JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2024

Enighet i byggeindustrien: Alle får minst 7 kroner mer i timen

Natt til lørdag ble partene enige. Alle får minst 7 kroner mer i timen, heving av minstelønna med 9 kroner, og det legges til rette for en storstilt kompetansereform.
Hege Espe fra Fellesforbundet og Siri Bergh fra NHO Byggenæringen da de overleverte sine krav ved starten av lønnsforhandlingene-

Hege Espe fra Fellesforbundet og Siri Bergh fra NHO Byggenæringen da de overleverte sine krav ved starten av lønnsforhandlingene-

Eline Lønnå

has@lomedia.no

Fellesforbundets forhandlingsleder, Hege Espe, er svært fornøyd med resultatet. Hun mener dette sikrer arbeiderne i byggeindustrien økt kjøpekraft. 

– Det har vi nå innfridd gjennom et historisk lønnstillegg og en solid heving av minstelønnssatsene. Dette vil merkes i lommeboken til våre medlemmer, uttalte Hege Espe i en pressemelding i natt. 

Motparten, NHO Byggenæringen, mener dette ble et dyrt oppgjør i en krevende tid for bransjen som lager materialene til dem som bygger.

– Resultatet fra frontfag-meklingen har gjort det ekstremt krevende å komme fram til et resultat som er økonomisk bærekraftig for byggeindustrien i den situasjonen som næringen befinner seg i. Derfor har dette blitt et dyrt oppgjør. Det eneste positive er at vi unngikk konflikt, men jeg er svært bekymret for hvordan bedriftene der ute skal kunne håndtere dette, skriver Siri Bergh i en pressemelding.

Et av Fellesforbundets hovedkrav har vært muligheten til å gi arbeidere lønnet videreutdanning. Her settes det nå ned et utvalg som skal se på hvordan regjeringens kompetansereform kan passe inn i byggeindustrien.

Partene har en felles oppgave overfor regjeringen når de framover skal jobbe for at permitteringsreglene blir bedre for en bransje som sliter. I møteboka står det at de vil de øke lengden fra 26 til 52 uker, i tillegg til en reduksjon av arbeidsgiverperioden fra 15 til 5 dager.

Nøkkeltall

Generelt tillegg på 7 kr

Nybegynner- og ettårssatsene øker med 9 kr  

Fagbrevtillegg øker med 1 kr

Skifttillegg øker med 1 kr

Det skal i tillegg føres reelle lokale lønnsforhandlinger

Begge delegasjonene anbefaler det resultatet som nå er fremforhandlet. Oppgjøret går nå til uravstemning blant Fellesforbundets medlemmer. Fristen for denne er 7. mai 2024. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse