JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flyplassene i Oslo og Bergen kan rammes av streik

Fellesforbundet tar uvanlig sterke ord i bruk før meklingen med NHO. Søndag er fristen for å bli enige.
En streik i Menzies på Gardermoen vil raskt merkes for passasjerer på reise. (Illustrasjonsbilde)

En streik i Menzies på Gardermoen vil raskt merkes for passasjerer på reise. (Illustrasjonsbilde)

Tormod Ytrehus

eline@lomedia.no

– Partene sto langt fra hverandre da vi forlot forhandlingene i april, så jeg vil jeg nok si at det er overhengende fare for streik blant våre medlemmer på flyoverenskomsten, sier Dag-Einar Sivertsen. Han er forbundssekretær og forhandlingsleder i Fellesforbundet.

Fristen for å bli enige om tariffavtalen Flyoverenskomsten er søndag.

– Vi har en meget travel helg foran oss, skal vi unngå streik, konstaterer Sivertsen.

NHO Luftfart er sparsom med sine kommentarer, men direktør Erik Lahnstein skriver i en sms, at det er såpass stor avstand mellom partene at de trenger hjelp av mekleren.

447 i første uttak

447 medlemmer i Menzies i Oslo og Aviator i Bergen er tatt ut i det første streikeuttaket.

Fellesforbundet organiserer ulike yrkesgrupper på flyplassene, blant annet sertifiserte flyteknikere, inspektører, planleggere, stuere og rengjøringspersonell. Over 2000 flyplassansatte er organisert i Fellesforbundet.

Dersom meklingen endre i konflikt, vil det raskt få merkbare konsekvenser på flyplassene.

– Streik vil raskt føre til store problemer på Gardermoen og Flesland, og så blir det følgeproblemer på andre flyplasser. Vi ønsker selvsagt ikke å ramme en uskyldig tredjepart, men våre medlemmer er svært klare til en eventuell kamp for sine krav på flyoverenskomsten. En eventuell opptrapping av streiken vil fortløpende bli vurdert og iverksatt dersom dette blir nødvendig, sier Sivertsen.

Mandag morgen

En eventuell streik blant Fellesforbundets medlemmer på Flyoverenskomsten vil starte fra arbeidstidens begynnelse mandag 27. mai.

Det er prinsipielle spørsmål knytta til sykelønn og pensjon som har vist seg vanskeligst i oppgjøret.

– Vi har tunge krav knytta til forskuttering av sykelønn og ramma på tjenestepensjonen. Her kom vi ingen vei i forhandlingene, så økonomien i oppgjøret kom vi knapt i gang med å diskutere, sier Sivertsen.

– Vi ser fram til å gå gjennom de ulike sakene på en systematisk og ryddig måte med mekleren, sier NHO Luftfarts Erik Lahnstein.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse