JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret: Fagarbeidere i byggeindustrien gjør et byks på lønna

Hopp for minstelønna og fagarbeidertillegget i byggeindustrien.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

Klokka 02.40 natt til onsdag 26. august ble det enighet i meklingen mellom Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening om ny overenskomst for de ansatte i byggeindustrien

– Det har vært stor avstand mellom krav og tilbud. Det vanskeligste i dette oppgjøret har vært spørsmålet om penger, sier Hege Espe som har ledet Fellesforbundets delegasjon. Mekler har vært Kristin Rognan.

Saken fortsetter under bildet.

Forbundssekretær Hege Espe i Fellesforbundet har ledet forhandlingene i byggeindustrien hvor partene nå har blitt enige i mekling.

Forbundssekretær Hege Espe i Fellesforbundet har ledet forhandlingene i byggeindustrien hvor partene nå har blitt enige i mekling.

Eirik Dahl Viggen

Noen går godt

Byggeindustrien omfatter industrien som produserer for eksempel trelast-, trehus-, gipsplate- og betongelementer, i tillegg omfatter tariffavtalen trelastutsalg og byggevarehus. Det er store forskjeller på hvordan de ulike bedriftene har gjort det under pandemien. Noen har gått svært godt.

Oppgjøret følger frontfaget og det generelle tillegget har blitt 50 øre til alle. Minstelønnssatsene blir justert opp med 5,50 kroner både for de som er nye i bransjen og de som har ett års ansiennitet. Byggeindustrien justerer satsene i mellomoppgjøret og har lokale forhandlinger.

Opp 9,4 prosent

Det blir også en kraftig økning på fagarbeidertillegget som fra 2018 til i år er økt med 9,4 prosent og er nå på 14 kroner i timen.

Espe forteller at dette tillegget skal også gis til de som har et utenlandsk fagbrev som er godkjent av Nokut.

Som i frontfaget blir det også en endring i forskuttering av sykepenger. Hvis bedriften forskutterer sykepenger for noen, skal den forskuttere for alle. Det blir ulovlig å gjøre forskjell på funksjonærer og arbeidere.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse