JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik i Foodora:

Sykkelbudene lager mat til 30-40 streikende kollegaer for 600 kroner dagen

Flere av Foodora-budene er blitt Foodora-kokker. Det trives de godt med: – Men vi savner sykkelturene!
Streikematen er straks klar, til glede også for smaksprøvere i avdeling 10, Svein-Frode Pettersbakken og Merethe Solberg. Kokkene er (fra venstre) Foodora-budene Bazi Shedo, Guillaume Malet og Philip Esdaile.

Streikematen er straks klar, til glede også for smaksprøvere i avdeling 10, Svein-Frode Pettersbakken og Merethe Solberg. Kokkene er (fra venstre) Foodora-budene Bazi Shedo, Guillaume Malet og Philip Esdaile.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

Streikevest og purreløk. Kanskje ikke de ordene du oftest setter sammen i par, men det har vært en gjenganger på det lille kjøkkenet til Fellesforbundets avdeling 10 i Oslo de siste ukene.

Avdelinga har nemlig lånt bort steikeovn, midlertidig utvidet med en ekstra stekeplate, til de streikende sykkelbudene i Foodora.

p

Der har de ene veganske streikeretten etter den andre fristet de ansatte i avdelinga.

– Vi har jo måttet låne bort vårt eget kjøkken og spiserom, men til gjengjeld lukter det deilig mat her hele dagen. Og noen må jo kvalitetssikre maten, så vi sniker oss til noen smaksprøver, ler Merethe Solberg og Svein-Frode Pettersbakken i avdeling 10, som organiserer innenfor hotell, restaurant og catering.

Smalt budsjett, mange krav

Som nå i tillegg har huset sykkelbudkokker i lokalene side slutten av august. Og det er ikke bare overfor arbeidsgiver de streikende budene stiller krav. Også kjøkkengjengen har mye å forholde seg til når de skal mate rundt 30-40 streikende for bare 5-600 kroner dagen.

– Det blir jo mye vegansk mat. Vi prøvde kjøtt en gang, men da ble det bare bråk, sier Philip Esdaile.

Nå holder kjøkkengruppa, som veksler med en håndfull av sykkelbudene, seg til godt krydrete gryter med mye grønt i.

Kjøkkensjef er Guillaume Malet, som har litt erfaring fra restaurantjobbing. Franskmannen har for øvrig lagt sin elsk på norske vafler og sveler – som det også serveres i mengder på Youngstorget under streiken – men er opptatt av at sykkelbudene må få skikkelig mat også.

– Vi har vært innom indisk, marokkansk, fransk ... Det gjelder å finne noe med mye krydder, sier sjefskokken.

Næringsrikt samhold

I dag er det det derimot den tredje på kjøkkenet, kjøkkendebutant Bazi Shedo, som har fått avgjøre dagens streikerett.

– Vi kaller det bare Foul i Syria, sier Shedo.

Litt googling, improvisasjon og samarbeid har oversatt retten til ris pilaff med bønner.

Og Shedo kan fort å ha fått æren av å bestemme det siste streikemåltidet. For i morgen, torsdag 26. september, er det satt opp et nytt meklingsmøte hos Riksmekleren. Etter det møtet avblåses streiken, håper og tror mange.

Inkludert de på kjøkkenet oppe i avdeling 10.

– Vi har trua, men det er vanskelig å spå, sier trioen.

Streiken har uansett bygget et sterkt samhold som de tror vil hjelpe uansett hva som venter.

– Jeg har møtt mange ansatte i Foodora som jeg aldri hatt sett før. Nå kjenner vi hverandre bedre, og samholdet er kraftig styrket, sier sjefkokk Malet.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse