JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
kampen mot klokka: Seks minutter på å rengjøre et borom, et kvarter på et avreiserom. Det blir mange rom i løpet av en arbeidsdag.

kampen mot klokka: Seks minutter på å rengjøre et borom, et kvarter på et avreiserom. Det blir mange rom i løpet av en arbeidsdag.

Håvard Sæbø

ISS vil ta over renholdet hos Thon

Romkappløpet

Stuepikene skal sørge for å gi gjestene et hyggelig opphold på et rent rom. Den jobben er mindre hyggelig enn de fleste gjestene er klar over. Vi har snakket med stuepiker som forteller om en jobb de blir syke av.06.12.2014
12:00
17.12.2014 12:43

Hvor går grensen for hva en stuepike kan klare? En som vasker 17 rom per dag, greier sikkert 18–19, eller 20. Noen stuepiker får hver morgen utdelt en liste med over 30 rom som de skal rengjøre i løpet av 7,5 effektive timer. Hvor bra er det for rensligheten – og for helsa til stuepikene?

Det ble stor brudulje da TV2 i august avslørte at mange hotellrom i hovedstaden ikke er så rene som de burde være. Gamle rester av kroppsvæsker og hår kom til syne både her og der da kanalen endevendte rommene på jakt etter skitt.

Hotelldirektørene beklagde, og lovde bot og bedring. Fellesforbundets Tore Skjelstadaune raste: Ikke rart at rommene er skitne, når de som skal gjøre rent blir presset til å fly beina av seg.

Oslo ble også av reservasjonstjenesten hotel.info rangert som en av verdens skitneste hotell-hovedsteder. Tredje sist, bare overgått av Rio og London. Bergen kom litt bedre ut, og ble kåret til Norges reneste, men langt bak Tokyo på topp.

Romnorm i Bergen

Leder Djevat Hisenaj i Hordaland Hotell og Restaurant sier at de får mange henvendelser fra stuepiker som lurer på hvor mange rom de kan presses til å ta.

– Vi anbefaler medlemmene å holde seg til en romnorm, sier han.

Romnorm er en anbefaling fra fagforeningen om ikke å godta et bestemt antall rom per dag, men heller begynne i en ende, for så å jobbe seg grundig gjennom rom for rom. Hvis man mot slutten av dagen ser at man ikke rekker å bli ferdig, gir man beskjed til housekeeping om dette.

– For fem–seks år siden fikk vi henvendelser fra en del renholdere med spørsmål om det var lov at de først måtte stemple seg ut, for så å fortsette med å «gjøre seg ferdig» med rommene de hadde fått utdelt på morgenen. Vi har ingen akkordbestemmelse i Riksavtalen, så dette er klart ulovlig – i tillegg til at folk selvsagt skal ha betalt for tiden de jobber, sier Hisenaj.

Null respekt for jobben

Stuepike og klubbleder Lydia Ndayishimiye jobber ved Grand Terminus i Bergen. Hun har tidligere jobbet ved flere av byens hoteller, og sier at den samme praksis gjelder over alt:

– Vi blir behandlet uten respekt. Ingen verdsetter den jobben vi gjør, sier hun.

Det er de som skal sørge for at rommene og hotellet er rent, men som hun sier:

– Behandler du folk dårlig, gjør de en dårlig jobb. Vi får aldri skryt – vi hører bare noe det når det er noe galt.

Hverdagen på jobb består i å rengjøre minimum 17 rom. Det var en stund krav om 30 rom, men det gikk ikke. Mengden bo- og avreiserom varierer, men hun mener at det ikke blir tatt særlig hensyn til det.

Urettferdig romfordeling

– På hotellene er det husøkonomen som fordeler rommene. De som har et godt forhold til husøkonomen, slipper lettere unna enn andre, sier Ndayishimiye. Hun mener det ofte handler om etnisitet.

– Norske husøkonomer gir færre rom til norske stuepiker, på samme måte som baltiske gir færre til sine landsmenn, sier hun. Det er mye rasisme. Polske mot asiatiske.

Det er ingen stillingsannonser for stuepiker. Jobben får man som regel gjennom vennskap og kjennskap, og da blir det også fort bindinger av ymse slag, sier hun.

Nordmenn skygger banen

– Nesten ingen nordmenn finner seg i å bli behandlet på denne måten, sier Djevat Hisenaj. De finner seg fort andre jobber.

Uten en sterk klubbleder er det lite man får gjort for å få bukt med råkjøret mot stuepiker.

– I og med at det er mange nye landsmenn med begrenset kunnskap om hva de har krav på, er det ingen som tør å stå opp og kreve sin rett. De fleste er redde for å miste jobben, sier Lydia Ndayishimiye.

Blir syk av jobben

Klubblederen har også vært sykmeldt flere ganger i løpet av de ni årene hun har jobbet som stuepike.

– Det er hardt arbeid som sliter på kroppen. Familierom med ekstra senger og frokost på rommet, betyr ekstra arbeid for oss. Gamle hotell med tepper som skal støvsuges hjelper heller ikke. Ryggen min tåler ikke dette lenger, sier Ndayishimiye. Nå har hun bedt om å få tilrettelagt jobb – uten at ledelsen har gjort noe med det.

Hisenaj mener det hersker en ukultur i hele bransjen.

– Det går på kompetansen til dem som jobber der. Få har opplæring i hvordan man skal behandle ansatte. For å holde på folk må de ha motivasjon, men det finnes ikke i denne bransjen. Radisson har «Yes I can» som motto overfor gjestene. Hva med å prøve det overfor de ansatte også, foreslår han.

Radisson er for øvrig den eneste kjeden med personalsjef. På de andre hotellene havner alle personalsaker hos hotelldirektøren. Uten personalsjef blir det den som har sørget for at folk blir syke som skal følge opp sykefraværet.

– Mange kvier seg for å gå til legen for sykmelding. De som ikke er fast ansatt, blir trukket for de dagene de ikke er satt opp på vakt i 16-dagersperioden. Det kan bli dyrt, sier Lydia Ndayishimiye.

For mange er dette en jobb som gjør at de får innpass i det norske arbeidslivet. Mange kommer seg ikke videre, og havner tidlig i Nav-systemet som uføre.

Rovdrift

– Hva skjer når de har jobbet i årevis under et hardt arbeidspress? Da er de utslitte og havner på trygd. Hotellene kan drive rovdrift på ansatte, og sende regningen til fellesskapet når kroppene er utslitte, sier Hisenaj.

– Hotelleierne snyter gjestene for et produkt de har betalt for. Fokuset må tilbake på ordentlig renhold, og ikke bare alt snakket om hvor mange rom. Dette kan bare skje ved at det som nå foregår i kulissene kommer fram i lyset, sier han.

Dette er lønna

Vanlig timelønn for stuepiker ved 37,5 timers uke er 154,42.

Månedslønn etter fire år 25.016,-

Vi blir behandlet uten respekt.
Ingen verdsetter den jobben vi gjør

Lydia Ndayishimiye,

stuepike og klubbleder

Vi anbefaler medlemmene å holde seg til en romnorm

Djevat Hisenaj,

leder i Hordaland Hotell- og Restaurant

– Renhold er grunnsteinen

Hotelldirektør Kjetil Smørås ved Grand Terminus sier de tilstreber å følge regelverket og ønsker å ha et ryddig forhold til ansatte og tillitsvalgte.

– Det første vi gjorde da vi tok over hotellet i 2006, var å inngå en tariffavtale. Det er slik vi ønsker å drive, og Riksavtalen gjelder i alle våre virksomheter. Dersom noen mener at det er noe i avtaleverket vi ikke følger, så får de komme til oss, så skal vi rydde opp i det, sier han.

Smørås understreker at romrenhold er selve grunnsteinen i deres virksomhet.

– For oss er det først og fremst viktig at rommene blir rene. I dag benytter medarbeiderne i gjennomsnitt 29 minutter på hvert rom. Vi har et mål om å benytte 25 minutter på rom. Vi hører at andre hotellkjeder opererer med helt ned i 15 minutter per rom i gjennomsnitt.

– Hvordan fordeles rommene mellom stuepikene?

– Vi benytter et oversiktlig styringssystem som gir alle medarbeiderne like byrder. Dersom en medarbeider har hatt ekstra krevende rom, vil hun kunne be om hjelp fra andre for å bli ferdige med sin liste for dagen.

Smørås avviser påstandene om at relasjoner til hus-økonomen eller etnisitet skal ha noe å si for arbeidsbyrden.

– Dette strider fullstendig mot våre verdier og alt vi står for. Husøkonomen, som selv er fagorganisert, tar avstand fra slike påstander. Vi ser svært alvorlig på denne type uttalelser som tydelig må komme fra personer som ønsker å skade oss og vårt omdømme. Hos oss er alle like flotte mennesker, uansett hvor de kommer fra.

Smørås sier at det er utfordrende å tilrettelegge arbeidet slik at stuepikene unngår belastningsskader, men at de har gode rutiner for å følge opp sykmeldte.

– Vi legger til rette ved redusert arbeidsbelastning, for eksempel ved at arbeidstakerne arbeider halve dager. Noen ganger setter vi sammen to og to medarbeidere slik at de arbeider sammen i hele eller deler av dagen. Vi kaller inn til møte med lederen av avdelingen, og noen ganger bidrar også vår HMS-leder og verneombud samt sykepleier eller fysioterapeut fra vår bedriftshelsetjeneste. For langtidssykmeldte lager vi oppfølgingsplaner og følger opp dialogmøter med Nav og lege.

Frykter at tempoet skrus opp

Leder i Fellesforbundets avdeling 10 i Oslo, Tore Skjelstadaune, liker slett ikke at renholdet settes ut til ISS.

– Det betyr bare at arbeidspresset på stuepikene vil øke ytterligere. De som i dag vasker 18 rom, vil fort få krav om å vaske 25. Greier de ikke det, vil advarslene hagle, og etter noen måneder vil oppsigelsene komme. For å øke profitten må færre hender gjøre samme jobben, sier Skjelstadaune. Han kaller utviklingen en moderne form for slaveri.

– Hele forretningsmodellen til ISS fører til at de sliter ut stuepikene for så å sende dem inn i Nav-systemet når de ikke lenger klarer tempoet, tordner han.

Skjelstadaune sier det er lite de kan gjøre for å hindre Thon i å outsource, men at de ikke vil gi seg uten kamp. Neste kjede ut er Radisson. Med den farten ISS holder nå, frykter han at det ikke tar mange årene før ISS vasker på 90 prosent av hotellene i Norge.

Avdelingslederen innkalte denne uka alle klubblederne til et møte hvor han informerte dem om hvordan de skal takle situasjonen.

– I første drøftelsesmøte med ledelsen er det viktig å be om innsyn i all relevant dokumentasjon, slik som anbudsdokumenter og eventuelle kontraktsforslag. Be også om økonomiske kalkyler og se på hvordan innsparinger foregår, rådet Skjelstadaune, som understreket at ISS ikke har noe å gjøre på et slikt møte.

– Hiv dem på gangen. Hvis ledelsen nekter å utlevere informasjon i henhold til hovedavtalens paragraf ni, så skriver dere uenighetsprotokoll og sender den til oss. Først da kan vi komme inn for å bistå i saken.

Problemet for Oslo Hotell og Restaurantarbeiderforening er at de bare har en håndfull oppegående klubber i Oslo. Nesten ingen møter opp på årsmøtene, og ingen vil være klubbleder. Det gir hotelleierne stort spillerom.

– Tillitsvalgte ved hotellene kommer til å få det tøft framover, men det er bare de som kan gjøre noe for å stoppe denne rovdriften på stuepiker, sier Skjelstadaune som gir dem følgende anbefaling: Begynn på jobben når du skal, og gå hjem når du skal. Lever tilbake rom som ikke er vasket. Det er det eneste språket arbeidsgivere forstår!

Men han er klar over at det ikke er alle som våger.

– De fleste stuepikene kommer fra en kultur hvor sjefens ord er lov, og derfor får dette systemet lov å fortsette.

Han rådet også de tillitsvalgte å kjøpe en liten notisbok for å notere hva som blir sagt i korridorene i tida framover. Uten slik dokumentasjon, kommer man ikke langt i en tvistesak.

Fra 18 til 27 rom over natta

I september ble Rica Oslo Hotel til Scandic Oslo City. Samtidig fikk stuepikene økt antall rom per dag fra 18 til 27.

– Det er et helt umenneskelig arbeidspress. Vi har fått beskjed om at bemanningen snart skal reduseres med 4-5 stuepiker, og at antall rom per dag da skal opp i 35, sier en stuepike som ikke ønsker navn eller bilde i Magasinet.

Bemanningen reduseres ved å si opp dem som ikke henger med i det nye tempoet, eller «effektivisering som følge av endringer i konsepter og arbeidsmetoder», som det heter i innkallingen til møtet hvor oppsigelsen skal drøftes.

Stuepiken sier at det ikke er mulig å vaske så rent som hun ønsker når antall rom er så høyt. Alle rommene må vaskes, og det er ikke mulig å levere tilbake rom som ikke er ferdig vasket ved arbeidsdagens slutt. Ledelsen i Scandic har laget en «standard» for tidsbruk. Seks minutter for et borom og 22 minutter for et avreiserom.

– Jeg vil invitere dem som har laget denne standarden til å komme hit og prøve ut teorien i praksis. Det er ikke mulig å holde et slikt tidsskjema gjennom en hel dag, sier hun.

Distriktsdirektør i Scandic Norge, Gry Eriksen, svarer på sin side at de behandler stuepikene hensynsfullt og at gjestene sjelden klager på renholdet. Hun sier at de har lykkes med å standardisere arbeidsrutinene, som igjen har gitt en enklere hverdag for stuepikene. Derfor har antall rom økt.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
06.12.2014
12:00
17.12.2014 12:43Mest lest

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

Håvard Sæbø

Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Leif Martin Kirknes

Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere

Brian Cliff Olguin

Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Colourbox

Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

privat

Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Ylva Seiff Berge

Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått

TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.

TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.

Line Mette Finnøy

Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå

Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde

Anna Granqvist

Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

stortinget.no

Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre

GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt  strekninger på Østlandet ut på anbud.

GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.

Morten Hansen

Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Privat

Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring

Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken

Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken

Martin Guttormsen Slørdal

Stadig større SV-motstand i Senterpartiet

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Helge Rønning Birkelund

Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Jan Erik Østlie og Høyre

Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre

Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.

Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.

Anita Arntzen

Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Helge Rønning Birkelund

240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle

FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Helge Rønning Birkelund

Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Martin Guttormsen Slørdal

Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Jan-Erik Østlie

Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jan-Erik Østlie

Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han


Flere saker