JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen 2022

Valg: Disse skal lede LO fram til 2025

Hvem skal lede Norges største fagorganisasjon videre? Nå har LO-kongressen valgt sin ledelse.
Fra venstre: Are Tomasgard, Julie Lødrup, Sissel M. Skoghaug, Steinar Krogstad, Peggy Hessen Følsvik, Kristin Sæther, Trude Tinnlund og Terje O. Olsson.

Fra venstre: Are Tomasgard, Julie Lødrup, Sissel M. Skoghaug, Steinar Krogstad, Peggy Hessen Følsvik, Kristin Sæther, Trude Tinnlund og Terje O. Olsson.

Leif Martin Kirknes

torgny@lomedia.no

aslak@lomedia.no

LOs ledelse er valgt. Delegatene på kongressen fulgte som ventet valgkomiteenes innstilling. Peggy Hessen Følsvik ble gjenvalgt som leder.

– Tusen takk for tilliten. Vi gleder oss til å ta fatt på arbeidet med å realisere den flotte politikken som vedtas av kongressen fredag, sa Følsvik til stor applaus fra LO-kongressen.

Historisk innstilling

De to nye nestlederne, Sissel M. Skoghaug og Steinar Krogstad, kommer henholdsvis fra Fagforbundet og Fellesforbundet.

LOs ledelse skal gjenspeile organisasjonens mangfold. Av de åtte kandidatene kommer fem fra privat sektor og tre fra offentlig sektor.

– Det er hele laget som vi mener LO-kongressen kan samles om. Innstillingen er enstemmig på alle punkter, sa Mette Nord.

Dette er LOs nye ledelse fram til kongressen i 2025:

Peggy Hessen Følsvik (leder)

Peggy Hessen Følsvik (61) ble valgt som første nestleder ved forrige kongress. Da Hans-Christian Gabrielsen plutselig døde i mars i fjor, var det hun som måtte rykke opp og ta på seg ledertrøya.

Hessen Følsvik er fra Ålesund, og har vokst opp ved flyplassen på Vigra. Hun har arbeidet som flyvertinne i kabinen første i Widerøes Flyveselskap og så i Braathens SAFE.

I 1998 ble hun heltidstillitsvalgt. I 2004 ble hun valgt til nestleder i Handel og Kontor. Dette tillitsvervet hadde hun helt til hun ble valgt inn i LOs ledelse på kongressen i 2013. Hun ble valgt til førstesekretær. På kongressen i 2017 ble hun valgt til 1. nestleder.

Hessen Følsvik er 61 år gammel, og det måtte en vedtektsendring til for å få henne valgt som LO-leder. Fram til denne kongressen hadde LO et vedtak om at en ikke var valgbar til LOs ledelse etter at en er fylt 60 år.

Sissel M. Skoghaug (første nestleder)

Sissel M. Skoghaug (50) kommer til å bli foreslått som 1. nestleder. Hun kommer fra det samme tillitsvervet i Fagforbundet, og er 50 år gammel. Skoghaug er fra Tromsø og er utdannet sykepleier, men valgte å organisere seg i LO framfor Sykepleierforbundet.

I 2009 ble Gerd Kristiansen valgt til nestleder i LO. Også hun kom fra vervet som 1. nestleder i Fagforbundet og akkurat som Skoghaug hadde hun jobbet på sykehuset i Tromsø.

Gerd Kristiansen ble i 2013 valgt til leder i LO. Skoghaug er ti år yngre enn den nåværende lederen og den andre nestlederen, så det vil ikke overraske noen om det er Skoghaug som blir foreslått som ny LO-leder ved LO-kongressen i 2025.

Sissel M. Rasmussen

Steinar Krogstad (andre nestleder)

Steinar Krogstad (61) er nestleder i Fellesforbundet. Han er Fellesforbundets kandidat fra LOs største forbund i privat sektor til en oppgave i LOs ledelse. Krogstad bor i Trondheim og er utdannet tømrer. Han var konserntillitsvalgt i Veidekke før han ble valgt inn i Fellesforbundets ledelse i 2011.

I Fellesforbundet har han blant annet hatt ansvar for arbeidslivspolitikk, arbeidsmiljø, likestilling og det internasjonale arbeidet innen byggebransjen.

Krogstad har sin politiske bakgrunn fra SV. For 11 år siden, omtrent da han ble valgt inn i Fellesforbundets ledelse, byttet han parti til Arbeiderpartiet. Ved stortingsvalget i 2021 ble han valgt som Arbeiderpartiets 1. vara til Stortinget, og ifølge Stortingets nettside har han møtt tre dager på Stortinget.

Julie Lødrup (førstesekretær)

Julie Lødrup (38) er LOs førstesekretær, og har sagt ja til å bli gjenvalgt. Lødrup ble valgt som LOs førstesekretær på LO-kongressen 2017. Da kom hun fra tillitsvervet som forbundssekretær i NTL. Tidligere har hun også vært daglig leder i Manifest Analyse.

Lødrup har studert ved Universitetet i Oslo. Der tok hun en bachelor i Europastudier. Hun har også en master i Politics and Government in the European Union fra London School of Economics and Political Science.

Politisk tilhører Lødrup Arbeiderpartiet. Hun har vært generalsekretær i AUF, politisk rådgiver i Kulturdepartementet for Aps nestleder Hadia Tajik, og vært medlem av bystyret i Oslo.

Det er leder, nestledere og førstesekretæren som har stemmerett i sekretariatet.

Are Tomasgard (LO-sekretær)

Are Tomasgard (54) er fra Odda i Hardanger, men er bosatt på Sørumsand der han også har vært ordfører for Arbeiderpartiet. Han har også to perioder fra kommunestyret i Odda og har vært medlem av fylkestinget i Hordaland. Han er 54 år gammel.

Fra 1990 til 2002 jobbet han helkontinuerlig skift som fagoperatør ved industrivirksomheten Norzink AS i Odda. Da var han aktiv i det som het Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund som nå er en del av forbundet Industri Energi.

Tomasgard er også utdannet bedriftsøkonom fra BI. Dette halvåret er han oppnevnt som LOs medlem i to offentlige utvalg. Han er medlem både i totalberedskapskommisjon og energikommisjonen.

Trude Tinnlund (LO-sekretær)

Trude Tinnlund (54) kom fra ledelsen i Fellesforbundet da hun ble valgt inn i LOs ledelse i 2013. Tinnlund kommer fra Fredrikstad i Østfold. Hun har sin yrkesbakgrunn fra Peterson Emballasje AS i Sarpsborg hvor hun var operatør fra 1989 til 1999. Da ble hun heltidstillitsvalgt i bedriften.

Tinnlund var medlem av forbundsstyret i Norsk Grafisk forbund fram til dette forbundet slo seg sammen med Fellesforbundet i 2006. Da fortsatte hun i Fellesforbundets ledelse.

Tinnlund har hatt ansvaret i LO-ledelsen for arbeidsmarkedspolitikk, sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, arbeidsinnvandring og fag- og yrkesopplæring.

Hun var LOs representant i Fougner-utvalget som i juni i fjor la fram sin utredning om framtidas arbeidsliv og om tilknytningsformer og virksomhetsorganisering. Utvalget har blitt omtalt som en «game changer» i norsk arbeidsliv, og Tinnlund var en viktig premissleverandør for flertallet i utvalget.

Terje O. Olsson (LO-sekretær)

Terje O. Olsson (64) er i realiteten LOs hovedkasserer, selv om tittelen ble avskaffet for ni år siden. Også Olsson er fra Østfold, nærmere bestemt Askim. Han kom fra vervet som hovedkasserer i El og It Forbundet da han ble valgt inn i LOs ledelse i 2013.

Ansvaret hans i LO gjør at han forvalter LOs formue på nesten 6 milliarder kroner. Han var godt fornøyd da han kunne legge fram et overskudd på over 1 milliard kroner samlet for de fem årene denne kongressperioden har vart.

Olsson er 64 år og utdannet energimontør, og har jobbet i konsernet Hafslund Nycomed, og var konserntillitsvalgt der i ti år.

Kristin Sæther (LO-sekretær)

Kristin Sæther kom fra vervet som leder av Fagforbundet i Trondheim da hun ble valgt som LO-sekretær ved forrige kongress. Hun har også vært nestleder i LO i Trondheim.

Sæther har blant annet arbeidet i en bolig for funksjonshemmede, i rusomsorgen og vært lærer på en folkehøyskole. Hun har også sittet i Trondheim bystyre for Arbeiderpartiet i en periode. Sæther er 55 år gammel.

Hvis valgkomiteens innstilling blir vedtatt, vil det fortsette en 123 år gammel lang tradisjon om at for å bli medlem i LOs ledelse, må en også være medlem av Arbeiderpartiet.

– Det er første gang i LOs historie at vi innstiller på et flertall av kvinner i LOs ledelse, sa leder Mette Nord i valgkomiteen til kongressen da hun la fram innstillingen.

Kvinneandel

Dette er ikke korrekt. Første gang det var kvinneflertall i LOs ledelse var i 1997 da Yngve Hågensen fikk gjenvalg som LO-leder.

Han fikk med seg følgende lag: Nestledere: Gerd-Liv Valla og Jan Kr. Balstad. Hovedkasserer: Bente N. Halvorsen

LO-sekretærer var Evy Buverud Pedersen, Liv Undheim, Per Gunnar Olsen og Rita Lekang.

Også etter kongressen i 2001 var det flertall kvinner. Da var det fem kvinner og tre menn som ble valgt. LO-leder ble Gerd-Liv Valla.

Forruten Valla, var Roar Flåthen og Finn Erik Thoresen nestleder, Bente Halvorsen var hovedkasserer. LO-sekretærene var Rita Lekang, Ellen Stensrud, Trine-Lise Sundnes og Per Gunnar Olsen.

Også i 2005 og 2009 ble det valgt et kvinneflertall til LO-ledelsen. I 2013 og 2017 var det like mange kvinner som menn i LOs ledelse.

Kvinneflertall på toppen

Valgkomitéens leder Mette Nord sier til FriFagbevegelse at det var feil at det var første gang kvinneflertall i LOs ledelse. Det hun mente var at det var første gang det var kvinneflertall blant de fire med stemmerett i LOs sekretariat.

- Det er historisk, slår hun fast.

Annonse
Annonse