppe som er sammen med meg, og jeg er opptatt av at vi skal spille hverandre gode. En forbundsleder er avhengig av et velfungerende team rundt seg, sier hun.

André Kjernsli

Skal jobbe for å bevare kompetansen

Under koronapandemien ble mange piloter som flyr rutefly, permittert. Disse pilotene tok også en stor støyt på lønns- og arbeidsvilkår, sier Egenss Lilleli.

Flyselskapene konkurrer om pilotene i et globalt marked, og skal man beholde de beste folka med den beste kompetansen, må betingelse være konkurransedyktige, mener hun.

– Flybransjen er ennå ikke tilbake til normalen etter pandemien. Sammenlikner vi oss med deler av Europa og spesielt USA, ser vi at de drar i fra på lønns- og arbeidsvilkår. Det er et globalt marked, så vi vi må passe på at vi i Norge ikke havner for langt bak, sier forbundslederen.

Teknologien utfordrer

Synnøve Egeness Lilleli forteller at flyprodusentene utfordrer bransjen med teknologiske løsninger som de mener kan erstatte dagens løsninger med to eller tre piloter om bord.

Hun sier at det er viktig at forbundet og medlemmene, som forvalter flysikkerheten, sier ifra om denne utviklingen. Det er viktig for sikkerheten at det mennesker og ikke bare maskiner som sitter i cockpit og styrer flyene, mener Egeness Lilleli.

– Jeg ser at det mye å vinne på teknologisk utvikling i flybransjen, men det må fungere i samspill med mennesker om bord, sier hun.

Plass til flere kvinner

For Synnøve Egeness Lilleli har livet dreid som fly så lenge hun husker. Det er drømmejobben. At hun jobber i et yrke som har mellom 4 og 5 prosent kvinner, har ikke hatt noe å si for trivselen. Hun sier at det er et stort potensial for å rekruttere flere kvinner inn i yrket.

– Vi trenger flere foregangspersoner som er kvinner. At det er kapteinen, instruktøren eller at det går an å sitte som forbundsleder også, sier hun.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse