JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lokalpolitikere imot postdirektivet

Seks av ti folkevalgte i kommunestyrene ønsker å bruke reservasjonsretten mot postdirektivet eller utsette innføringen.

may.berg@lomedia.no

Det viser en ny undersøkelse som NorgesBarometeret har gjort på oppdrag av Postkom.

I undersøkelsen har over 1.500 kommunestyrerepresentanter i Norge svart på hvordan de mener regjeringen bør forholde seg til EUs 3. postdirektiv. Direktivet er vedtatt innført i EU fra 2011, og kan bli en del av norsk lov gjennom EØS-avtalen.

En av ti er for.

42 prosent av de spurte mener at Norge bør bruke reservasjonsretten som ligger i EØS-avtalen til å stoppe direktivet. 19 prosent svarer at direktivet bør utsettes, slik 11 EU-land har gjort. Bare en av ti mener at direktivet bør innføres fra 2011. Vet ikke-gruppen utgjør 28 prosent.

Blant de som har bestemt seg for et standpunkt er det drøyt 60 prosent som vil benytte reservasjonsretten, omtrent en fjerdedel som vil utsette direktivet og i overkant av hver tiende som vil innføre direktivet som planlagt.

Motstand også i H og FrP.

Postdirektivet har liten oppslutning i alle partier, også på borgerlig side. Høyre har flest tilhengere, men selv her er det bare 28 prosent som vil innføre direktivet som planlagt. I FrP er det 12 prosent som vil innføre direktivet fra 2011.

– Dette viser at de borgerlige partiene er i uttakt med lokale folkevalgte i eget parti. De lokale politikerne forstår hvordan dette direktivet vil ramme folk og næringsliv i distriktene. De vil får dårligere og dyrere posttjenester. Noe som er dårlig nytt for distrikts-Norge, uttaler Øverland.

Øverland frykter at et borgerlig flertall ikke vil høre på egne partifeller og innføre direktivet.

– Derfor er det viktig for oss å få frem at folk som ikke ønsker at postdirektivet skal innføres må stemme rødgrønt, uttaler Øverland.

Kvalitet og service.

Undersøkelsen viser også at et overveldende flertall i alle partier mener det er viktig at kvalitet og service på posttjenester opprettholdes på dagens nivå. De borgerlige politikerne er likevel mindre opptatt av å beholde service og kvalitet på posttjenester enn de rødgrønne partiene, viser undersøkelsen.

Annonse

Flere saker

Annonse