JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
- Det er deilig å ha fått fast jobb, sier Emellia Mehus, som var vikar på mange kantiner før hun ble ansatt i Coor på Aker Solutions for to år siden.

- Det er deilig å ha fått fast jobb, sier Emellia Mehus, som var vikar på mange kantiner før hun ble ansatt i Coor på Aker Solutions for to år siden.

Håvard Sæbø

Hva gjør en kantinemedarbeider?

Emellia ordner lunsjen til 1500 mennesker hver dag

20.000 skritt om dagen. Det er snittet for kantinemedarbeiderne i Coor, som beskriver yrket som «travelt, men trivelig».

harald@lomedia.no

has@lomedia.no 

Stavanger: – På en vanlig hverdag er det gjerne 1500 mennesker som spiser her, forteller Dana Gebel.

– Fredager er det litt roligere, med 900.

Klubblederen på kantina til Aker Solutions enorme hovedkontor i Jåttå-vågen har for en gangs skyld litt mindre frenetisk skritteller, siden hun har tatt seg tid til å forklare Magasinet hva yrket går ut på. Men det betyr bare at hun har måttet gjøre ekstra mye før vi kom («for tiden er det mitt ansvar å passe på at kaffemaskinene er fylt og fungerer – på hele huset»).

Og det går unna med kollegene på kjøkkenet, bak diskene og i kassene. På forhånd er vi blitt fortalt at de kantineansatte jobber mellom 06.45 og 14.45. «Men mellom 10.30 og 12.00 er det fullt kjør, så da er det ingen som har tid til å prate med dere», fikk vi beskjed om.

Service og sosialt

Dermed rekker vi bare så vidt å hilse på Emellia Mehus mens hun fyller salatbaren, som er stor og mangfoldig og fristende, før innrykket kommer. Og det kommer med stor iver og appetitt.

Det setter Mehus pris på, forteller hun når hun endelig får satt seg i noen minutter.

– Jeg er glad i å drive service, og liker fornøyde kunder. Og dette er den beste jobben jeg har hatt, sier hun.

Det aller beste med jobben, ifølge både Mehus og Gebel, er det sosiale. På en så stor kantine som på Aker Solutions er det også mange ansatte.

– Det er veldig godt miljø her, sier de samstemt.

Aldri ensom

Kantineyrket er mangfoldig. Ikke bare på den enkelte arbeidsplass, med matlagning og oppdekking og oppvask og tilberedning av møtemat og betjening av kassa-apparatet og mer til – men også mellom kantiner, som naturlig nok har svært forskjellig størrelse.

Mehus har tidligere jobbet alene på en kantine, noe som riktignok «var så travelt at jeg ikke rakk å bli ensom», men likevel hadde sine ulemper.

– Hvis det oppsto et problem, var det ingen jeg kunne snakke med om det. Men folk som jobbet i bedriften var hyggelige og tålmodige, så det gikk alltid greit, sier hun.

Den utfordringen har ikke Mehus i den enorme kantinen i Jåttåvågen, der hun må reise seg etter kort tid for å fortsette med arbeidsoppgavene etter storinnrykket: Rydding og oppvask.

– All vaskingen er det slitsomste med jobben. Men her er vi heldigvis mange som kan dele på det.

Kantinemedarbeider

Tittelen for de kantineansatte som ikke er kokker. Jobber med å smøre og sete fram mat, betjene kassa, rydde og vaske m.m.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss