Miks Drullis har jobbet som kokk, noe han mener er en fordel som servitør. Han er like opptatt av vin som av mat, og ser ikke bort fra at det kan bli en sommelier-utdanning i framtiden.
Erlend Tro Klette
Lærlinglønn
Lidenskapen er viktigere enn lønna for lærlingen på Bristol
Lærlingene i hotell- og restaurantbransjen ligger lavt på lønnsskalaen. Men servitørlærling Miks Drullis er uansett glad for yrket han har valgt.
Saken oppsummert
harald@lomedia.no
etk@lomedia.no
– Vi jobber jo på steder der folk kommer for å ha det hyggelig, sier 20-åringen, som er lærling på Hotel Bristol i Oslo.
Vi møter ham på elegante Bristol Grill, der han gjør klart til kveldens innrykk.
Men det fine med å være lærling på et hotell som Bristol, forteller han, er at han har kunnet jobbe på alle avdelinger på huset.
– Vi har jo både kafé og stort bankettlokale, der vi arrangerer bryllup og andre fester.
Og overalt er en servitør hotellets og restaurantens ansikt utad: Den som er med å skape minneverdige øyeblikk, både for brudepar og bursdagsjubilanter og vennegjenger. Kanskje for et par på det som kan bli det første stevnemøtet av mange.
Drullis er lidenskapelig opptatt av vin – og generelt det å legge til rette for gode opplevelser.
– Det er ikke pengene som er det viktigste, det er passion, sier Drullis om yrkesvalget.
Tipsen deles
Lærlingene på Bristol følger den vanlige 30-40-50-80-prosenten gjennom fire halvår.
Det gir Drullis en månedslønn på 20.500 kroner som lærling det siste halvåret.
– Jeg sjekket litt, og det er visst noen hundre kroner mindre enn det kokkelærlingene har, sier han.
I tillegg kommer eventuelle tillegg for helligdagsjobbing og annen ukonvensjonell arbeidstid.
Samt tips, som på Bristol Grill puttes i en pott som deles likt mellom alle på jobb i både restauranten og på kjøkkenet.
– Det kan bli et par tusen kroner en god måned, forteller han.
Yngre dropper å tipse
De beste tipserne er ifølge Drullis «eldre menn», for her er det generasjonsskifte på gang, forteller han.
– Min generasjon er ikke så glad i tips, egentlig. Vi vet jo at det er en sammenheng mellom lønn og tips, og at i de landene det er mest tipsing, er gjerne de landene der folk tjener dårlig, sier han – og nikker gjenkjennende til Magasinets anekdote om bartendere i New York som betaler for å jobbe på populære steder, sånn at de må få så mye tips at de dekker inn utgiftene før de kan begynne å tjene penger.
– Ja, det beste i lengden er jo å få høyere lønninger, sier Miks Drullis.
Sjekk lønna
Dette tjener lærlinger ifølge statistikken fra SSB.
Lærlinglønn 2024
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.