JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uføre må betale egandel på fysioterapi

Venstre og KrF ga etter for regjeringens krav om egenandel for fysioterapi

Norsk Revmatikerforbund mener kronikere ble valgt bort.
Trine Skei Grande ofret kronikeres rett til behandling uten egenandeler da det snøret seg til i budsjettforhandlingene.

Trine Skei Grande ofret kronikeres rett til behandling uten egenandeler da det snøret seg til i budsjettforhandlingene.

Jo Straube

helge@lomedia.no

Dermed blir en kvart million nordmenn med kroniske lidelser fratatt retten til behandling hos fysioterapeut uten betaling ev egenandeler.

– Pasientene og fysioterapitjenesten i kommunene betaler prisen, sier leder i Norsk Fysioterapiforbund, Fred Hatlebrekke, i en pressemelding.

Egentlig flertall

Det er egentlig flertall på Stortinget for å beholde den såkalte diagnoselisten og dermed gi kronikere fri rett til behandling. Også Venstre og KrF hadde dette med i sine alternative budsjett. Det var også en av postene på budsjettet som etter det LO-Aktuelt erfarer gjorde det vanskelig for de fire partiene å bli enige.

Vil stoppe Siv Jensen fra å innføre egenandel på fysioterapi for kronisk syke

Venstre og KrF ga imidlertid etter og går med på å innføre egenandelen. Store pasientgrupper mister dermed retten til gratis fysioterapi.

– Sykdomslisten skjermer flere hundre tusen mennesker mot å betale egenandel. Det er for en stor del tale om mennesker med store funksjonshemminger og alvorlige kroniske sykdommer. Det er både overraskende og sterkt beklagelig at sykdomslisten fjernes, mener Hatlebrekke.

Få nyhetsbrevet vårt

Tar fra kommunene

Kommunenes rammetilskudd reduseres med 175 millioner kroner. Dette beløpet skal kompenseres ved at kommunene tar egenandel fra pasienter som får fysioterapi. Hatlebrekke frykter dette vil gi et dårligere tilbud i kommunene og at det vil ramme kommunenes evne til å bidra i opptrappingsplanen for rehabilitering og habilitering.

– Mange kommuner har signalisert at de ikke vil klare å kompensere inntektstapet gjennom egenandeler alene og ser seg derfor nødt til å kutte i fysioterapitjenesten neste år. Tilbudet blir derfor både dyrere og svakere, mener Hatlebrekke.

Helse- og omsorgsdepartementet begrunner forslaget med at det å stå på diagnoselisten gir rett til fritak for egenandeler, uten at det er tatt hensyn til funksjonsproblemer og behovet for fysioterapi.

– Det er ikke alltid sammenheng mellom diagnose og behov. Når sykdomslistepasienter kan få gratis behandling, er det en risiko for overbehandling eller unødvendig fysioterapibehandling. Sykdomslisten kan på denne måten bidra til feil prioriteringer og feil bruk av ressurser, het det i høringsnotatet.

– Kronikere må betale

Norsk Revmatikerforbund mener det er kronikerne som må betale for gildet med ytterligere helsetap fordi de ikke lenger får råd til å gå til fysioterapi.

– Mange kronikere er uføretrygdede. De har ikke råd til enda en behandlingskostnad, uttalte forbundets generalsekretær, Tone Granaas, om forslaget fra regjeringen.

Hun avviser regjeringens argumentasjon om at de vil behandle alle grupper likt.

– Dette går ut over de svakeste. NRF har fått hundrevis av bekymringsmeldinger fra kronikere som er engstelige for at regjeringen skal fjerne diagnoselisten. Mennesker med revmatisk sykdom går ikke til fysioterapeut fordi de synes det er morsomt. Det er en nødvendig del av deres behandling for å motvirke smertene og funksjonsnedsettelsene de lever med, uttalte generalsekretæren da regjeringen la fram statsbudsjettet for to måneder siden.

Siv Jensen sender regning på 2000 kroner til uføre og syke som trenger fysioterapi

Uføre får økt pensjon og etterbetalt

Svenn Erik ble syk og måtte slutte i jobben, nå får han tidenes skattesmell

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse