JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TAR VIKARTIMER: Judith Johansen har fortsatt arbeid som timelærer hos sikkerhetsfirmaet  RelyOnNutec. Det var der hun startet sin karriere etter at hun sluttet som barnevernspedagog og søkte lykken i oljebransjen. Foto: Eivind Senneset

TAR VIKARTIMER: Judith Johansen har fortsatt arbeid som timelærer hos sikkerhetsfirmaet RelyOnNutec. Det var der hun startet sin karriere etter at hun sluttet som barnevernspedagog og søkte lykken i oljebransjen. Foto: Eivind Senneset

Eivind Senneset

Usikkerhet i oljebransjen:

Alenemor Judith jobber som renholder på oljeplattform. Hun tviler på om hun har en framtid i bransjen.

Judith Johansen (39) jobber som renholder i en stadig mer turbulent oljebransje: – Jeg nærmer meg 40 år og skulle egentlig startet med å nyte livet.17.04.2020
16:07
20.04.2020 07:22

trond.elstad@lomedia.no

– Første gang oppsigelsen kom, i august i fjor, gikk jeg helt i kjelleren. Andre gang, i november, var jeg mer forberedt. Men det var ille også da, forteller Johansen.

På grunn av korona-krisen har hun igjen fått permitteringsvarsel.

Hun sitter hjemme ved kjøkkenbordet i Bergen. Prosjektleiligheten hadde hun nettopp kjøpt da hun fikk oppsigelse fra ESS Support Service for andre gang i november i fjor.

– Det gjorde ikke situasjonen mindre kjip, sier hun, som på tidspunktet var forespeilet jobb i fire år.

ESS leverer blant annet tjenester offshore innen mat, renhold, vaskeri, resepsjon, kiosk, velferdstjenester og beredskapsfunksjoner.

p

Korona-krisen skaper større usikkerhet

Johansen takker hovedtillitsvalgt Per Holstein i ESS-klubben til Industri Energi for at hun beholdt jobben gjennom nedbemanningene. Han forteller at det første varselet om oppsigelsen tok utgangspunkt i feil ansiennitet under nedbemanning. Andre gang argumenterte klubben for at det ikke var rettmessig å si opp fast ansatte, fordi ESS hadde såpass mange midlertidig ansatte. Dermed ble jobben til Johansen reddet i begge runder.

På grunn av koronapandemien har alle i selskapet fått et generelt varsel om permittering. Det gir enda større usikkerhet.

– Operatørselskapene er avhengig av renhold, og spesielt i disse tider for å forebygge smitte. Men, ut fra ansiennitet vil jeg være en av de første som må ut i permittering hvis permitteringsvarslet blir utløst, sier Johansen.

Trives offshore

Johansen er utdannet barnevernspedagog, et trygt og sikkert yrke. Men i 2012 ville hun prøve noe nytt, og hun fikk sjansen hos sikkerhetsfirmaet RelyOnNutec i Bergen.

– Jeg fikk tatt de sikkerhetskursene som var nødvendig og kom raskt i arbeid som renholdsoperatør på rigger i Nordsjøen. Jeg har vært på både Johan Sverdrup, Gina Krogh, Martin Linge og Goliat, forteller hun.

I 2015 ble hun permittert og sagt opp på grunn av den lave oljeprisen, men året etterpå fikk hun heldigvis en telefon med tilbud om å jobbe offshore igjen.

UFORUTSIGBART: Å være aleneforsørger er ekstra krevende med en ustabil arbeidssituasjon, sier Judith Johansen.

UFORUTSIGBART: Å være aleneforsørger er ekstra krevende med en ustabil arbeidssituasjon, sier Judith Johansen.

Eivind Senneset

– Det er ikke til å komme forbi at jeg trives i et barskt miljø hvor jeg kan få utfordret meg fysisk også. Det var en av årsakene til at jeg søkte meg ut i militæret og havnet på Haakonsvern utenfor Bergen, sier Johansen.

Etter militæret valgte barnevernspedagog-studiet framfor en utdanning i forsvaret.

Johansen tenker mye på framtida og hva hun skal holde på med videre. Hun utelukker ikke at hun starter opp igjen som barnevernspedagog.

– Jeg innser at det kan bli vanskelig å fortsette i oljebransjen med stadige tøffere effektivitetskrav. Det er mulig jeg er der på lånt tid, forteller hun.

p

Savner stabilitet

Johansen er i dag fast ansatt i vikarpoolen til ESS, men synes det er vanskelig å planlegge familielivet. Vikarene, som blant annet dekker opp for sykefraværet på sokkelen, har tidligere jobbet som ringevikarer og blitt spurt om å møte på heliporten på kort varsel. Men klubben og bedriften har inngått en særavtale, som skal gi bedre forutsigbarhet litt fram i tid.

De har fått på plass en særavtale som blant annet gir faste ansatte i vikarpoolen mer forutsigbar arbeidstid. Johansen er en av de heldige som har fått fast skiftuke.

– Nå vet jeg når jeg skal ut på feltet de tre neste turene, men etter det er usikkerheten stor. Heldigvis har datteren min blitt 17 år nå og klarer seg stort sett selv. Men uten besteforeldre som har trådt til opp gjennom årene, hadde det aldri gått bra. Å være aleneforsørger er ekstra krevende med en ustabil arbeidssituasjon, sier hun.

Etter oljekrisen i 2014 med priser som stupte ned under 40 dollar fatet, har oljebransjen gått gjennom store forandringer.

– Vi blir sendt ut på forskjellige oljerigger fra gang til gang. Jeg nærmer meg 40 år nå og skulle egentlig startet med å nyte livet gjennom en stabil arbeidshverdag og kunne planlegge fremover, men det blir bare verre og verre, sier hun.

p

Oljenedturen engasjerte

Johansen har siden 2016 vært plasstillitsvalgt for Industri Energi i ESS Support Services, som er en del av Compass-group.

– Interessen for tillitsvalgtarbeid kom for fullt i 2016 da det haglet inn med varsler om permitteringer og oppsigelser. Jeg hadde ikke peiling på mine rettigheter, og det ble en bratt læringskurve. Å være organisert er avgjørende for at man har en sjanse til å bli behandlet rettferdig. Det skaper et unikt samhold. Særlig i vanskelige situasjoner, hvor man kan støtte hverandre, sier hun.

Hun forteller at nedbemanningsprosessene i bransjen er en belastning for mange.

– Arbeidsmiljøet blir dårlig når man går og skuler på hverandre. Hvem sin tur er det neste gang til å bli permittert eller oppsagt? Jeg vet om flere som er i en situasjon der man er usikker på hvor lenge man har jobb, og det gjør hverdagen tyngre enn den burde være, forteller hun.

p

Jobber på siden

Nå sitter ikke Judith med hendene i fanget når hun ikke er på sokkelen. Hun har sitt lille firma som personlig trener og muskelterapeut, tar vikartimer i RelyOnNutec, går tur med bikkja Sputnik hver dag, selger og kjøper aksjer, og hun arbeider også som miljøterapeut i et bofellesskap for psykisk utviklingshemmede.

– Den store drømmen er å få drive med forebyggende trening for operatørene på sokkelen. Det er mye slitasje- og muskelskader, og det stilles stadig større krav for å få godkjent helseattest. Jeg er en potet som kan brukes til alt. Men foreløpig har jeg det helt greit som renholdsoperatør, sier hun.

Forventer nye kutt

Holstein har vært med på mange nedbemanningsprosesser som klubbleder, og han opplever at forpleiningsbransjen er under sterkt press.

– Operatørselskapene presser prisene nedover, og stadig kortere lengde på kontraktene fører til uforutsigbarhet for de ansatte. I tillegg er innleieselskapene blitt en sterk konkurrent til forpleiningsselskapene. Dette er en ond spiral som fører til at situasjonen bare blir verre, forteller Holstein.

Han forventer også nye runder med kutt, blant annet på grunn av den nye trenden «rigg for the future», hvor et mål er å redusere kostnadene med 50 prosent. Det vil si at det går hardt ut over personellsiden, hvor det har vært vanlig med 100–120 operatører på en vanlig rigg. Målet er at man skal ned i halvparten av bemanning på riggene.

p

– Ved digitalisering og robotisering skal stadig flere rigger fjernstyres fra land. 80 prosent av kostnadene er på levering av personell, og det sier seg selv at situasjonen er særdeles vanskelig. Det skjer fort, og Industri Energi og vi som klubb, har en kjempeoppgave med å være med på å sikre levelige lønns- og arbeidsvilkår. Vi klarer ikke å stoppe denne utviklingen, men vi kan være med på å påvirke den, mener Holstein.

Svingninger i aktivitet

Direktør offshore Eli Aga i Compass-Group, som eier ESS Suport Service, vil ikke kommentere Judith Johansens spesifikke sak, men skriver i en epost i forkant av koronapandemien at:«Oljebransjen er blitt mer flyktig. Det virker som om svingningene kommer hyppigere og med kortere horisont enn det bransjen har vært vant til i perioden før nedturen startet».

Hun poengterer at dette har påvirket ESS, som forpleiningsleverandør, og gjør at selskapet må tilpasse bemanningen etter svingningene i markedet.

Aga skriver også at «konkurranse i utgangspunktet er en positiv driver. Det er imidlertid særdeles viktig at alle konkurrenter, inkludert innleieselskapene forholder seg til de tariffavtaler, lover og forskrifter som er gjeldende for norsk sokkel.»

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
17.04.2020
16:07
20.04.2020 07:22Mest lest

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

Tormod Ytrehus

Permitterte Nathalie får ikkje dagpengar. No blir ho heimlaus

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

Håvard Sæbø

Janne og Marianne skrur biler hos Bertel O. Steen. Det hender fortsatt at kunden steiler

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Privat/Ole Palmstrøm

Robin (26) har blitt permittert tre ganger siden mars: – Umulig å etablere seg på 10.000 kroner i måneden

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte i Rema og Coop får ikke koronabonus: – Ekstremt urettferdig, sier tillitsvalgte Jorunn

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

Privat

Dommen om spisepauser: Kjersti (28) får en time mer fritid i uka og en ukelønn inn på kontoen

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Helge Rønning Birkelund

For første gang i historien skal Heimevern-soldater dra på jobben med uniformen på

 NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

Ole Palmstrøm

Statens vegvesen gir 5.000 i julegave til alle ansatte

Henrik Asheim

Henrik Asheim

Jan-Erik Østlie

Høyre advarer om kostnadene ved økt minstepensjon

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

Sissel M. Rasmussen

Streikende vektere ble provosert da kollegene i Parat inngikk avtale: – Det ble munnhuggeri

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Fabrikkeier Jan Christian Vestre vil at ansatte skal være fagorganiserte – og betaler gjerne kontingenten

Knut Viggen

Tillitsvalgt Alexander ble sagt opp – kollegene lover kamp

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

Emmie Olivia Kristiansen

Den astmasyke vekteren «Mina» ble hostet på av en som sa han var koronasmittet

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Hanna Skotheim

Etter fem års kamp mot barnevernet har mor fått sønnen hjem: – Han har fortalt at han trodde jeg var død

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Paul S. Amundsen

Vekterne har et forslag til en løsning på streiken

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Alle partiene på Stortinget stiller i nye pensjonsforhandlinger

Colourbox / innfelt skjermdump

Kor mykje får permitterte i dagpengar? Sjekk kalkulatoren

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

Ole Martin Wold

Ved Leksvik Helsetun er kjøkkenet fritt for halvfabrikata og frossen kneipp

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

Colourbox.com

Atferdsproblemer hos barn og unge kan bunne i dårlig råd. Det blir ofte oversett, mener psykologen

Jan Bøhler

Jan Bøhler

Ylva Seiff Berge

Senterpartiet fosser fram i Oslo – kan få to på tinget

Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Stig Øvreås

Trude og kollegene slipper å gå jula i møte som arbeidsløse: – Der ser du viktigheten av å være organisert


Flere saker