JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
URETTFERDIG: – Vi er ikke fornøyd med en garanti som bare er en tidel av det de får i kommunen, sier Beth Nordahl, tillitsvalgt for Unicare-ansatte på St. Hanshaugen omsorgssenter.

URETTFERDIG: – Vi er ikke fornøyd med en garanti som bare er en tidel av det de får i kommunen, sier Beth Nordahl, tillitsvalgt for Unicare-ansatte på St. Hanshaugen omsorgssenter.

Privat

Lønnsoppgjøret i Unicare-sykehjemmene

– Latterlig lønnsøkning på seks private sykehjem

Både tillitsvalgte og forhandlere er skuffet over årets lønnsoppgjør i det private sykehjemkonsernet Unicare.
– De har penger, men bruker dem ikke på lønn til de ansatte, sier leder i Fagforbundet Pleie og Omsorg i Oslo04.05.2017
13:03
05.05.2017 13:05

karin.svendsen@fagbladet.no

I snitt får de ansatte på Unicares sykehjem i Oslo rundt 5.500 kroner i lønntillegg i år. Til sammenlikning fikk kollegaene deres i Oslo kommune et garantert lønnstillegg på 9.000 kroner – mange får også mer en dette. Fra før ligger Unicares ansatte betydelig lavere i lønn enn sine kommunale kollegaer. På de private sykehjemmene ligger de mellom 30.000 og 100.000 kroner under de kommunalt ansatte.

– Latterlig

Beth Nordahl betegner årets lønnsoppgjør for de ansatte på Unicare-sykehjemmene så langt som latterlig.

Nordahl er tillitsvalgt på St. Hanshaugen omsorgssenter, ett av seks sykehjem som drives av Unicare. Hun har i mange år sett at pleierne der får mindre lønnsøkning enn ansatte både i Oslo kommune og andre kommuner.

På dette sykehjemmet har nyansatte helsefagarbeidere høyere timelønn enn dem som har vært der lenge

– For hvert år har vi mindre å rutte med, og for hvert år vokser avstanden mellom oss og dem som arbeider i kommunen, sier hun oppgitt.

Ellen ble lønnstaper på privat sykehjem. Mannen Rune tjener 7000 mer i måneden i kommunens hjemmetjeneste.

Garantert 975 kroner

Årets lønnsoppgjør for de ansatte i Unicare foregår innenfor det såkalte Spekter-området, og består av tre runder.

Første runde endte med en landsomfattende avtale mellom LO Stat og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter i begynnelsen av april. Denne lønnsavtalen innebærer at de ansatte i Unicare som tjener mindre enn 407.000 i året, skal ha et tillegg på i overkant av 2900 kroner. Alle ansatte får et tillegg på 975 kroner.

– Det garanterte tillegget er omtrent ti prosent av det alle ansatte i Oslo kommune fikk i år, sier en skuffet Beth Nordahl.

I neste runde forhandlet Fagforbundet med Unicare på flere områder, blant annet sykehjem. I disse forhandlingene presenterte Unicare et regnskap som viste at de ikke hadde mer enn 681.000 kroner å gi etter at alle ansatte hadde fått 975 og de lavtlønte 2900 kroner.

Gjør vondt

Anne Kathrine Ellila er rådgiver ved Fagforbundets kompetansesenter i Oslo og ledet forhandlingene for forbundets medlemmer. Hun sier at Unicare Omsorg presenterte en økonomisk situasjon som gjorde at forhandlerne aksepterte en ramme som er noe lavere enn frontfaget. Det vil si lavere enn de forhandlingsområdene som leder an i alle lønnsoppgjør, normalt konkurranseutsatt industri.

– Med tanke på medlemmene gjør det alltid vondt å ha en liten pott til rådighet. Noen skjevheter vil bli rettet opp gjennom det som er satt av til hvert sykehjem, men det er ikke nok til alle, sier hun.

Grunnleggerne tjente over 35 millioner da de solgte Unicare.

– Unicare har penger

Siri Follerås som leder i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo, skjønner godt at de tillitsvalgte på St. Hanshjemmet er skuffet.

– Jeg er selv både skuffet og sint, sier Follerås.

Hun mener de kommersielle arbeidsgiverne har penger, men at de ikke vil bruke dem på lønn til sine ansatte.

– De bruker penger til å kjøpe opp ny virksomhet og til konsernbidrag. De får til og med tilført ekstra midler fra kommunen hvert år til lønnsutvikling. Men hver gang vi kommer til lønnsoppgjøret, er de blakke.

Som eksempel på hva Unicare bruker pengene på, nevner Follerås at selskapet har kjøpt seg inn i barnevern og BPA-tjenester (brukerstyrte personlige assistenter) siden forrige lønnsoppgjør.

– Unicare og andre kommersielle selskaper lever godt på at vi har sterkt begrensa streikerett på sykehjemmene. De er så tynt bemanna at det nesten ikke er mulig å ta folk ut i streik uten fare for liv og helse.

Follerås mener tariffsystemet i Spekter og NHO ikke kan fungere så lenge arbeidsgiver gjemmer pengene vekk før lønnsoppgjørene.

Ina og Vigdis har samme jobb, men veldig ulik lønn

Lokal fordeling

Av potten på 681.000 vil snittlønna for de ansatte i Unicare få i snitt 5.500 kroner i lønnstillegg.

Etter at de 975 kronene er fordelt til alle og 2.900 til de lavtlønte, står det nå igjen 656.000 kroner til siste lokale forhandlingsrunde. Dette beløpet skal fordeles på de ansatte ved de seks sykehjemmene og forbundets vel 400 medlemmer her.

– I fjor gikk nesten hele potten til oss på St. Hanshaugen og Hovseterhjemmet fordi vi har lavest lønn, forteller Nordahl.

Men hun erkjenner at den løsningen ikke kan gjentas av hensyn til ansatte på Ammerudlunden, Fagerborghjemmet, Manglerudhjemmet og Smestadhjemmet.

Årslønn for fagarbeider med ti års ansiennitet i Unicare Omsorg:

* På St. Hanshaugen: Mellom 318.000 og 390.000 kroner per i dag. Etter årets lønnsoppgjør minst 322.000 kroner.

* Oslo kommune: Minst 398.000, sannsynligvis 425.000 kroner. Oppgjøret er avsluttet.

* Øvrige kommuner: 396.000 kroner. Oppgjøret er avsluttet.

– De andre galopperer fra oss

En helsefagarbeider med ti års ansiennitet eller mer på St. Hanshaugen tjener per i dag mellom 318.000 og 390.000 kroner. Etter årets lønnsoppgjør vil årslønna være minimum 322.242 kroner for den lavest betalte.

Dersom potten på 656.000 kroner fordeles jevnt blant alle Fagforbundets medlemmer på de seks sykehjemmene, får hun eller han også knappe 1.600 kroner derfra. Hun ender da opp med en årslønn på 323.838.

Foreløpig er det ikke fastsatt en dato for forhandlingene om den videre fordelingen av tilbudet fra Unicare.

Langt bedre betalt i kommunen

Til sammenlikning vil en helsefagarbeider med ti års ansiennitet ansatt i en norsk kommune, unntatt Oslo som får mer, etter årets lønnsoppgjør ha en årslønn på litt over 396.000 kroner. I årets oppgjør fikk alle i KS-oppgjøret et tillegg på minst 6.000 kroner. Dette gjelder for alle ansatte i alle landets kommuner unntatt hovedstaden.

Den samme fagarbeideren ville ha tjent minst 398.000, men sannsynligvis 425.000 kroner i Oslo kommune. Lønnsoppgjøret her ga alle et tillegg på minst 9.000 kroner.

Fornøyd med oppgjøret i Oslo

Hadde samme lønn før privatiseringen

Før St. Hanshaugen omsorgstjeneste ble privatisert i 2008, hadde de ansatte samme lønn som andre i Oslo kommune.

– Nå må vi bare stå og se på at de andre galopperer fra oss, sukker Beth Nordahl.

Hun beklager sterkt at forskjellen mellom ansatte i Oslo kommune og Unicare-sykehjemmene vokser. Men like ille er etter hennes mening de enorme lønnsforskjellene mellom de ansatte på St. Hanshaugen omsorgssenter.

– Unicare prioriterer fagkompetanse

På spørsmål om hvilke prinsipper som styrer lønnspolitikken deres, sier Janne Sonerud, direktør i Unicare Omsorg at de prioriterer fagkompetanse.

– Dernest ønsker vi å utjevne utilsikta skjevheter mellom sykehjemmene våre og internt på det enkelte sykehjem, sier hun.

Når vi spør om en lønnsforskjell på 70.000 kroner mellom to ansatte med samme utdanning og ansiennitet kan være tilsikta, sier Sonerud at hun ikke ønsker å kommentere dette.

Her er årets lønnsoppgjør for kommuneansatte

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.05.2017
13:03
05.05.2017 13:05Mest lest

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

Tormod Ytrehus

Hotell- og restaurant-arbeidarar tapte lønnskamp: – Klar beskjed om at vi ikkje er så mykje verd

Peder Gjersøe

De får ofte skylda når folk ikke rekker ferga. Cato fikk en pistol mot hodet

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Torgny Hasås

UDI hemmeligholder navn på useriøs arbeidsgiver

Emmie Olivia Kristiansen

– Det som skjer i SAS for tiden er uendelig trist, sier nestleder i flygerforening

Håvard Sæbø

– Jeg mener Erna Solbergs historiefortelling i denne saken er helt feil, sier tidligere LO-leder

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

Erlend Angelo

Sosial dumping, ropte Ringnes-ansatte. Nå er 200 arbeidsplasser reddet

Frank Holtschlag/nyebilder

Slik ble løsningen på kulturstreiken

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

Stig-Audun Hansen / Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

«Slavemerket» som reiste arbeiderkampen på Norges nest største arbeidsplass

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Jan-Erik Østlie

Klimaministeren vil bygge ut mer vindkraft

SAMISK SPRÅKUKE: I den samiske språkuka blir kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) ønsket velkommen her i den samiske barnehagen i Oslo. Til høyre pedagogisk leder i barnehagen Mari Brinis.

SAMISK SPRÅKUKE: I den samiske språkuka blir kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) ønsket velkommen her i den samiske barnehagen i Oslo. Til høyre pedagogisk leder i barnehagen Mari Brinis.

Martin Guttormsen Slørdal

Kunnskapsministeren lover lavere barnehagepriser: – Bare å glede seg til budsjettet kommer

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Sissel M. Rasmussen

«Den norske modellen er truet»

TARIFF: NTL-nestleder Ellen Dalen mener tariffavtalen LO Stat, YS og Unio er på dekker behovene deres best.

TARIFF: NTL-nestleder Ellen Dalen mener tariffavtalen LO Stat, YS og Unio er på dekker behovene deres best.

Eivind Olai Kristiansen

Forskerforbundet vil sikre høytlønte i staten: Vurderer Akademikernes tariffavtale

Roy Ervin Solstad

Avisbudene jobbet tusen ganger uten betaling. Nå har de vunnet i Arbeidsretten

Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Jan Inge Haga

Nå har Connie (27) krav på egen damegarderobe, men hun mener det ikke er nok

Fotomovimiento

Snart kan du booke et arbeidervennlig hotell til Spania-ferien

Steffen Høiland, regionrådet og LO i Nord- Rogaland.

Steffen Høiland, regionrådet og LO i Nord- Rogaland.

Helge Rønning Birkelund

Innleieforbud i Oslo ikke nok: – Blir det forbud, flytter bare byråene ut

Debatt

Ole Palmstrøm

«Enda en arbeider som ikke kommer hjem fra jobb»

ANKER IKKE: Den spanske ambassaden i Oslo anker ikke dommen som gir de ansatte rett på feriepenger etter norsk lov.

ANKER IKKE: Den spanske ambassaden i Oslo anker ikke dommen som gir de ansatte rett på feriepenger etter norsk lov.

Kai Hovden

Ambassaden anker ikke dommen: Nå får ansatte endelig utestående feriepenger utbetalt

LIKE TYDELEG SOM FØR? – Vi vil ha slutt på innleige som fortrenger faste tilsettingar, seier arbeidsminister Hadia Tajik (Ap), men vil ikkje seie om det kjem noka form for innleige-forbod.

LIKE TYDELEG SOM FØR? – Vi vil ha slutt på innleige som fortrenger faste tilsettingar, seier arbeidsminister Hadia Tajik (Ap), men vil ikkje seie om det kjem noka form for innleige-forbod.

Brian Cliff Olguin

Dette meinte Ap og Sp om innleige-forbod før valet. Og dette meiner dei no

Kommentar

Bjørn Dæhlie har flyttet fra Bø i Vesterålen.

Bjørn Dæhlie har flyttet fra Bø i Vesterålen.

Fredrik Hagen / NTB

«Kommunene må fratas friheten til å kunne senke formuesskatten lokalt»


Flere saker