JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Industri Energis landsmøte 2021

Hadia Tajik: – Arbeidsfolk skal få mer makt over egen hverdag

Arbeidsministeren møtte Industri Energis landsmøte med løfte om at flere viktige krav skal innfris.
Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) besøkte Industri Energis landsmøte tirsdag ettermiddag.

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) besøkte Industri Energis landsmøte tirsdag ettermiddag.

Jan-Erik Østlie

tonje@lomedia.no

– Noe av det viktigste vi skal gjennomføre er at arbeidsfolk skal få mer makt over egen hverdag, sa arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) i sin innledning til Industri Energis landsmøte.

Førstelinje-forsvaret mot useriøsitet

Statsråden omtaler de tillitsvalgte som "førstelinjeforsvaret mot useriøsitet" og forsikrer at Norge nå har fått en regjering som skal sloss for det organiserte arbeidslivet.

– Vi må stå opp mot de kreftene som jobber for å minimere arbeidstakernes kraft. Derfor har vi startet med å styrke det organiserte arbeidslivet. Vi vil doble fagforeningsfradraget i løpet av to år, sa Tajik.

Ministeren påpekte at organisert arbeidsliv ikke bare handler om at den enkelte arbeidstaker blir ivaretatt, men også at det gir lavere konfliktnivå og produktivitet.

Hun minte også forsamlingen på at det var Industri Energis forløper, Norsk kjemisk forbund som i 1974 foreslo fagforeningsfradraget. Fire år etter ble det vedtatt i Stortinget under finansminister Per Kleppe.

Strammer inn på innleie

Allerede har arbeidsministeren sendt på høring forslag om å gjeninnføre kollektiv søksmålsrett, at fagforeninger kan gå til sak om de mener er brudd på innleie-bestemmelsene.

– Det gir tillitsvalgte mulighet til å sette makt bak kravene, sier ministeren.

Hun viser til at kritikerne framhever at ordningen ble lite brukt før Høyre-regjeringen avskaffet den, men at det er et ris bak speilet som useriøse bedrifter må rette seg etter.

Les også: Klubbleder Einar Åge håper å få tilbake muligheten til å reise søksmål mot ulovlig innleie

Tajik lover også å sende ut et forslag om å stramme inn på bedriftenes muligheter for å leie inn ansatte.

– Vi ser på to ting. Det ene er at innleie skal være tillat ved reellle vikariater, og det andre er etter avtale med fagforeninger med innstillingsrett, sier statsråden til stor applaus fra salen.

Regjeringen vil også vurdere om de ønsker å innføre kollektiv søksmålsrett for andre omrder enn innleie.

– Her er vi åpne for å få innspill fra dere om det er andre steder dere treger juridiske muskler, sa ministeren til landsmøtedelegatene.

Les også: Olje- og energiministeren til landsmøtet: – Dere er helt avgjørende for at vi skal lykkes med det grønne skiftet

– Godt igang

Tajik innledet tirsdag på landsmøtets andre dag. Innledningen delte opp delegatenes debatt om arbeidsliv- og HMS-politikk.

– Godt og raskt levert, Hadia. Dere er godt igang. Så har vi noen saker som nok trenger litt mer arbeid, men det kommer etterhvert , sa forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi etter Ap-toppens innledning.

Tajik kommer fra Bjørheimsbygd i Strand kommune i Rogaland. Hun har siden 2015 vært nestleder i Arbeiderpartiet og ble valgt inn som stortingsrepresentant fra Oslo i 2009. Siden 2017 har hun representert hjemfylket.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse