JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Å melde fra dersom man tror noen drikker eller har andre avhengighetsproblemer er ikke angiveri. Det er å hjelpe, sier Runar Andersen.

– Å melde fra dersom man tror noen drikker eller har andre avhengighetsproblemer er ikke angiveri. Det er å hjelpe, sier Runar Andersen.

Håvard Sæbø

Rusen var sjefen

Murer Runar Andersen forteller om livet som alkoholiker, og om veien ut.17.09.2014
12:00
03.10.2014 14:09

eline@lomedia.no

Alkoholen styrte Runar Andersens liv, før han i 2006 klarte å bryte mønsteret som til slutt ville tatt livet av ham. I dag er den femti år gamle mureren helt rusfri, og han er blitt en ressursperson for andre på jobben i Veidekke som sliter med avhengighet. Avhengighet av rus, narkotika, medisiner, pengespill, dataspill.

Magasinet treffer Runar på Øra på østsiden av Glomma i Fredrikstad, der han og kollegaer legger siste hånd på et stort logistikkbygg for Kronos Titan. Runar tror at åpenhet om rus og avhengighet kan hjelpe andre til å tørre å be om hjelp. Og at mange trenger hjelp, er det ingen tvil om. Et sted mellom 5 og 15 prosent av alle norske ansatte har det som regnes som et risikofylt alkoholforbruk – de drikker så mye at det før eller siden vil gå utover helsa. Statens Institutt for rusmiddelforskning anslår at så mange som 30.000 nordmenn kan trenge behandling for sitt alkoholforbruk. Og nordmenn drikker stadig mer. 40 prosent mer enn for 20 år siden. Legevakta i Bergen meldte at mellom 1996 og 2006 økte antall pasienter med alkoholforgiftning med 90 prosent.

Hvor mye er det greit å drikke? Se oversikt nederst i artikkelen.

Likte rusen

Runars ruskarriere startet midt i tenåra. Han var ikke den tøffeste i gjengen fra Fredrikstad, og det å drikke ble en måte å hevde seg på.

– Jeg likte rusen, likte å bli full.

Det var fylla nesten hver helg. Det bygget seg opp, forbruket økte på. Utover i tjueåra begynte det å bli et problem, drikkingen var ute av kontroll. Han drakk i smug, gjemte unna flasker, lærte seg teknikker for å skjule hvor mye han fikk i seg.

– Å bli full var nødvendig for meg. Dette å kose seg med et glass vin har jeg aldri skjønt. Ett glass, liksom? Hva er vitsen?

Runar ble gift og trebarnsfar, og fortsatte med helgefylla. Alkoholen ble viktigere og viktigere. Helgene ble utvidet. Det var drikking fra fredag etter jobb, lørdag og også søndag. Han gikk over til øl, som var lettere å kontrollere, og ikke ga den samme bakrusen som sprit.

Det ble skilsmisse, og et liv som helgepappa. Uten at det stoppet behovet for rus. Runars unger var ikke alene om å ha en forelder som misbruker alkohol. Forsiktige tall fra Folkehelseinstituttet viser at minst 90.000 norske barn har det slik.

– Barn er så lojale. De sier ingenting når man spør hvordan de har hatt det hos pappa i helga. Men også de helgene ungene var hos meg startet jeg å drikke rett etter jobb fredag. Ofte var jeg i seng klokka åtte, stupfull ...

Lett å stikke seg unna

Heller ikke jobben ble skjøttet som den skulle. Som bas i et murerlag var det gode muligheter til å stikke seg unna for å reparerere.

– Det ble nok noe fravær på grunn av rusen. At det gikk ut over arbeidet er sikkert – man orker ikke gi noe særlig når man er bakfull.

Rundt en femtedel av korttidsfraværet (1-3 dager) i norsk arbeidsliv er knyttet direkte til alkoholbruk. Prislappen for fraværet og den reduserte effektiviteten er beregnet til 12 milliarder kroner i året. Men også 15 prosent av langtidsfravær i Norge er alkoholrelatert.

Langoddsen

Rus på jobb kan være farlig, både for den som selv er rusa og for arbeidskameratene. Men en annen type avhengighet er kanskje enda farligere: spillavhengighet. Runar har førstehånds kjennskap til dette også.

– Det var ikke noe problem å spille bort 20.000 kroner på langoddsen en lørdag. Spillegjeld er faktisk enda mer skamfullt enn alkoholisme. Når du først har begynt å tape, «må» du vinne det tilbake ...

Det var lettest å satse store beløp i bakrus. Men spillingen ble også tatt med på jobb, og skapte farlige situasjoner.

– Jeg var i min egen boble, med et skikkelig press i hodet. Jeg tenkte bare på de tapte pengene, og var ikke i stand til å ta imot beskjeder om HMS.

Dobbelt bokføring

Etter et par år med hardt singel-festeliv traff Runar Anita på byen. Han husker ingenting fra det første møtet, han var jo full. Men tilfeldighetene ville ha det til at de møttes igjen. Han klarte å begrense drikkinga når de var sammen, og de to ble samboere. Ganske raskt var Runar i gang igjen. Han drakk i smug, gjemte flasker. Temmelig snart hadde Anita fått nok, og begynte å tenke på en vei ut av forholdet.

– Rett før jul 2006 hadde jeg vært på Polet og kjøpt juledram. Som alltid kjøpte jeg dobbelt, noe «offisielt» og resten til å gjemme i garasjen og boden. Søndag ettermiddag hadde jeg drukket godt over en halvflaske akevitt, og holdt på å feie utenfor huset. Blikket til Anita da hun fikk se meg var nok. Jeg skjønte at nå var grensa nådd. Og at hvis forholdet røyk, ville alt ryke.

Hun hadde ingen tro på at han snakket sant da han lovte å gjøre noe. Men denne gangen løy ikke Runar. Han ringte bedriftshelsetjenesten mandag morgen. To dager senere var prosessen i gang, og han inngikk en Akan-avtale med et klart mål: å bli rusfri. Lettelsen var enorm.

Akan er et trepartssamarbeid for å forebygge rus og avhengighet i arbeidslivet, og å hjelpe medarbeidere som er i trøbbel. Avtalen forplikter både den ansatte og bedriften.

Rask aksjon

For Runar var det avgjørende at avtalen kom på plass raskt, mens motivasjonen var høy. I tillegg ble antabusen en hjelp. Antabuspilla hver dag gjør at man blir fysisk dårlig av å drikke alkohol. Men enda viktigere i Runars tilfelle, Anita valgte å bli med videre. I dag er de godt gift. Og Runar er Akan-kontakt for Veidekke i Follo og Indre Østfold.

– Egne erfaringer har lært meg noe viktig også i jobben som Akan-kontakt: – Å komme ut av avhengigheten er en kamp. Du må være veldig sterk skal du klare det uten hjelp. At noen er der når du strekker ut ei hand etter hjelp, er kjempeviktig.

Han kaller seg fortsatt alkoholiker.

– Ja, jeg er alkoholiker, og kan aldri drikke igjen. Jeg tør ikke utfordre skjebnen, kjenner på meg at bare et lite glass kan være nok til å ødelegge alt.

Ingen moralist

Men han tilhører ikke de nyfrelste som svinger pekefingeren over alle som tar seg en pils.

– Målet er jo ikke at alle skal bli avholds, men at man skal kunne omgås alkohol på en fornuftig måte.

Det han vil, er at folk tenker gjennom alkoholforbruket sitt. For unge kan det være lurt å være obs dersom de ofte havner i konflikter knyttet til fyll, eller om de ofte har blackout. Runar vil også at alle tenker over om de er med på å muliggjøre andres misbruk, ved å dekke over, gjøre jobben for han som er bakfull eller full. For det er bare å gjøre vondt verre.

– Jeg håper at arbeidskamerater i enda større grad vil bry seg. Å melde fra dersom man tror noen drikker eller har andre avhengighetsproblemer er ikke angiveri, det er å hjelpe. Man kan jo begynne med å tenke på hvordan det er for familien hjemme før man toer sine hender.

Fylla i tall

Nordmenns alkoholforbruk har økt med 40 prosent de siste 20 åra

Rundt 100.000 nordmenn skades fysisk hvert år av en full person

30.000 bilturer på norske veier utføres av berusede personer – hver dag

Halvparten av alkoholen som drikkes i Norge drikkes av de 10 prosentene som drikker mest

De samfunnsøkonomiske kostnadene av alkohol er mellom 18 og 20 milliarder. De sosiale kostnadene lar seg ikke måle.

I en meningsmåling sier 64 prosent at nordmenn flest har dårlig drikkekultur
Kilde: Actis

Faresignalene:

Camilla Bakkeng i Akan oppfordrer oss alle til å være obs på kollegaer som kan være i faresonen. Dette skal du se etter:

Endringer i fravær. Kollegaen kommer forseint, stikker ut uten forklaring, er ofte syk mandager eller etter ferier.

Endringer i atferd. Kollegaen går fra å være utadvent til det motsatte. Uventet sinne og frustrasjon, samarbeidsproblemer.

Endringer i arbeidet. Kollegaen presterer mindre og dårligere enn før, klarer ikke lenger de samme oppgavene.

Her kan du finne mer:

www.akan.no

www.actis.no

www.avogtil.no

www.folkehelseinstituttet.no

Det kunne fort gå 30, 40 halvlitere på en helg.
Mandag morgen på jobb reparerte jeg, tok med noen flasker eller kjørte i butikken og kjøpte. Først utpå onsdagen var jeg et ordentlig menneske. Fredagskvelden var det på'n igjen. Om jeg hadde barna var ingen hindring.
Jeg bare måtte bli full. Grundig, bedøvende full.

Et fuktig arbeidsliv

Over 90 prosent av voksne nordmenn drikker alkohol. Likevel er det veldig tabubelagt, og det er vanskelig å snakke om det uten å oppfattes som moralist.

Det sier Akan-rådgiver Camilla Bakkeng. Mange forbinder Akan med avtaler rusavhengige inngår med arbeidsgiver for å unngå sparken. Men Akan kompetansesenter (som eies av LO, NHO og staten) jobber vel så mye med forebygging og åpenhet rundt rus og avhengighet.

– Mer åpenhet gjør at flere selv ber om hjelp. Det er et mye bedre utgangspunkt for å gjøre noe, enn at det går så langt at man kommer i konflikt med arbeidsreglementet, sier Bakkeng.

Bare seks av ti bedrifter i Norge har en avklart policy på bruk av alkohol i arbeidssammenhenger. Camilla Bakkeng mener vi har en fuktig arbeidskultur, og der det drikkes mye på og med jobben er det også flere med et risikofylt forbruk.

– Sett alkohol på dagsorden og gjør det klart hva som gjelder av retningslinjer, oppfordrer hun.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
17.09.2014
12:00
03.10.2014 14:09Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.

Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.

Øyvind Aukrust

4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt

Hanna Skotheim

Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien

Martin Guttormsen Slørdal

Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

Ole Palmstrøm

Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Håvard Sæbø

Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Kommentar

Ihne Pedersen

«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson

Debatt

Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)

Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)

Colourbox.com

«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Leif Martin Kirknes

Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen

Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.

Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.

Colourbox.com

Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni

Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.

Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.

Dorthe Karlsen

2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag

JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.

JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.

Sissel M. Rasmussen

De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet


Flere saker