JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon

Går til streik mot økt pensjonsalder

Regjeringens forslag om at alle må jobbe lenger før de kan gå av med pensjon, blir møtt med politisk streik og aksjoner 14. mars.
Bygningsarbeidernes Fagforening deltar på protesten mot økt pensjonsalder. Bildet er fra fanemarkeringen mot høye strømpriser 16. mars 2023.

Bygningsarbeidernes Fagforening deltar på protesten mot økt pensjonsalder. Bildet er fra fanemarkeringen mot høye strømpriser 16. mars 2023.

Herman Bjørnson Hagen

eline@lomedia.no

knut.viggen@lomedia.no

Flere miljøer innenfor fagbevegelsen slår seg sammen om en nasjonal aksjonsdag mot økt pensjonsalder, og noen går også til politisk streik.

Dagen blir 14. mars, samme dag som arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget legger fram sin innstilling på de nye pensjonsforslagene fra regjeringen.

På bakgrunn av anbefalingene fra Pensjonsutvalget, har regjeringen foreslått at pensjonsalderen skal øke med om lag ett år per tiår. Endringene skal gjelde fra og med 1964-kullet.

Dermed vil en som er født i 1985 altså jobbe omtrent ett år lenger enn en som er født i 1975 for å oppnå de samme rettighetene til alderspensjon.

Sjekk når du kan pensjonere deg: Så lenge må du jobbe før du kan gå av med pensjon

– For at pensjonssystemet skal være bærekraftig over tid, både for hver og en av oss og for statsfinansene, så må vi gjøre justeringer framover, sa arbeidsminister Tonje Brenna til E24 da regjeringen la fram sine forslag.

Ulike forutsetninger for pensjonsalder

Protestene mot forslaget har ikke latt vente på seg. Nå har fagbevegelsens pensjonsnettverk Pensjon for alle tatt initiativ til en markering på Eidsvolls plass, sammen med LO i Oslo og Utdanningsforbundet Oslo.

Bygningsarbeidernes fagforening har sluttet seg til, og vedtatt å oppfordre sine klubber til å streike fra 12:30 denne dagen.

– Levealdersjustering har jo ligget i kortene lenge, men nå ser vi veldig tydelig hva det vil bety. For oss er det viktig å si klart fra om at det ikke er greit å øke pensjonsalderen uten å ta hensyn til dem med slitsomme jobber. Ja vel, folk lever lenger – men det er veldig stor forskjell på hvem som lever lenger, sier foreningens leder Harald Braathen.

Han peker på at økt pensjonsalder slår urettferdig ut for dem som starter yrkeslivet tidlig og har fysisk krevende arbeid.

– Regjeringen har heller ikke kommet med noen gode forslag til hvordan vi sikrer dem som ikke klarer å stå i arbeid fram til oppnådd pensjon, gjennom en såkalt sliterordning, sier Braathen.

Harald Braathen er leder av Bygningsarbeidernes fagforening.

Harald Braathen er leder av Bygningsarbeidernes fagforening.

Eline Lønnå

Dette er også kravet som LO sentralt har stilt for å støtte regjeringens forslag.

– Vi må ha på plass ordninger for sliterne. Det er vår betingelse, sa LO-nestleder Steinar Krogstad til FriFagbevegelse før jul.

– Vil ramme våre medlemmer hardt

En annen forening som har sluttet seg til er Elektromontørenes Forening, Oslo og Akershus.

Foreningen har sendt brev til både LO-leder Peggy Hessen Følsvik og til partiene på venstresida der de oppfordrer mottakerne til å gå imot regjeringens forslag om levealdersjustering.

– Forslaget vil ramme våre medlemmer hardt. Kroppen sier ifra etter 40 år med et tungt fysisk yrke som elektriker og en økning av pensjonsalderen vil kunne føre til at mange ender sine arbeidsliv som uføre, i tillegg til at de mister retten til AFP, sier leder i fagforeningen, Morten Svendsen.

– Her har regjeringen valgt å gå for en nyliberalistisk linje som ikke gagner arbeidsfolk flest, mener Svendsen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse