JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiet

Ungdomslederens råd til Støre: Slik kan regjeringen vinne tillit

Leder i HK Ung, Henrik Drivenes, har en klar melding til statsminister og partileder Jonas Gahr Støre: Ulikhetene må knuses.
HK Ung-leder Henrik Drivenes mener regjeringen må skjønne alvoret i dagens ulikhetskrise.

HK Ung-leder Henrik Drivenes mener regjeringen må skjønne alvoret i dagens ulikhetskrise.

Brian Cliff Olguin

helge@lomedia.no

– Framtida til Arbeiderpartiet ligger i å løse den ulikhetskrisen som nå vokser fram. Å komme med løsningen på problemene folk opplever i hverdagen sin er helt nødvendig for å øke oppslutningen igjen, sier Henrik Drivenes til FriFagbevegelse.

Sammen med Henning Skau (27), nestleder i Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT), innledet Henrik Drivenes (26) under AUFs markering av sine første 120 år i Folkets Hus.

Denne uka nådde Arbeiderpartiet et nytt bunnpunkt på meningsmålingene. Med dyrtid, renteøkninger og minsket kjøpekraft mener Drivenes ulikhetene øker.

Han er klar på hva som skal til for å løfte Arbeiderpartiet til nye høyder: Ulikhetene må bli mindre.

Les også: Dette er AUF sine krav til eget parti

Tre konkrete innspill

Han konkretiserer det på følgende måte:

– En av styrkene til den norske skolen er fellesskolen. Det må barnehagen og SFO/AKS også bli. Det er en stor styrke i at alle oss med forskjellig bakgrunn kan vokse opp sammen i skolen, sier han.

Han mener barn ikke skal stenges ute på grunn av prisen, men at SFO/AKS må gjøres til et gratis tilbud for alle.

Videre:

– I dag måles klasseforskjellene i munnen på folk. Ingen skal måtte gå gjennom livet med store tannhelseproblemer fordi tennene av en eller annen grunn ikke regnes som en del av kroppen.

Han viser til at regjeringen, sammen med SV, har klart å gjøre tannhelse gratis for flere unge. Det mener han er et viktig steg på veien.

– Nå må vi ta neste skritt mot målet om gratis tannhelse for alle, mener Henrik Drivenes.

Det tredje, viktige steget for å hindre større ulikheter, er en mer rettferdig pensjon for hans egen generasjon.

Det må spares mer i pensjon, slik at hans generasjon får leve en alderdom i frihet, og ikke i fattigdommens lenker.

Helt konkret vil han ha en lovendring som dobler minstesatsen i den obligatoriske tjenestepensjonen fra to til fire prosent. Noe en samlet LO-kongress står bak.

Mer sosialdemokrati

Kort fortalt mener han landet trenger mer sosialdemokrati i en vanskelig tid.

– Det aller viktigste vi kan gjøre for å få ned ulikhetene er å styrke velferden for alle gjennom mer omfordelende skatter, sier Henrik Drivenes.

Selv oppfatter han seg som en stolt sosialdemokrat og Ap-medlem, men han legger ikke skjul på at den sviktende oppslutningen om partiet bekymrer ham.

– Det er umulig å bare late som at den manglende tilliten til regjeringen ikke er noe problem, hevder han.

– Selvfølgelig er det en bekymring. Partiet må få en tydeligere retning. En mer konkret politikk som får forskjellene ned. Som gjør at folk opplever at lommeboken blir tjukkere. Det vil løfte tilliten til regjeringen, legger han til.

Landet seiler gjennom en sterk storm med rentehevinger, inflasjon og krig. Drivenes mener kaptein Støre må seile oss til en trygg havn.

– Det finnes lite som er tryggere enn en sterkere og mer rettferdig velferdsstat. Vi må fjerne loddene som tynger ferden gjennom livet. Mitt sosialdemokrati bygger velferd og omfordeling i krisetid, sier han.

Er ikke enkelt

Samtidig innrømmer han at det er vanskelig.

– Men det var ikke enkelt å skape en fagbevegelse, eller å lage et pensjonssystem. Det var heller ikke enkelt å bygge en velferdsstat. Men vi klarte det også.

Drivenes forstår at velgerne er utålmodige. Samtidig påpeker han at regjeringen også har gjort mye som er bra for landet.

– Det er lett å glemme en borgerlig regjering gjennom åtte år som konsekvent økte ulikhetene økte i Norge. Mens vi nå har en regjering som aktivt jobber med at ulikhetene faktisk skal bli mindre. Det kunne vært gjort mer, men jeg er også fornøyd med det arbeidet som gjøres, sier Henrik Drivenes.

Henning Skau (FLT) og Henrik Drivenes (HK) snakket om sosialdemokratiets framtid på AUFs jubileumsarrangement.

Henning Skau (FLT) og Henrik Drivenes (HK) snakket om sosialdemokratiets framtid på AUFs jubileumsarrangement.

Helge Rønning Birkelund

Jokeren til problemene

Henning Skau (27) er varaordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Kongsberg, og nyvalgt nestleder i FLT (Forbundet for Ledelse og Teknikk). Han tror sosialdemokratiet må stå sentralt for å løse dagens ulikhetskrise.

– Historien viser at sosialdemokratiet har løst mange store utfordringer. Derfor er fagbevegelsen og Arbeiderpartiet nøkkelen til å løse også dagens problemer, mener han.

Han mener utfordringen til dagens regjering er at mange ser enkeltsaker isolert fra andre, og ikke det store bildet.

– Arbeiderpartiet sliter med å få folk til å forstå alt det gode partiet gjør. Dermed blir vi for lite synlig. Vi har det så bra i dette landet at mange tar ting for gitt, sier Skaug.

Samtidig er han klar på at dagens utfordringer krever et tett samarbeid mellom fagbevegelsen og partiet, for å bli løst. Han ønsker seg også flere fra fagbevegelsen inn i politikken.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse