JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Thon nektet å heise Pride-flagget. Nå gjør de helomvending

Thon-hotellene sa først nei til å heise Pride-flagget. I dag snudde de og vil tillate flagging.
Thon Hotels begrunnet i frøste omgang nekten med at inkludering og mangfold skal favne alle.

Thon Hotels begrunnet i frøste omgang nekten med at inkludering og mangfold skal favne alle.

Colourbox

tormod@lomedia.no

Thon-hoteller hadde kjøpt inn regnbue-flagg, men tirsdag ble det kjent at hotellene hadde fått beskjed fra sentralt hold om at de ikke skulle henge dem opp.

Dette førte til sterke reaksjoner både fra tillitsvalgte og organisasjonen FRI, kjente personer og andre i sosiale medier.

Onsdag gjorde Thon Hotels helomvending og melder at hotellene likevel får heise regnbueflagget.

«Mange har oppfattet vår avgjørelse om ikke å ha pride-flagget på våre hoteller som at vi ikke støtter pride-markeringen. Det gjør vi absolutt», heter det i ei pressemelding.

Se mer fra pressemeldinga nederst i saken.

Konserntillitsvalgt reagerte: – Helt feil signal

Tirsdag kom den overraskende beskjeden fra den sentrale ledelsen i Thon Hotels. De hadde sendt ut en epost til hotellene sine med et forbud mot å heise Pride-flagget, meldte TV2.

– Hotellene har gått til innkjøp av flagg, men plutselig fått beskjed om at de ikke får henge dem opp. Jeg er undrende til hele situasjonen, sa konserntillitsvalgt Ann Kristin Sletvold til Magasinet for fagorganiserte.

Sletvold sa at beslutninga ikke har blitt diskutert i samarbeidsutvalget i konsernet.

– Jeg reagerer at vi ikke har fått bli med som tillitsvalgte i samtaler rundt dette.

– Spesielt etter det som skjedde i fjor, er dette et helt feil signal, sa Sletvold og sikta til terrorangrepet i Oslo.

Intervjuet med konserntillitsvalgt Ann Kristin Sletvold ble gjort før Thon snudde i saken.

KONSERNTILLITSVALT: Ann Kristin Sletvold i Thon Hotels.

KONSERNTILLITSVALT: Ann Kristin Sletvold i Thon Hotels.

Håvard Sæbø

Thon Hotels' forklaring: – Vil være nøytrale

Sånn svarte Thon Hotels-ledelsen før de snudde:

«Det å fremme likeverd, like muligheter og rettigheter er temaer konsernet vårt arbeider med systematisk gjennom hele året», skrev konserndirektør Morten Thorvaldsen i Thon Hotels til TV 2.

«Vi har ikke heist regnbueflagg på flaggstengene våre fordi vi ønsker å være nøytrale, og at inkludering og mangfold skal favne alle».

KONSERNDIREKTØR: Morten Thorvaldsen i Thon Hotels.

KONSERNDIREKTØR: Morten Thorvaldsen i Thon Hotels.

Thon Hotels

Konserntillitsvalgt Sletvold forsto ikke forklaringa.

– Bransjen vår er en av dem med mest skeive ansatte. Dette er ikke med på å inkludere dem. De andre kjedene gjør ikke som oss. Jeg stiller fortsatt spørsmål om hvorfor Thon gjør dette. De sier vi skal være nøytrale. Jeg vet ikke hvem man sikter til som ikke blir inkludert om man heiser flagget og feirer Pride. Dette er å gå baklengs inn i framtida.

Sletvold opplyste at hun også er medlem i gruppa som jobber med inkludering, likestilling og mangfold i Olav Thon Gruppen.

– Jeg må si at jeg sitter som et spørsmålstegn.

Både hotellkonsernene Strawberry (tidligere Nordic Choice Hotels) og Scandic Hotels har meldt overfor TV2 og VG at de støtter Pride, kommer til å heise regnbueflagget og markere Pride på flere måter.

Fellesforbundet-lederen reagerte: – Jævlig feigt

Fellesforbundet-leder Jørn Eggum reagerte også på regnbueflagg-forbudet, og appellerte til toppsjefen i Olav Thon Gruppen.

«Jeg ble rett og slett sjokkert da jeg så at Thon-kjeden forbyr hotellene å heise regnbueflagget. Jeg er sikker på at eier Olav Thon selv kommer på banen og retter opp i dette. Det inntrykket vi nå får, det står seg ikke i 2023», uttalte Eggum i en epost som ble sendt til Magasinet før Thon snudde.

FORBUNDSLEDER: Jørn Eggum i Fellesforbundet.

FORBUNDSLEDER: Jørn Eggum i Fellesforbundet.

Håvard Sæbø

«Her må konserndirektøren ta en skikkelig kikk i speilet og spørre seg hva Thon-hotellene egentlig står for. Å påberope seg nøytralitet når våre skeive brødre og søstre opplever terror, flaggbrenning og hets, det sømmer seg rett og slett ikke».

TERRORANGREP: Masseskytinga under fjorårets Pride i Oslo drepte to, skada et tjuetalls og et hundretalls ble ramma.

TERRORANGREP: Masseskytinga under fjorårets Pride i Oslo drepte to, skada et tjuetalls og et hundretalls ble ramma.

André Kjernsli

Reaksjonene fra ansatte og andre organisasjoner har gjort inntrykk på Thon Hotels. Onsdag ble altså avgjørelsen omgjort, og nå blir det regnbueflagg på Thon-hotellene.

Thon Hotels svarer

Thon Hotels sendte ut ei pressemelding onsdag.

Her skriver de blant annet følgende:

«Mangfold, inkludering og toleranse er sentrale verdier i hele Olav Thon Gruppens forretningsstrategi. Vi har en lang tradisjon med å jobbe for like muligheter og å markere pride på våre hoteller. Men når engasjerte medarbeidere og venner oppfatter at vi tar avstand fra verdiene vi står for, har vi undervurdert kraften og signaleffekten av å ikke heise pride-flagget mens vi feirer mangfoldet. Derfor endrer vi beslutningen og heiser flagget».

«Mangfold, inkludering og toleranse er en forutsetning for vår virksomhet og drift. Vi håper og gleder oss til folk tar til gatene og markerer pride også i år, det skal mange av våre ansatte gjøre. Vi vil også vise vår støtte i sosiale medier og på hotellene våre».

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse