JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
NORGES LUFTIGSTE PENDLERRUTE: De ansatte på Hangurstoppen Restaurant reiser til og fra jobben med gondol. Den er drøyt to kilometer lang og starter 56 meter over havet og ender 764 meter lenger opp i fjellet.

NORGES LUFTIGSTE PENDLERRUTE: De ansatte på Hangurstoppen Restaurant reiser til og fra jobben med gondol. Den er drøyt to kilometer lang og starter 56 meter over havet og ender 764 meter lenger opp i fjellet.

Tormod Ytrehus

Hangurstoppen på Voss:

Vennene til Liva (19) misunner henne reiseveien til og fra jobb: – Det er veldig spesielt

Kokkelærling Liva Kvamme (19) drar til og fra jobb med gondol.

roy@lomedia.no

HANGURSTOPPEN, VOSS: Skyene henger tungt nedover fjellsidene rundt Voss. Oppover en av dem strekker kraftige stålwirer som trekker røde og gule gondolvogner seg helt opp til Hangurstoppen og restauranten med samme navn, 820 meter over havet. På vei oppover sprekker det litt opp i skylaget, og avdekker en fantastisk utsikt ned mot Vossevangen.

Denne utsikten kan kokkelærling og tillitsvalgt for Fellesforbundet, Liva Kvamme (19) nyte to ganger om dagen.

– Det er veldig spesielt å ta gondol til og fra jobb. Man ser årstidene skifter, og på vinteren sitter jeg og ser etter hjort og dyrespor i snøen, forteller hun.

Selv forsyningene til restauranten blir fraktet opp med gondolen, men i veldig sterk vind går ikke gondolen.

– Noen av kollegene mine har opplevd å bli kjørt på jobb i snøscooter, og jeg håper jeg også får oppleve det. Det høres spennende ut, sier hun ivrig.

KOKKELÆRLING: Liva Kvamme (19) startet læretiden sin midt under koronakrisa og satser på å få fagbrev som kokk sommeren 2022.

KOKKELÆRLING: Liva Kvamme (19) startet læretiden sin midt under koronakrisa og satser på å få fagbrev som kokk sommeren 2022.

Tormod Ytrehus

STORTRIVES: – Jeg elsker å lage mat, og har fantastiske kolleger, sier Liva Kvamme.

STORTRIVES: – Jeg elsker å lage mat, og har fantastiske kolleger, sier Liva Kvamme.

Tormod Ytrehus

Ser lyst på framtida

Egentlig skulle Kvamme tatt læretiden sin i hjembyen Bergen, men ja ble til nei da Norge stengte ned i mars 2020.

– Mange tok ikke sjansen på å ta inn lærlinger under koronakrisen. Derfor hoppet jeg på dette tilbudet da det kom, og jeg har elsket å være her fra første dag. Jeg liker atmosfæren her, det er en flott restaurant, kjøkkenet er veldig bra, og jeg har fantastiske kolleger som jeg er blitt glad i. Jeg ser på dem som familien min, smiler hun.

På kjøkkenet er de totalt fem fast ansatte, og det er like mange fast ansatte servitører. Med fullt trøkk i vintersesongen kan de være opp mot 15–20 personer. Da Norge stengte ned i mars 2020, hadde restauranten og gondolen kun vært åpen i åtte måneder. De ansatte ble permittert to ganger. Først tre uker, så en måned til. Liva Kvamme satser likevel på at hun kan ta fagbrevet som kokk neste sommer, slik som opprinnelig planlagt.

– Jeg gleder meg til å bli kokk og kan gjøre dette resten av livet. Jeg tror fremtiden er lys for kokkeyrket, sier hun.

820 METER OVER HAVET: Fra Hangurstoppen har man utsikt både mot Hardangervidda, Bergen og Sogn. I hvert fall når været er bra.

820 METER OVER HAVET: Fra Hangurstoppen har man utsikt både mot Hardangervidda, Bergen og Sogn. I hvert fall når været er bra.

Tormod Ytrehus

STØRST I VOSS: Hangurstoppen er den største restauranten i Voss. Den kan ta opptil 450 gjester, men en fredag formiddag i regnvær og utenfor skisesongen er det ganske tomt.

STØRST I VOSS: Hangurstoppen er den største restauranten i Voss. Den kan ta opptil 450 gjester, men en fredag formiddag i regnvær og utenfor skisesongen er det ganske tomt.

Tormod Ytrehus

Nestleder i klubben

Kampen for det yrket tar hun også som tillitsvalgt. Tidligere i år inngikk restauranten tariffavtale med Fellesforbundet, og Kvamme er tillitsvalgt for de ansatte på kjøkkenet og nestleder i klubben på restauranten.

– Vi begynte å jobbe med å få tariffavtale i fjor sommer, og det var en seier da vi fikk avtalen, sier hun.

Også den daglige lederen er glad for avtalen.

– Jeg er organisert selv, og i min verden er det bedre jo flere som er organisert. Det er helt topp at vi har fått på plass en tariffavtale, sier Hege Magnusson.

OPPLEVELSER: – Noen av kollegene mine har opplevd å bli kjørt på jobb i snøscooter, og jeg håper jeg også får oppleve det, sier Liva Kvamme.

OPPLEVELSER: – Noen av kollegene mine har opplevd å bli kjørt på jobb i snøscooter, og jeg håper jeg også får oppleve det, sier Liva Kvamme.

Tormod Ytrehus

Ifølge Kvamme har hun som tillitsvalgt først og fremst jobbet med vaktlister. Lønnsnivået var allerede på plass før de fikk tariffavtale.

– Vi får normalt betalt, så lønna plager ikke meg, sier hun.

Kvamme gleder seg i stedet over å ha en jobb og lærlingplass der hun får gjort det hun liker aller best.

– Jeg elsker å lage mat. Det har jeg alltid gjort, sier hun.

Da blir reisen til og fra jobben en ren bonus.

– De jeg gikk på videregående sammen med, sier at jeg har den kuleste veien på jobb. De er litt misunnelige på det, ler Liva Kvamme.

Hangurstoppen Restaurant

Voss sin største restaurant med plass til 450 gjester.

Lokalisert på Hangurstoppen, 820 meter over havet.

Ankomst skjer via Voss Gondol, en to kilometer lang gondolbane med høydeforskjell på 764 meter.

Restauranten er eid av Voss Resort, som også eier gondolen og skianlegg.

De ansatte kokkene og servitørene på restauranten fikk nylig tariffavtale.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss