JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aller trykk legger ned

95 årsverk rammes når Aller trykk flagger ut all produksjon til Danmark.
Aller Trykk legger ned produksjonen fra september 2015. Da blir det bare ett magasintrykkeri igjen i Norge.

Aller Trykk legger ned produksjonen fra september 2015. Da blir det bare ett magasintrykkeri igjen i Norge.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Dermed er det bare ett stort magasintrykkeri igjen i Norge, etter at Aktietrykkeriet måtte legge inn årene tidligere i år.

Flere av utgivelsene ble flyttet derfra og over til Aller trykk utenfor Oslo. Likevel fikk de ansatte beskjed tidligere i høst om at situasjonen var kritisk for videre drift, grunnet fallende lønnsomhet.

Nå har de altså fått den tunge beskjeden om at trykkeriet legges ned, med begrunnelser om "endringer i mediemarkedet og en større investering i ny trykkpresse i Danmark." All trykking skal foregå i Danmark i løpet av september neste år.

– Det er veldig trist så klart, men ikke spesielt uventet. Vi trykker først og fremst Aller-produkter, og de opplever opplagsfall og det forplanter seg videre til oss, sier nestleder i den grafiske klubben, Ketil Halvorsen, til frifagbevegelse.no.

Prispress hindrer lønnsomhet

I dag trykker de også en god del andre blader utenfor Aller-porteføljen, som Obos-bladet, Teknisk Ukeblad, LO-Aktuelt og Magasinet for fagorganiserte. Til sammen er rundt 20 prosent av kundene eksterne.

Pressene går derfor på full kapasitet. Men de danske eierne er mest opptatt av å kunne trykke egne blader – eksterne kunder er ikke interessante. Og nye prismodeller fra Danmark gjør at det norske trykkeriet ikke klarer å drive lønnsomt.

– Kravene fra Danmark utgjør en en dramatisk nedgang og ville skapt et stort underskudd i driften, kommenterer Halvorsen.

– Vi har vunnet tilbake jobber fra utlandet flere ganger de siste årene. Men våre eiere er rett og slett ikke interesserte i slike oppdrag, legger han til.

I vår satte de i gang med en ny limfresgate som kostet 20 millioner kroner. Da trodde mange at de skulle ha jobb i alle fall noen år til. Slik tenkte tydeligvis ikke dagens eiere.

– Før regna vi jo investeringer og nedskrivningstider. Sånt kan vi ikke tenke lenger, viser det seg. Markedet er blitt sånn at 20 millioner er en kostnad de er villige til å ta. Nå investerer de mange ganger det beløpet for å bygge seg opp i Danmark – og da blir vi overflødige med den modellen de ønsker seg.

– Kynisk spill fra Danmark!

Terje Fjellum i Oslo Grafiske Fagforening er langt mer krass i ordene. Avdelingslederen er klar på at dette er en nedleggelse som følge av et kynisk spill fra Danmark.

– De har presset prisene så det ikke lønner seg lenger her i Norge. Dette var et trykkeri som var liv laga, som kunne gått i pluss. Så får vi heller et styrt underskudd fra Danmark, mener Fjellum.

Han skryter av produksjonen på Skytta utenfor Oslo, og sier at de driver "ekstremt rasjonelt".

– Nå har vi gått fra tre magasintrykkerier i Oslo til null på to år. En ren katastrofe for resten av bransjen, dette vil få ringvirkninger for mange som har produsert omslag og bilag for eksempel.

– Dette er det vi i gamle dager kalte å slakte. Og det beviser nok en gang viktigheten av norsk eierskap, legger Fjellum til.

Håper på ryddig prosess

Fjellum understreker at han er mest oppgitt på vegne av de 80-90 som nå mister jobbene sine. Mange av dem er i aldersgruppen 50+.

På trykkeriet starter de nå forhandlinger om sluttvederlag. Et lite kundesenter er alt som blir igjen i Norge. Muligens kan noen få bli med over til trykkeriet i Danmark. Men for de aller fleste forsvinner jobben neste år.

– Vi håper å få på plass avtalene raskt, og at det blir en rolig, styrt avvikling av produksjonen fram til slutten av september 2015, sier nestleder Halvorsen.

Etter at Aller legges ned er Ålgård Offset utenfor Stavanger eneste norske rotasjonstrykkeri med kapasitet for store magasinopplag.

Trykkeribransje i motvind

Her er noen av trykkeriene som er lagt ned i Norge de siste årene:

• Aller trykkeriet, besluttet lagt ned 2014

• Schibsted trykk Kristiansand, besluttet lagt ned 2014

• Amedia Borgeskogen, besluttet lagt ned 2014

• Aktietrykkeriet, lagt ned 2014

• Hjemmet Mortensen, lagt ned 2012

• Dagblad-Trykk, lagt ned 2011

Dette understreker viktigheten av norsk eierskap

Terje Fjellum, leder av Oslo Grafiske Fagforening

Vi håper på en rolig, styrt avvikling av produksjonen

Ketil Halvorsen, nestleder i Aller Trykk grafiske forening

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Trykkeribransje i motvind

Her er noen av trykkeriene som er lagt ned i Norge de siste årene:

• Aller trykkeriet, besluttet lagt ned 2014

• Schibsted trykk Kristiansand, besluttet lagt ned 2014

• Amedia Borgeskogen, besluttet lagt ned 2014

• Aktietrykkeriet, lagt ned 2014

• Hjemmet Mortensen, lagt ned 2012

• Dagblad-Trykk, lagt ned 2011