JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
VARIERT: BØKs hovedprodukt er nettopp bøker, i alle slags fasonger og utforminger. Her er klubbleder Tora Aasen og daglig leder Ole Abildsnes med et utvalg.

VARIERT: BØKs hovedprodukt er nettopp bøker, i alle slags fasonger og utforminger. Her er klubbleder Tora Aasen og daglig leder Ole Abildsnes med et utvalg.

Håvard Sæbø

Tora og kollegaene designer 600 bøker i året

Designerne på BØK i Oslo produserer rundt 600 bøker årlig. Jobben er en god blanding av teknologi og design.

eline@lomedia.no

has@lomedia.no

OSLO: Et bøketre er solid og saktevoksende, og trevirket brukes i kvalitetsprodukter. Gode egenskaper å signalisere med navnet BØK på et designbyrå. Men framfor alt så handler det om bøker. På Tåsen i Oslo produseres det bøker og tidsskrifter raskt og effektivt, så mange som 600 årlig.

– Jobben går i stor grad ut på å strukturere tekst og innhold, sier produksjonsleder og klubb-leder Tora Aasen.

Håvard Sæbø

Lærebøker og lover

Bøk er nok ikke den mest erketypiske Fellesforbundet-bedriften, et kontorlandskap rett ved Ring3 i hovedstaden. Arbeidsverktøyet her er datamaskiner, skjermer og ulik programvare, og alle de ti ansatte har høyere utdanning innenfor for eksempel grafisk design. Klubbleder Aasen har for eksempel bachelor i visuell kommunikasjon, i tillegg til svennebrev som mediegrafiker.

– Vi produserer mye undervisningsmateriell. Nå som det er nye læreplaner i skolen, er det mye som skal på plass både av bøker og digitale læremidler, sier Aasen.

Håvard Sæbø

Spådommene om bokas død er betydelig overdrevet. Daglig leder på BØK, Ole Abildsnes, sier det selges like mye bøker som før – men de konsumeres kan hende annerledes. Han og Aasen er enige om at de aller fleste i Norge trolig har lest en bok produsert på BØK. Av de mer kjente produktene er den store, røde bokversjonen av Norges lover.

– Innenfor akademia står bøker fortsatt veldig sterkt, sier han.

REDSKAP: Utformingen av bøker er heldigital.

REDSKAP: Utformingen av bøker er heldigital.

Håvard Sæbø

Strukturere data

Design av bøker handler mye om å strukturere store mengder tekst, illustrasjoner, grafer og fotnoter. Til dette har BØK et eget system, som gjør at produksjonen er effektiv. Det er også lagt opp slik at det er enkelt å publisere på flere plattformer uten å måtte bearbeide alt materialet på nytt. Det at man lager en god orden og struktur, er veldig tidsbesparende. Når Magasinet er på besøk, forteller designerne at gjennomsnittlig tid for å produsere en akademisk bok med noen grafer i er to-tre timer. En sitter på rekorden med tre kvarter, mens en annen jobber med en omfangsrik og kompleks bok som det tar mange uker å få ferdig.

– Som bokdesigner hos oss må du like å tenke logisk. Det er ikke nødvendigvis drømmejobben for en som ønsker full kreativ løssluppenhet, smiler Tora Aasen.

– Vi satser på kvalitet, flinke designere og god teknisk kompetanse. Derfor har vi tro på at vi skal stå oss godt i konkurranse med både utlandet og frilansere, sier Ole Abildsnes.

Håvard Sæbø

Godt organisert

Nylig fikk BØK tariffavtale, og er dermed pionerer innenfor sin bransje. Klubbleder Tora Aasen sier at det er en god trygghet i å ha en fagforening i ryggen, og at de ansatte naturlig hører hjemme i Fellesforbundets grafiske bransje.

Sjefen er enig. Han mener det er en styrke for bedriften å ha tariffavtale som rammeverk, og håper at også kundene ser verdien av et designbyrå med ordnede forhold.

LANDSKAP: De ansatte i BØK er tilbake på kontoret etter pandemien, og trives i åpent landskap.

LANDSKAP: De ansatte i BØK er tilbake på kontoret etter pandemien, og trives i åpent landskap.

Håvard Sæbø

BØK

Designbyrå i Oslo som hovedsakelig produserer bøker og tidsskrifter på papir og digitalt

10 ansatte, med ulik bakgrunn innen design og teknologi

Har som første designbyrå fått tariffavtale

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss