JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere forbund kritiske til valg av LO-ledelse

Flertallstyranni og et tap for LO, advarte flere delegater etter at valgkomiteen hadde vraket Renée Rasmussen. Men forslaget fra Lars Johnsen om en ekstra plass i ledelsen falt.
- LO taper på sikt hvis vi ikke gir rom for mangfoldet, sa Erna Hagensen.

- LO taper på sikt hvis vi ikke gir rom for mangfoldet, sa Erna Hagensen.

Sissel M. Rasmussen

solfrid.rof@lomedia.no

– LO vil tape på sikt hvis vi ikke gir rom for mangfoldet. I en ledelse på åtte personer, skal de to største ha fire av plassene. Det er ikke LO tjent med, sa Erna Hagensen fra sekretariatet etter at valgkomiteen hadde lagt fram sin innstilling.

– Hvis de store forbundene skal ha hevd på å utnevne LOs ledelse, så er spørsmålet om vi trenger en valgkomite framover, sa Jonny Simmenes, også han fra sekretariatet.

Hans-Christian Gabrielsen vil være hele LOs leder

– Urimelig klippekort

– Med dette valget skyter LO en hvit pil etter det vi snakket mye om i går, å knytte til seg medlemmer med høyere utdanning, sa Anders Hovind fra Rasmussens eget forbund Musikernes fellesorganisasjon.

Han kalte valgkomiteens innstilling en torpedo mot drømmen om et slagkraftig og bredt LO med appell til frilansere og selvstednig næringsdrivende.

– Ingen i MFO mener at vi skal ha klippekort på plasser i LO-ledelsen. Men det er uforståelig at de store forbundene skal ha det, sa Hovind.

Flere delegater tok ordet for å takke for Rasmussen, og understreket at hun har gjort en god og viktig jobb overfor andre deler av arbeidslivet enn LO tradisjonelt har kompetanse på.

Følg oss på Facebook

Forslag om å utvide falt

Lars Johnsen fra sekretariatet reagerrte kraftig på at de to største forbundene skal legge beslag på halvparten av plassene i ledelsen. Samtidig mente han at de foreslåtte kandidatene var gode. Johnsen foreslo derfor å utvide fra fire til fem LO-sekretærer, og gi den plassen til Rasmussen.

Forslaget fikk ikke støtte.

Mette Nord, leder i Fagforbundet, sa i sitt innlegg at Fellesforbundet og Fagforbundet er store fordi de består av henholdsvi sju og to forbund som har slått seg sammen, at de samlet står for halvparten av LOs medlemmer i til sammen 300 yrker.

– LOs vikitigste oppgave har vært og er å sikre alle arbeidstakere. Nå er det viktig å ikke ha fokus på forskjeller som ikke finnes, sa Nord.

Alle sakene fra LO-kongressen

– Politikken viktigst

– Det viktigste er ikke posisjonene men å få gjennomslag for FOs politikk, sier delegasjonleder Kathrine Haugland Martinsen etter at det ikke lyktes FO å få forbundsleder Mimmi Kvisvik inn i LO-ledelsen.

Et av målene for FOs kongressdelegasjon var å få forbundsleder Mimmi Kvisvik inn i LO-ledelsen. Dette for å sikre bredden og gjøre LO mer attraktiv for høgskole- og profesjonsforbundene. Slik blir det ikke. I tillegg vrakes Renée Rasmussen fra Musikerne fellesorganisasjon, som ble valgt inn som representant fra utdanningsgruppene på forrige LO-kongress. Inn kommer Kristin Sæther fra Fagforbundet.

– Hovedmålet for FO har vært å bidra til å styrke LOs profil, styrke og politikk når det gjelder høyere utdannede. Det har denne kongressen vært veldig tydelig på, det viste innleggene i går, både fra FO, fra andre forbund og fra LO-ledelsen selv, sier Kathrine Haugland Martinsen, som leder FOs delegasjon.

LO-ledere gjennom tidene

Martinsen er glad for at Julie Lødrup fra NTL kommer inn i LO-ledelsen. Hun har en mastergrad i statsvitenskap og har i flere intervjuer sagt at hun vil bidra til å rette LOs blikk mot høgskole- og universitetsgruppene dersom hun blir valgt.

– Når det er sagt, dette er et helhetlig ansvar for den nye ledelsen. Det gjenstår å se hvordan gårsdagens ord og signaler gjøres til handling, sier hun.

FO-leder Mimmi Kvisvik har også stor forventninger til den nye LO-ledelsen.

– Utgangspunktet da vi lanserte mitt kandidatur var at vi ønsker et bredt og bærekraftig LO. Det har ligget i lufta noen dager at jeg ikke kom til å bli valgt. Det er makta som rår i LO. Det betyr ikke at vi legger til side våre forventninger om et bredt og bærekraftig LO, sier Kvisvik.

Warning
Annonse
Annonse