JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korona:

Her er regjeringens forslag til nye regler for dagpenger under permittering

Regjeringen foreslår å redusere arbeidsgiverperioden fra 15 til to dager
Ansatte på hoteller og i restauranter kan vente seg permitteringer framover. Regjeringa har endret reglene for permittering slik at det ikek blir så kostbart å permittere. Illustrasjonsbilde.

Ansatte på hoteller og i restauranter kan vente seg permitteringer framover. Regjeringa har endret reglene for permittering slik at det ikek blir så kostbart å permittere. Illustrasjonsbilde.

Erlend Angelo

torgny@lomedia.no

Oppdatering 16.03: Regjeringen la i dag frem ny krisepakke for permitterte.

Regjeringen har foreslått tre endringer i permitteringsloven:

• Det ene er at arbeidsgiverperioden kuttes fra 15 til to dager.

• Den andre endringen er at ventedagene blir fjernet, slik at de som blir permittert får dagpenger fra første dag.

• Den tredje endringen er at det er nok med en reduksjon på 40 prosent i arbeidstida for å få dagpenger under permittering. Før var kravet 50 prosent reduksjon i arbeidstida.

Koronaviruset: Hva skjer med lønnsoppgjøret? Hør mer her:

spiller 2

Abonner på Rørsla der du hører på podkaster!

Nye regler

De nye reglene for permittering blir da slik:

Permittering betyr at du opprettholder ansettelsesforholdet ditt til virksomheten, men at du er fritatt for arbeidsplikten.

Hvis du blir permittert, har du krav på dagpenger fra Nav, på samme måte som når du er arbeidsledig.

Opp til 600.000

Dagpengene beregnes ut fra hvilken inntekt du har hatt de siste 12 månedene før du søkte om dagpenger. Dagpengene utgjør 62,4 prosent av denne inntekten.

Arbeidsgiveren har plikt til å betale deg lønn de to første dagene av permitteringen. Deretter overtar Nav utbetalingen.

Du får ikke dagpenger for inntekt over 6G, (rundt 600 000 kroner i året). Det offentlige betaler bare dagpenger i et halvt år. Etter det har arbeidsgiveren valget mellom å si deg opp, eller betale lønna.

Hvem kan få dagpenger?

Hovedvilkårene for å få dagpenger er at du

• har fått redusert arbeidstiden din med minst 40 prosent

• har redusert arbeidsinntekt

• er medlem i folketrygden og oppholder deg lovlig i Norge

• har hatt en minsteinntekt fra lønnet arbeid på minst 149.787 kroner i de siste 12 avsluttede kalendermånedene (1,5 ganger folketrygdens grunnbeløp (G)), eller minst 299.574 kroner (3 G) i løpet av de 36 siste avsluttede kalendermånedene. (Kilde: Nav.no)

Lærlinger

LO og NHO er enige om at hovedregelen ved permittering bør være at lærlingen skal forlate bedriften sammen med siste fagarbeider, men det er tillatt å permittere lærlinger hvis det ikke er produksjon i bedriften. Da har lærlinger de samme rettighetene som andre arbeidstakere. Et problem kan være at lærlinglønnen er så lav at de ikke når kravene om minsteinntekt på 149.787 kroner.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse