JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Porten til EU:

Slik kan østeuropeere kjøpe seg EU-pass

For mange østeuropeere går veien til Vest-Europa via et rumensk statsborgerskap.
PÅ JAKT ETTER LYKKEN: For mange er grenseovergangen fra Moldova til Romania symbolet på en drøm om et bedre liv som EU-borger.

PÅ JAKT ETTER LYKKEN: For mange er grenseovergangen fra Moldova til Romania symbolet på en drøm om et bedre liv som EU-borger.

NTB scanpix

03.06.2020
20:00
03.06.2020 13:08

torgny@lomedia.no

På den lille plassen utenfor Strada Grigore Ureche 2 i Chisinau er det ofte mange mennesker. Her ligger den rumenske ambassaden i Moldovas hovedstad. Her ligger porten til EU, Vesten og lykken i det vesteuropeiske arbeidsmarkedet.

På plassen samles to typer mennesker. Det er de som ønsker seg et rumensk statsborgerskap, EU-statsborgerskap. De andre er dealere, hjelpere, fiksere, mennesker som har skapt seg et levebrød av å skaffe de dokumentene som mangler. De jobber mot betaling.

Det meste kan ordnes med penger.

Fattigst i Europa

Chisinau er hovedstaden i Moldova, Europas fattigste land. En gjennomsnittlig månedslønn er 393 euro. I Norge tjener vi 12 ganger så mye.

Fra 1914 til 1940 var Moldova og de vestre delene av Ukraina en del av Stor-Romania. I 1945 innlemmet Stalin landet i Sovjetunionen. Da Sovjet gikk i oppløsning ble Moldova selvstendig. Samme år vedtok Romania en lov om at alle som kunne vise at foreldrene eller besteforeldrene bodde i Stor-Romania i mellomkrigstida, kunne bli rumenske statsborgere.

Vei inn i EU

Da Romania ble EU-medlem i 2006, ble de gamle fødselsattestene en vei fra fattigdom i Moldova, til EUs indre arbeidsmarked.

Det er dette dealerne på Strada Grigore Ureche har spesialisert seg på. Det er ikke bare moldovere som blir rumenske statsborgere. Journalister fra Balkan Investigative Reporting Network skrev i 2012 en reportasje med tittelen «Hvordan kjøpe et EU-statsborgerskap». De oppsøkte plassen foran den rumenske ambassaden i Chisinau. En moldovsk fikser hjalp dem. Han garanterte: «Gi meg en russer fra Sibir og jeg skal lage en rumensk statsborger av ham».

Saken fortsetter under bildet.

STATSBORGERSKAP: Journalister fra Balkan Investigative Reporting Network skrev i 2012 en reportasje med tittelen «Hvordan kjøpe et EU-statsborgerskap». Her faksimile av den engelske versjonen publisert på nettstedet EUobserver.

STATSBORGERSKAP: Journalister fra Balkan Investigative Reporting Network skrev i 2012 en reportasje med tittelen «Hvordan kjøpe et EU-statsborgerskap». Her faksimile av den engelske versjonen publisert på nettstedet EUobserver.

Skjermdump fra EUobserver

Stalins datter

Dagen etter kunne journalistene hente én dåpsattest skrevet ut på navnet til Stalins datter, Svetlana Aliujeva og én i navnet til den fiktive romanfiguren Ostap Bender. De mottok også en vigselsattest, beviset på at de to var gift. Begge skulle være født i Moldova i Stor-Romania.

Saken fortsetter under bildet.

FALSKE: Falske attester kjøpt på gata i Moldovas hovedstad Chișinău. Attestene er utsted på henholdsvis romanfiguren Bender Ostap og Stalins datter Svetlana Allilujeva.

FALSKE: Falske attester kjøpt på gata i Moldovas hovedstad Chișinău. Attestene er utsted på henholdsvis romanfiguren Bender Ostap og Stalins datter Svetlana Allilujeva.

Skjermdump fra EUobserver

Loven om rumensk statsborgerskap virket i 15 år før Romania ble medlem av EU. I gjennomsnitt søkte 6.000 moldover om rumensk statsborgerskap. Etter 2007 økte tallet kraftig, og bare de første åtte månedene i 2010 kom det 17.000 søknader. I dag er det vanskelig å få oppdaterte tall. Justisdepartementet i Romania har ikke svart på vår henvendelse.

Men det er ikke nødvendig å møtes på Strada Grigore Ureche, for å skaffe seg attester, mye kan ordnes på nettet. En hel industri har vokst opp. På den russiske samlesiden for migrasjonsnettsteder, ro-files.com, er det 62 ulike tilbydere av EU-statsborgerskap. Nettsiden skal være en guide for russere som søker statsborgerskap i EU.

EUs velferdssystem

Felles for migrasjonsnettsidene er at de gir et glorifisert bilde av en framtid i EU. Livet i Ukraina, Moldova og Russland kan til tider være tøft. Migrasjonsstedene tegner et drømmebilde av Vest-Europa. Mot noen tusen euro loves tilgang til lykken i Vest-Europa.

Arbeidsmarkedet i EU og EØS er for EØS-borgere. Men stadig dukker ukrainere og moldovere opp som arbeidstakere i Norge. Noen av dem har fått polsk eller rumensk statsborgerskap. Av de 16.650 rumenske statsborgerne i Norge har 900 oppgitt Moldova som fødeland.

Nettstedet eu-4-u.com i Ukraina har oppsummert fordelene med et rumensk statsborgerskap. De trekker fram fordelene med et EU-pass, at en kan reise visumfritt i store deler av verden, få bedre betaling, leve i et sikrere samfunn og adgang til EU-landenes velferdssystemer.

Etter andre verdenskrig ble mange nasjonaliteter delt, mange havnet i Sovjetunionen. EU-land som Polen, Bulgaria og Romania har etablerte ordninger for at tidligere borgere i Sovjetunionen skal få statsborgerskap.

Tidligere Sovjet

Nettstedet altapatri.com forklarer at innbyggere fra tidligere Sovjet oftest prøver å få statsborgerskap i land som Tyskland, Italia eller Spania, men de fleste europeiske land har strammet inn. «Romania bidrar derimot aktivt i å hente inn statsborgerskap fra innbyggere i andre land. Det rumenske repatrieringsprogrammet er den enkleste og mest praktiske måten å få EU-statsborgerskap på. Siden Romania har vært medlem av EU siden 2007, får du som rumensk statsborger automatisk status som innbygger i, Europa, etter å ha fått statsborgerskap i dette landet.»

Det rumenske repatrieringsprogrammet forutsetter en fødselsattest. Fikseren utenfor den rumenske ambassaden i Chisinau forfalsket attester. Det er det flere som gjør. Det russiske nettstedet ro-files.com er ikke bare en katalog over selskaper innenfor dette forretningsområdet. De sier de har spesialisert seg på å kvalitetssikre sidene til migrasjonsbyråene som hjelper til med å skaffe deg en framtid som EU-borger. Nettstedet har oversikt over byråer som kan skaffe deg et EU-pass. De samarbeider med nettstedet cetateniaromania.ru. Sammen ønsker de å avsløre alle bedragerne som skal tjene penger på østeuropeeres migrasjonsønsker.

1.500 euro

Vår historie startet med et tips fra en latvisk statsborger som jobber i Norge. I det latviske miljøet hadde han fått høre at utenlandske arbeidstakere fra land utenfor EØS-området kan kjøpe seg EU-statsborgerskap for 1.500 euro. Tipset gjaldt firmaet Trust Group Pro.

Trust Group Pro driver tolv ulike nettsteder, altapatri.com er ett av dem. Trust Group tilbyr statsborgerskap i Romania, og til hele EU, Israel og USA, men ikke i Norge.

Saken fortsetter under bildet.

TRINN FOR TRINN: Trust Group har gang på gang blitt anklaget for svindel, men slik kan russisktalende som har søkt om statsborgerskap i et EU-land følge med på de ulike trinnene i prosessen fra sin egen mobiltelefon.

TRINN FOR TRINN: Trust Group har gang på gang blitt anklaget for svindel, men slik kan russisktalende som har søkt om statsborgerskap i et EU-land følge med på de ulike trinnene i prosessen fra sin egen mobiltelefon.

Skjermdump fra mobil

Nettsidene er moderne utformet og inneholder opplysninger om hvert lands regler for hvordan man kan bli statsborger. I de omfattende menyene kan det virke som om man bare kan velge seg et land en vil emigrere til, så får en et nytt statsborgerskap.

Korrupsjon utbredt

Migrasjonsbyrået reklamerer: «Statsborgerskap fra 6 måneder, 100 prosent garantert.» Men når det kommer til stykket, er det rumenske statsborgerskapet lettest. Det største problemet er å skaffe de nødvendige fødselsattestene, men folk i Moldova er fattige, og korrupsjon er utbredt. På Transparancy Internationals korrupsjonsranking ligger Norge på 7. plass. Moldova ligger på 120. plass av 180 land. Internasjonale eksperter sier at Moldova er et land «der korrupt praksis trives».

For å komme i gang krever migrasjonsbyrået et forskudd, gjerne 100 euro. Byrået skaffer de rette papirene til veie. Så gis et lynkurs i rumensk historie og språk. Det hele avsluttes med en tur til Bucuresti for å avlegge en ed for å bli statsborger i EU-fellesskapet.

Krever rettsavgjørelse

Nettstedet cetatenia-romania.ru har vurdert alle Trust Group Pros tolv nettsteder. Alle tolv havner på «svartelista» over steder som forsøker å lure deg. Cetatenia-Romania viser fram et system med kundesvindel, falske diskusjonsforum, falske anmeldelser, nettsteder med negativ omtale av konkurrenter og baktalelser.

For å få et rumensk pass, må en ha en fødselsattest fra besteforeldre eller foreldre. Før 1940 var det enten rumenske myndigheter eller kirken som utarbeidet disse attestene. Etter 1940 ble de gamle attestene erstattet av sovjetiske. Hvis en ikke har de gamle attestene må en enten få en fra statsarkivet eller få myndighetene i Moldova eller Ukraina til å skrive ut en ny attest. Da kreves det en rettsavgjørelse fra en domstol.

Men det finnes en tredje mulighet, å lage en attest selv, eller få noen til å lage en forfalskning. Flere av de som har kjøpt tjenester fra Trust Group, anklager byrået for å drive med forfalskninger. På det russiske nettstedet moshennik.eu, forteller flere tidligere kunder at de har blitt lurt av Trust Group.

Drømmen knust

«Dmitry» skriver: «Slik fungerer svindelen i Trust Group PRO: De lover deg at de vil søke om statsborgerskap – og det gjør de, men du får ikke noe, fordi dokumentene dine vil være falske. Du vil motta et avslag og til og med få problemer med å bli rettferdig behandlet. Alt så så vakkert og lovende ut! Jeg kastet bort 1.500 euro. KREATURER!»

En annen skriver: «De lovte å hjelpe til med å få rumensk statsborgerskap, men i virkeligheten ga de meg falske dokumenter laget i Photoshop.» For å hjelpe på den negative omtalen har Trust opprettet et eget nettsted, otzyvua.net. Trust har fått 35 omtaler. Gjennomsnittskarakteren er 4,7 av 5 mulige. Trust Group har ikke svart på Magasinets henvendelse.

De som blir tatt med falske papirer får problemer hvis de prøver seg igjen. Drømmen om Vest-Europa forblir en drøm.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.06.2020
20:00
03.06.2020 13:08