Tekst og foto: Håvard Sæbø" />

Stortinget

Emma er vikar på Stortinget: – Jeg kjøper ikke nye sko bare for et par måneder på tinget

Organisasjonsarbeider Emma Watne hevder hun aldri hatt en drøm om å sitte på Stortinget. Nå gjør hun plutselig det, mens partikollega Mímir Kristjánsson har pappapermisjon.

has@lomedia.no

FØRSTE INNLEGG: Emma har arvet et forslag fra Mímir Kristjánsson som handler om at NAV-brukere bare får halvparten av normal forsinkelsesrente hvis staten skylder dem penger. Hele arbeids- og sosialkomiteen var uenige med både henne og Rødt, men det fikk ikke hjelpe.

– Vi kan ikke ha en lov for Kong Salomo og en annen for Jørgen hattemaker, sa Emma, og krevde at loven ble endret.

FERDIG, MEN GLEMTE DU IKKE NOE NÅ? Stortingspresident Masud Gharahkhani minner Emma Watne om at hun må huske å opprettholde forslaget før hun forlater talerstolen.

– Gjør det, hvisket han.

NY I RØDT: Det er bare et par år siden Emma Watne meldte seg inn i partiet helt på venstresida i norsk politikk.

– Når det i fagbevegelsen ofte bare er ett parti som gjelder, har det vært komfortabelt å være partiløs. Men når hele velferdsstaten er i ferd med å plukkes fra hverandre, klarte jeg ikke å sitte stille i båten, sier hun.

PRESIS KOMMUNIKASJON: Setninger strykes og files på i innlegget. Korte og enkle setninger. Husk at vi ikke snakker til dem i salen, men til dem der ute, sier Rødt-rådgiverne Stian Nicolajsen og Julia Maliszewska.

SVART PÅ HVITT: Skiltet har kommet opp på døra. Stortingsrepresentant. I denne perioden har Rødt med sine åtte representanter lagt beslag på atskillig flere kontorplasser enn i forrige periode, hvor bare partileder Bjørnar Moxnes hadde stortingsplass.

STORTINGSAPPEN: Helt nødvendig for å følge med på når det er din tur på talerstolen. Mens debatten går i salen, sitter de fleste representantene på kontoret eller i møter.

HVITE JOGGESKO: Det litt utradisjonelle fottøyet ble bemerket første dag Emma skulle inn i salen.

– Jeg kjøper ikke nye sko bare for et par måneder på tinget, sier Emma, som trives best i joggesko.

HVEM ER HVEM: Emma har ikke peiling på hvem mange av representantene er, så i ledige stunder studerer hun persongalleriet for å bli kjent med kollegene på Stortinget.

REISEREGNINGER: Hvordan gjør jeg det? Et av mange spørsmål til gruppesekretær Gyro Fjordheim Fjermedal for å komme inn i de mange systemene på Stortinget.

PLANLEGGINGSMØTE: Eller team-møte i gruppa «Mot Forskjells-Norge», som den kalles. Hvem vil stille i en debatt om lekkasjesaken i Dagens Næringsliv om økt pensjonsalder? Emma?

Selv om hun har lyst, kan det bli en litt bratt start. Også er det selve formatet radio-debatt. Hun trives bedre på talerstolen. Det ender med at Marie Sneve Martinussen tar turen opp til NRK-huset senere på dagen.

LETT Å GÅ SEG VILL: Det er ekstremt mye å sette seg inn i som vikar, og bare det å orientere seg i de mange krikene og krokene på Stortinget tar sin tid å finne ut av. I gangene under bakken, er det enklest å navigere etter kunsten på veggene.

Les også: Er Jonny feilfri på jobb, kan han få en månedslønn i bonus

Emma Watne (34)

Organisasjonsarbeider i Fellesforbundets avdeling 25 i Stavanger

Bakgrunn som servitør og bartender

Jobbet 11 år i Fellesforbundet

2. kandidat for Rødt i Stavanger og vararepresentant for Mímir Kristjánsson

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss