JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik for tariffavtale

Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping

Oljearbeidere på fartøyet «Island Captain» er underbetalt, jobber for mye og får ikke kompensasjon for overtid eller helg, mener LO-forbundet Industri Energi.
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.

Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.

ConocoPhillips Company

petter@lomedia.no

På Ekofisk-feltet, sør i Nordsjøen, befinner brønnsimuleringsfartøyet «Island Captain» seg. Industri Energi organiserer ansatte på fartøyet.

De mener de britiske medlemmene deres er grovt underbetalt og jobber altfor mye, sammenlignet med Oljeserviceavtalen:

– De får heller ingen kompensasjon for overtid eller nattarbeid. Dette er sosial dumping, og slike forhold kan vi ikke akseptere på norsk sokkel, sier nestleder Ommund Stokka på forbundets sider.

Derfor krever de tariffavtale og går til streik hvis de ikke får det til.

Arbeidsdager på over 14 timer

Oljeserviceselskapet SLB, som tidligere het Schlumberger, er eier av fartøyet.

Gjennom sitt britiske selskap SLB UK har de kontrakt med ConocoPhilips om å utføre brønnstimulering på feltet.

Ifølge Stokka har de over lengre tid kartlagt lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte. I tillegg til nevnte mangler i vilkårene, mener forbundet også at de ansatte regelmessig har over 14 timers arbeidsdager.

Det er brudd på Skipssikkerhetsloven.

Partene var i mekling i midten av mars, men ifølge Stokka var det ikke mulig å bli enig med bedriften.

Dialog førte ikke fram

Industri Energi har før meklingen gjort forsøk på å få til en dialog, ifølge leder Erling Holmefjord av forbundets arbeidslivsavdeling.

– SLB UK er ikke engang villige til å igangsette forhandlinger om å gjøre Oljeserviceavtalen gjeldende. Vi ser derfor ingen annen vei videre enn å melde plassoppsigelse for våre medlemmer, slik at vi kan komme i gang med forhandlinger om noe så grunnleggende i norsk arbeidsliv som en tariffavtale, sier han i en pressemelding.

Det er meldt plassfratredelse for ni britiske medlemmer i første omgang, og forbundet forbereder nå streik fra midnatt 30. mars.

FriFagbevegelse har ikke lykkes å få en kommentar eller et tilsvar fra SLB til saken.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse