JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO: Lovlig med fast ansettelse uten lønn

Fellesforbundet har bedt arbeidsdepartementet vurdere lovligheten av såkalt «fast ansettelse uten garantilønn», og skal i møte med statsråd Robert Eriksson fredag. NHO har allerede konkludert: – Det er lovlig, sier avdelingsdirektør Nina Melsom.
Avdelingsdirektør Nina Melsom i NHO mener det er helt greit at arbeidsgivere ansetter folk uten å garantere lønn til dem.

Avdelingsdirektør Nina Melsom i NHO mener det er helt greit at arbeidsgivere ansetter folk uten å garantere lønn til dem.

NHO

Flere bemanningsselskaper har begynt å ansette folk fast, men uten garantert lønn. Den ansatte får bare lønn hvis det er oppdrag. Dette bekymrer LO, men NHO mener det er helt greit.

– Bemanningsselskapenes praksis med fast ansettelse, uten lønn mellom oppdrag, er lovlig, sier Melsom, som er avdelingsdirektør for arbeidsrett i NHO. Melsoms uttalelser er hentet fra NHOs hjemmeside.

– Fellesforbundet tar feil når de hevder det motsatte, understreker hun.

Bakgrunnen for uttalelsen er at Fellesforbundet i september sendte brev til Sosial- og arbeidsminister Robert Eriksson. I brevet ber forbundet om en vurdering av lovligheten av slike ansettelser. Det ble forrige uke fulgt opp av et skriftlig spørsmål til statsråden fra stortingsrepresentant Lise Christoffersen, med svarfrist i dag, tirsdag.

Eriksson har invitert Fellesforbundet til et møte om saken fredag denne uken.

«Statlig sponsing»

LOs juridiske avdeling mener denne typen ansettelser i praksis er å regne som en rekke midlertidige ansettelser etter hverandre. Fellesforbundet mener den er et brudd på prinsippet om næringsnøytralitet, siden firmaer med slike ansettelser blant annet slipper betalingsplikten ved permitteringer. Siden den ansatte ikke har krav på lønn ved avsluttet oppdrag, vil vedkommende i stedet få penger fra det offentlige fra første dag. Dette mener Fellesforbundet er en form for «statlig sponsing».

«Fleksibilitet»

NHO mener praksisen er både i tråd med gjeldende rett og gunstig for begge parter.

– Arbeidsmiljøloven regulerer ikke hvor stor stillingsprosent en fast ansatt skal ha, og det stilles heller ikke noe krav om at ansatte skal ha betalt for tid mellom arbeidsoppdrag. Forhandlinger om lønn er overlatt til partene i arbeidslivet, sier Melsom.

– Denne ansettelsesformen gir en god balanse mellom partene og styrker fleksibiliteten. Fast ansatte uten garantilønn kan selv velge om de ønsker å ta et oppdrag. De er altså ikke forpliktet til å ta ny oppdrag til enhver tid, sier hun.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse