JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KAFFE-KUNSTNER: Silvia Andreasson heller melkeskum-mønster i en kaffe latte. Å være barista innebærer at man må kunne mye om forskjellige typer kaffebønner og tilbereding. Man må også være serviceinnstilt, og hjelpe kunden til å velge rett kaffe i mylderet av smaker.

KAFFE-KUNSTNER: Silvia Andreasson heller melkeskum-mønster i en kaffe latte. Å være barista innebærer at man må kunne mye om forskjellige typer kaffebønner og tilbereding. Man må også være serviceinnstilt, og hjelpe kunden til å velge rett kaffe i mylderet av smaker.

Håvard Sæbø

Hva gjør en barista?

Før Silvia ble barista, drakk hun stort sett pulverkaffe. Nå er standarden en helt annen

Du kjenner den gode lukta, før du ser henne. Silvia Andersson er barista – en ekspert på å lage god kaffe.

has@lomedia.no

Silvia Andersson trakterer espressomaskinen hos kaffekjeden Stockfleths. I den lille kaffebaren på Oslo City er det en jevn strøm av folk som skal ha en kjapp kaffe i et pappkrus. Bestiller de en latte, følger det alltid med en hilsen fra baristaen i melkeskummet. Muggen (pitcheren) med den varme melken, beveger Andresson slik at melken lager mønster av dyr eller blomster.

– Folk blir ofte gledelig overrasket når det dukker opp et uventet motiv på toppen. Fornøyde kunder gir meg energi, sier hun.

Latte-kunst

Minstekravet er at det skal være et hjerte i melken, men Andersson har dratt kunsten litt lenger. Nylig ble hun nummer tre i norgesmesterskapet i kaffekunst i klassen latte art. Her presterte hun mønster som tulipan, svane og bjørn.

Det viktigste med kaffe er likevel smaken – i tillegg til den oppkvikkende effekten den har på en trøtt kropp. Noe av jobben hennes er å veilede folk i jungelen av forskjellige bønner og brenninger.

– Hos oss har kaffe tre smaksfarger, sier hun, og loser oss gjennom oransje, lilla og grønn.

Kaffefarger

Oransje er søt og fyldig. Lilla er søt og fruktig, mens grønn kategori er frisk og fruktig. I fargene kan det dukke opp mange smaker, som ikke har noe direkte med kaffe å gjøre. For eksempel sjokolade, hasselnøtt, appelsin, gul plomme, lime og sitron – hvis du tar deg tid til å kjenne etter, og har de rette smaksløkene. Hvilket land bønnene kommer fra, hvilken høyde de har grodd på og brenningen, gjør at den svarte drikken får ulik smak.

Saken fortsetter under bildet.

RENSLIG JOBB: Espressomaskinen skal renses og vaskes hver time. Det blir også en del oppvask i løpet av et skift.

RENSLIG JOBB: Espressomaskinen skal renses og vaskes hver time. Det blir også en del oppvask i løpet av et skift.

Håvard Sæbø

Smaker seg fram

Hos Stockfleths følger baristaene samme oppskrift hver dag. For å kvalitetssikre at kverna og maskinen er helt riktig innstilt, må de prøvesmake. Hvis vannet renner 26 sekunder gjennom filteret ned i espressokoppen, skal den hverken bli sirupstykk eller utvannet.

– Et godt kjennetegn på en god kaffe, er om den fortsatt smaker godt når den har blitt helt kald, sier Andersson.

Før hun begynte som barista, drakk hun stort sett pulverkaffe. Nå synes hun ikke at slik kaffe smaker spesielt godt. Favoritten hennes nå om dagen er en colombiansk kaffe i den lilla kategorien. Sødme, med hint av frukt.

Rens og oppvask

Hun forteller at en barista må være effektiv, og holde på roen når det bygger seg opp en lang kø av kaffetørste kunder.

– Man må også være et ordensmenneske. Det blir mye oppvask og rensing av maskiner og filter i løpet av en arbeidsdag, sier hun.

Hva gjør en barista?

Jobber med å lage kaffedrikker på et profesjonelt nivå.

Bør kjenne til hele prosessen fra innhøsting av kaffebær til ferdig kaffe.

Må kunne lage mønster i latten med melken.

Tittelen er ikke beskyttet, men viser til en bartender som har ekspertise innen kaffetilberedning.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss