JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Penger fra kompensasjonsordningen lar vente på seg:

Terje er en av mange permitterte som venter på penger: – Det er mange som er fortvilet nå

Stortinget lovte at ordningen skulle tre i kraft straks. Etter to måneder er ikke engang søknadsskjemaet klart.
Det er snart to måneder resepsjonist Terje Dahl ved Lysebu konferansehotell ble permittert. Han er tillitsvalgt for Fellesforbundet der, men verken han eller noen av medlemmene har sett noe til pengene som Stortinget vedtok skulle komme med en gang.

Det er snart to måneder resepsjonist Terje Dahl ved Lysebu konferansehotell ble permittert. Han er tillitsvalgt for Fellesforbundet der, men verken han eller noen av medlemmene har sett noe til pengene som Stortinget vedtok skulle komme med en gang.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

Mandag 16. mars var finanspolitikerne på Stortinget samlet til pressekonferanse i Vandrehallen. De hadde brukt helga til å forsterke regjeringas krisepakke. I det kompromisset som alle partiene på Stortinget stilte seg bak, var det første punktet at de som ble permittert skulle ha full lønn de første fire ukene av permitteringsperioden.

Trer i kraft umiddelbart

For å understreke at dette var viktig var siste linje i forslaget: «Vedtaket trer i kraft umiddelbart» med forbehold om at Nav måtte få på plass den tekniske løsningen.

Torsdag 20. mars ble forslaget endelig vedtatt.

Terje Dahl er tillitsvalgt for Fellesforbundet på Lysebu hotell i Oslo. Han er en av de mange som venter på penger fra det som kalles kompensasjonsordningen.

Den siste beskjeden han har fått fra Nav er at han kan vente å få pengene i juni.

Søknadsskjema ikke klart

– Opprinnelig fikk vi beskjed om at det holdt å sende inn søknad om dagpenger, at det også ville være en søknad om penger fra ordningen som Stortinget hadde vedtatt, men så fikk vi melding om at vi måtte sende inn en egen søknad. Da jeg kontaktet Nav for 14 dager siden fikk jeg beskjed om at søknadsskjemaet ikke var klart, at jeg måtte følge med på nettsidene, forklarer Dahl.

Flere av medlemmene hans har fått økonomiske problemer.

– Med de lave lønningene i hotell- og restaurantbransjen er det de færreste som har lagt seg opp midler til å dekke en tapt månedslønn, sier han.

300 000 arbeidstakere

Nå har det gått over 50 dager siden vedtaket ble fattet, og kanskje så mange som 300 000 arbeidstakere venter fortsatt. De venter ikke bare på pengene, de venter på muligheten til å søke. De utålmodige kan gå inn på Navs nettsider og der får de følgende beskjed:

«Arbeidsgiveren din skal betale deg lønn de 2 første dagene du er permittert. Du må søke Nav om å få lønnskompensasjon for dag 3–20. Vi jobber med å lage søknaden og kommer tilbake med informasjon om når du kan søke.»

En industriarbeider tjener i gjennomsnitt 500 000 kroner. 18 dagers lønn utgjør da i underkant av 40 000 kroner.

Ikke dagpenger

Når en blir permittert, har en arbeidstaker krav på dagpenger, og for at folk ikke skal vente for lenge på dagpenger er det innført en ordning med forskudd på dagpenger. Blir en sagt opp og mister jobben får en rett til dagpenger og har mulighet for å søke om forskudd på dagpenger, mens søknaden blir behandlet.

Men som permittert har en ikke dagpenger før etter at en har vært permittert i 21 dager. Først da kan en søke om forskudd.

LO har etterlyst denne ordningen flere ganger, både overfor Arbeids- og sosialdepartementet og Nav.

Støtte til næringslivet

– Kontantstøtteordningen til næringslivet var på plass med en gang, så det burde være mulig å få på plass denne ordningen for de permitterte også, sier leder for LO advokatene, Atle Sønstelie Johansen. Da LOs juridiske avdeling la ut en sak om at kompensasjonsordningen på Facebook flommet det over med innlegg fra personer som ventet på penger.

– Hvis det er et par hvor begge er permittert så er det brutalt når begge mister inntekten etter to dager. Jeg vet ikke hvordan de klarer seg, tar de opp forbrukslån, spør Sønstelie Johansen.

Mange er fortvilet

Nav har varslet at ordningen først skulle være på plass i månedsskifte april/mai så i mai. Nå ser det ut til at det kan drøye til ut i juni. Han mener at dette har tatt mye lengre tid enn det Nav også hadde forutsett.

– Vi har fått mange henvendelser, og det er ganske mange som er fortvilet, sier Johansen.

FriFagbevegelse har henvendt seg til både Nav og Arbeids- og sosialdepartementet, og de har lovt å svare. Vi kommer tilbake til svaret når det foreligger.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse