JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jan-Erik Østlie

Kommentar:

«Vi skal støtte medlemmer og sikre folk ei lønn å leve av»

Forbundet vil nå konsentrere all sin innsats på å ivareta våre medlemmer og tillitsvalgte, skriver leder Jørn Eggum i Fellesforbundet om korona-krisa.
23.03.2020
10:20
24.03.2020 08:15

leder for Fellesforbundet

Det er urolige tider for oss alle. Korona-situasjonen preger livet til alle våre tillitsvalgte og medlemmer. Situasjonen preger også vår organisasjon og årets lønnsforhandlinger.

Da vi startet lønnsforhandlingene hadde vi bak oss en grundig prosess med prioriteringer av krav fra hele organisasjonen. Samtidig visste vi at resultatet av frontfagsforhandlingene mellom Fellesforbundet og Norsk Industri gir svært viktige føringer for en bærekraftig kollektiv lønnsdannelse, for å utjevne forskjeller, for å sikre folk flest ei god lønn. Det var fire år siden vi hadde mulighet til en grundig gjennomgang av våre overenskomster. Behovet for endringer er stort både for Fellesforbundet og for andre forbund, i og utenfor LO.

p

På tross av våre grundige forberedelser var det ikke mulig å fullføre forhandlingene. Allerede da vi startet hadde epidemien skapt dramatiske utsikter for våre folk i enkelte bransjer. Dette kombinert med usikre økonomiske utsikter og råd fra helsemyndighetene om å unngå fysiske møter, gjorde at forhandlingsutvalgene den 13. mars, i samråd med Riksmekleren, besluttet å ta en pause i lønnsforhandlingene.

De planlagte forhandlingene på alle andre overenskomster i Fellesforbundet er som følge av dette utsatt til etter at frontfagsforhandlingene er sluttført, forhåpentligvis tidlig på høsten i år. Tilsvarende har samtlige hovedorganisasjoner og Staten besluttet å utsette oppstart av årets tariffmeklinger til etter at frontfagsforhandlingene er sluttført.

Forbundet vil nå konsentrere all sin innsats på å ivareta våre medlemmer og tillitsvalgte. Korona-epidemien rammer våre medlemmer svært ulikt. Mange er redde for konkurs og oppsigelse, mens andre må ta ekstra tak for å holde hjulene i gang. Når staten nå går inn med store bevilgninger så må disse midlene brukes slik at alle bidrar i denne dugnaden, men samtidig slik at ingen faller utenfor.

Vi er en svært sterk organisasjon med omfattende politisk innflytelse. Vi bruker nå denne muskelen hver dag og hver time for å sikre best mulige tiltak for arbeidsfolk og bedrifter. Det er ingen lett jobb, men vi har allerede fått gode resultater.

p

Jeg kan love dere at vi skal holde trøkket oppe. Vi skal drive organisasjonen fremover, støtte medlemmer, sikre folk ei lønn å leve av, være vaktbikkja som passer på at rike bedriftseiere ikke utnytter situasjonen. Vår styrke er vårt fellesskap – takk for at du er med på laget!

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
23.03.2020
10:20
24.03.2020 08:15