JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mads (25) sparte opp ferie og solgte leiligheten for å gå Norge på langs

Rørleggerkompisene Mads Johansen og Joakim Pedersen er på vei til Nordkapp. De startet i Lindesnes 8. april, og har lovet sjefen å være tilbake på jobb 10. august.
FISKETUR: Mads Johansen håper å sette ny rekord på ørret i løpet av turen.

FISKETUR: Mads Johansen håper å sette ny rekord på ørret i løpet av turen.

Tormod Ytrehus

06.05.2020
08:39
06.05.2020 08:39

has@lomedia.no

Mads er en litt over gjennomsnittet tur-, jakt- og fiskeinteressert trønder. I tillegg til en ekstrem fetekur før avreise, har mange og lange turer i nærområdet lagt et godt grunnlag før styrkeprøven gjennom landet.

Drømmetur

I luftlinje er turen bare 1.700 kilometer. Vandringen mellom bakker og berg fra sør til nord har de beregnet til å bli nesten dobbelt så lang, rundt 3.000 kilometer.

– Dette er en drøm vi har hatt en stund. Vi bestemte oss i fjor sommer, men det gikk mange måneder før vi var sikre nok på opplegget til at vi kunne fortelle det til andre.

Fri som fuglen

Nå har Mads solgt leiligheten og spart opp ferie fra jobben i Bravida. For å få realisert drømmeturen, må han likevel ta seg fri et par måneder uten lønn.

Underveis har de tenkt å fiske seg mette, men har med tørrmat som backup. Tyngden på sekken ble rundt 25 kilo før avreise. Langs ruten har de lagt inn noen urbane besøk til forhåndsbestemte postkontor. Der venter det en pakke med rasjoner, som de gjorde sendeklare før turen.

Livstegn på Instagram

Det sier seg selv at det blir lite kontakt med omverden når store deler av turen går i terreng langt utenfor mobildekning. Men det er mulig å følge guttas tur på Instagram. En solcellelader skal sørge for at det er strøm på telefonen, så vil de poste innlegg når de har dekning.

– Det er klart at det er en del som kan gå galt på en slik tur, men det er en ekstra sikkerhet at vi er to. Vi har med oss dobbelt av alt utstyr. Da kan vi også ta noen avstikkere på egen hånd, sier Mads.

Forflytnings-stress

Dagsetappene er lagt opp til rundt to mil om dagen.

– Tiden vi har satt av til turen, gjør at det blir litt forflytnings-stress, men ikke så mye at det går ut over kosen, sier Mads.

De startet i påsken med tanke på å få med seg noen uker med godt skiføre. Blir det for vinterlig, kan det bli litt utrivelig på natta. Soveposene er ikke særlig godt egnet i minusgrader, sier Mads.

Noen dager har de bare tenkt å slappe av og nyte livet på teltplassen. Regn og ruskevær er han lite bekymret for.

– Jeg liker at det er litt strev og slit. Den ene solskinnsdagen etter 14 dager med regn, gir meg så mye, sier Mads.

I forbifarten

Navn: Mads Johansen

Alder: 25

Stilling: Rørlegger

Aktuell med: Går Norge på langs i løpet av fire måneder

Hobby: Friluftsliv, jakt og fiske

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
06.05.2020
08:39
06.05.2020 08:39